Başbakan Yıldırım 65. Hükümet programını sundu

Başbakan Yıldırım 65. Hükümet programını sundu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım: "Tıpkı önceki AK Parti hükümetleri gibi yeni dönemde de reformcu bakış açımızı aynen devam ettireceğiz ve ülkenin önündeki ilerlemesini yavaşlatan bütün hukuki ve idari engelleri ortadan kaldıracağız"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "65. Hükümet icraatta kalite ve hızın artacağı, halkımızın beklediği çalışmaların geciktirilmeden yapılacağı, gerekli adımların atılacağı bir hükümet olacak. Tıpkı önceki AK Parti hükümetleri gibi yeni dönemde de reformcu bakış açımızı aynen devam ettireceğiz ve ülkenin önündeki ilerlemesini yavaşlatan bütün hukuki ve idari engelleri ortadan kaldıracağız." dedi.

65. Hükümet programını TBMM Genel Kurulu'nda sunan Başbakan Yıldırım, dışa bağımlılığının yüksek olduğu sektörlerde yerli ürün yerlileştirme ve millileştirmeye çok fazla önem vereceklerini belirtti. Bu bağlamda havacılık ve uzay sanayini oluşturacak altyapı çalışmalarının başlatıldığını, çok yakında Türkiye Uzay Ajansı Kuruluş Kanunu'nun TBMM gündemine getirileceğini bildiren Yıldırım, böylece yerli uyduyu, yerli uçağı ve yerli silah ve mühimmatı yapmak için önemli bir altyapıyı hazırlamış olacaklarını vurguladı.

Binali Yıldırım, "AK Parti iktidarları döneminde savunma sanayine yapılan yatırım 30 milyar doları aşmıştır. AK Parti iktidarlarından önce 2 milyar dolardı. AK Parti iktidarları döneminde yerlileştirme ve millileştirme oranı yüzde 20'lerin altındayken, bugün yüzde 50'lerin üzerine çıkmıştır. İşte gerçek yerli sanayi, milli sanayiyi desteklemek bu olsa gerek." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, tarımsal desteklere ilişkin, bu destekleri şekillendirirken Türkiye'nin arz dengesi ve dış ticaret politikalarının dikkate alınacağına işaret ederek, tarımsal desteklemelerde ürün desteği, su potansiyeli uyumunu gözeterek sertifikalı üretim yöntemine geçileceğini, tarım sigorta kapsamını daha da yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

Binali Yıldırım, sulanan arazi varlığının nihai hedef olan 8,5 milyon hektara ulaştırılmasının sağlanacağını, özellikle su tasarrufuna imkan sağlayan basınçlı ve modern sulama sistemlerinin hızlandırılacağını ifade ederek, su yönetimi ve fiyatlandırma sistemini tasarrufu artırıcı bir yaklaşımla yeniden ele alacaklarını, sulama birliklerinin sorunlarının kökten çözecek tedbirlerin hayata geçirileceğini bildirdi. Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"GAP'ta büyük oranda tamamlamış olduğumuz ana kanallar ve su dağıtım şebeke inşaatlarına devam edeceğiz. Orta vadede GAP sulamalarının tamamı olan 10 milyon 580 bin dekar sulanmış hale gelecek. Sulamalar tamamlandığında GAP gıda üreten ve dünyaya ihraç eden üretim ve ihracat merkezine dönüşecek. Konya Ovası Projesi malum olduğu üzere Mavi Tünel ile birlikte başlamış durumda ve dağıtım şebekeleriyle Konya Ovası'nda şu ana kadar 9 milyon 240 bin hektar arazi sulanır hale gelmiştir. 2019 yılına kadar 11 milyon dekar arazinin tamamı sulanmış olacak. 14 ili kapsayan Doğu Anadolu Projesi, 2019 yılında 2,3 milyon dekar araziyi daha su ile buluşturacaktır."

- "(Türkiye büyümüyor) diyenlere en büyük cevap bu"

Binali Yıldırım, enerji konusunda son 14 yılda kurulu gücün de tüketim miktarının iki katına çıkarıldığını, yüzde 100 arttığını belirterek, 36 bin megavat olan kurulu gücün 72 bin megavata yükseltilirken, çeşitlendirmede yüzde 143 artış sağlandığını, kullanım miktarının ise 130 milyar kilovatsaatten 264 milyar kilovatsaate ulaştığını kaydetti. Yıldırım, "(Türkiye büyümüyor) diyenlere en büyük cevap bu. Enerji tüketimi demek, büyümek demek." diye konuştu.

"Ulaştırma konusuna geldim, burayı atlayayım isterseniz" şeklindeki sözleri Genel Kurul'da gülüşmelere neden olan Yıldırım, "Memleketin her köşesinde yollardan geliyorsunuz, bölünmüş yolları görüyorsunuz, havalimanlarını görüyorsunuz. Hızlı treni görüyorsunuz. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Havayolunu halkın yolu yaptık." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye'nin IMF'ye son kuruşuna kadar tüm borcunu ödediğini, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünyanın en büyük havalimanının ihalelerini gerçekