Başbakan Yıldırım ATV-A Haber ortak yayınında: (4)

Başbakan Yıldırım ATV-A Haber ortak yayınında: (4)

"(Darbe girişiminin olduğu gece bazı komutanların düğünde olması) Bunların hepsi rastlantı mıdır, yoksa planın bir parçaları mıdır bu sorular haklı olarak soruluyor. Bunlar ortaya çıkacak, bunların hepsi detaylı olarak araştırılacak. Herkes düğüne gidiyor

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişiminin olduğu gece bazı komutanların düğünde olmasına ilişkin, "Bunların hepsi rastlantı mıdır, yoksa planın bir parçaları mıdır bu sorular haklı olarak soruluyor. Bunlar ortaya çıkacak, bunların hepsi detaylı olarak araştırılacak. Herkes düğüne gidiyor, yıllarca kendisinin komutanlık yaptığı, nikah şahidi olarak davet edildiği insan gitmiyor. İzmir'de tatildeyken tatilini kesiyor, Ankara'ya gelme ihtiyacı duyuyor. Garip olacak birçok olay arka arkaya geliyor. Düğün basılıyor, o komutanlar derdest ediliyor. Bütün bunlar, hepsi bir şeylerin ters gittiğini ve bir şeylerin çok öncesinden planlandığını, hazırlıkların yapıldığını gösteriyor." dedi.

Yıldırım, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Türkiye'nin bir daha böyle bir darbe girişimiyle karşılaşmaması için alınacak tedbirler arasında, askeri liselerin kapatılmasının da yer alıp almayacağına" ilişkin soru üzerine Yıldırım, hiçbir şeyin ihtimal dışı olmadığını, bu yapının, gelecek dönemler içinde Türkiye'ye ve millete bela olmasını engelleyecek tedbirlerin alınacağını belirtti.

"Sadece askeri kurumlarımızda değil, aynı zamanda bütün devlet kurumlarımızda da iş hayatında da her yerde bu tedbiri alacağız." ifadesini kullanan Yıldırım, "Bundan kaçış yok. Bununla ilgili süreci de başlattık malum. Dolayısıyla şundan emin olmamız lazım. Bunu bir daha yaşamayalım, asla ve asla böyle bir sorunu Türkiye yaşamamalıdır." diye konuştu.

Yaşanan kalkışmanın bedelinin ağır olduğunu vurgulayan Yıldırım, 246 şehit verildiğini, tedavi gören 370'in üzerinde gazinin bulunduğunu bildirdi.

Toplam 2 binin üzerinde yaralının tedavisinin tamamlandığını belirten Yıldırım, "Milletçe büyük bedel ödedik. Bu bedelin hesabını da soracağız. Ondan hiç kimsenin tereddüdü olmasın." dedi.

- "Azmettiricisi Amerika'da"

Darbe girişimine ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yaptığı iki yazılı açıklama hatırlatılarak, "Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'le ilgili düşünceniz nedir? Bu darbe girişiminin Türkiye'deki bir numarası kimdir?" sorularına Yıldırım, şöyle yanıt verdi:

"Bunun tespitini yargı yapacak. Benim burada kendimi mahkeme yerine koymam yanlış olur. Bu, bir kişinin tek başına yaptığı iş değildir. Azmettiricisi Amerika'da, Amerika'daki meczup. Terör başı o. Azmettiricisinin o olduğundan hiçbir tereddüt yok. Onun emir ve talimatlarını hiç sorgulamadan uygulayan asker içinde de yargı içinde de polis içinde de hiç de küçümsenemeyecek sayıda insan var.

Bir süreden beri 17-25 Aralık tarihi, bu terör örgütünün faaliyetlerini aleni ve aşikar hale getirdiği tarihtir. O günden bugüne de temizlik harekatı devam ediyor. Ama bunlar son bir tarihi hata yaparak, milletin üzerine tankla, topla, bombayla gitme yolunu tercih ettiler. Milletin dişinden, tırnağından artırdığı bombaları, mermileri yine milletin kendi üzerine atmak suretiyle ne kadar insanlık dışı bir yapıya sahip olduğu ne kadar bu terör örgütü tarafından adeta kiraya alındığı süreci yaşıyoruz. Bu vahim bir şey."

- "Asker üniforması içindeki terörist, rütbeli terörist"

Yıldırım, "Türkiye'nin yıllarca emek verdiği general terör örgütü üyesi çıkıyor. Asker üniforması içindeki terörist, rütbeli terörist. Şimdi artık rütbeleri de yok. Hem kendilerini berbat ettiler hem millete zarar verdiler hem de asırlık ordumuzun itibarını maalesef lekelediler." diye konuştu.

Yıldırım, vatandaşlardan bu konuda ricada bulunarak, "Bu ordu bizim, bu asker bizim. Bütün askerlerimizi, bütün subaylarımızı aynı gözle göremeyiz. Bunlar silahlı kuvvetlerimiz içerisinde, asker elbisesi içindeki FETÖ mensuplarıdır. Hedefimiz budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler silahlı kuvvetlere, komuta kademesine haksızlık olur. Bu ordu bize her zaman lazım. Onun için vatandaşlarımızın bu iki hususu birbirinden ayırmasını özellikle istirham ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltı ve tutuklamaların 10 bin 500'ü geçtiğine dikkati çekti.

Gözaltına alınanlardan yaklaşık 2 bin kişinin serbest bırakıldığını belirten Yıldırım, "Daha da nereye gideceği soruşturmalarla ortaya çıkacak. Ama hatırı sayılır bir rakam olduğu ortada. Maalesef bu yapılanma bugünün işi değil, dünün işi değil. Geriye doğru en az 30-35 yıllık bir mazisi var. En önemlisi tabii eğitim kurumlarından başlanarak bu noktalara gelinmiş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

- "Nihayetinde işin kendilerine kadar dayandığını bugün görüyoruz"

TSK komuta kademesiyle ilgili bir üzüntüsünü de dile getiren Yıldırım, şunları ifade etti:

"Benim komutanlarımızla, komuta kademesiyle ilgili bir üzüntüm, olayın vahametini anlattığımız zaman 'O kadar abartılacak bir şey yok.' demeleridir. Yani birkaç yıldır, 17-25 Aralık'tan beri Sayın Cumhurbaşkanımız, 'bu işin çok hafife alınacak bir mesele olmadığını ve mutlaka bu işin üzerine gidilmesi gerektiğini hem emniyet teşkilatında hem yargı teşkilatında hem de silahlı kuvvetler içerisinde bu konuda çok keskin tedbirler alınması gerektiğini' hep söylemiş. Ama 'Bu kadar büyütülecek bir mesele yok.' diye aslında olay biraz olduğundan küçümsenmiştir. Nihayetinde işin kendilerine kadar dayandığını bugün görüyoruz. Kuvvet komutanlarının, Genelkurmay Başkanının özel kalemi, yaveri, herkesin en yakınındaki insanlar maalesef acıdır, kelepçe takılarak, tehdit edilerek götürülme gibi bir durumla karşı karşıya kaldılar."

"Darbeciler arasında sizi hiç şaşırtan, sürpriz gelen isim var mı?" sorusuna Yıldırım, "Hiçbirini tanımam. Tamamı zaten ahmakça bir şey. Burada şaşkınlık hafif kalır, bu canilik, ne şaşkınlığı! 79 milyona savaş açan, insanlara 'Şaşırdım, hayal kırıklığı yaşadım.' demek iltifattır. Kusura bakmayın." karşılığını verdi.

- "Bunların hepsi detaylı araştırılacak"

Darbe girişimi konusunda istihbaratın Genelkurmay Başkanlığına saat 16.00'da ulaştığı fakat bazı komutanların buna rağmen "düğüne gittikleri" iddiası hatırlatılarak, "Bu da kamuoyunda eleştirilere yol açtı. Haberleri oldu mu, olmadı mı, olduysa halen düğünde nasıl devam ettiler?" sorusu üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bunların hepsi rastlantı mıdır yoksa bir planın parçaları mıdır? Doğru, bu sorular haklı olarak soruluyor. Bunlar ortaya çıkacak. Bunların hepsi detaylı olarak araştırılacak. Herkes düğüne gidiyor, yıllarca kendisinin komutanlık yaptığı, nikah şahidi olarak davet edildiği insan gitmiyor. İzmir'de tatildeyken tatilini kesiyor, Ankara'ya gelme ihtiyacı duyuyor vesaire. Garip olacak birçok olay arka arkaya geliyor. Düğün basılıyor, oradaki komutanlar derdest ediliyor falan... Bütün bunlar, hepsi bir şeylerin ters gittiğini ve bir şeylerin çok öncesinden planlandığını, hazırlıkların yapıldığını gösteriyor.

Yani bir şaşkının, bir çılgının 'Hadi ben ihtilal yapıyorum' diye harekete geçtiği bir iş olarak düşünmüyoruz. Zaten ele geçen dokümanlarda da ciddi bir emek olduğunu görüyoruz. O yüzden de sahadaki, çeşitli illerdeki komutanlar, ordu komutanlarının bazıları, kolordu komutanları, tümen komutanları, tugay komutanları... Bu kadar şeyi bir arada görünce mecburen inanmışlar. Ancak biz komuta kademesiyle ilgili bir iş değil deyince biraz onların da kafası karışmaya başlamış."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :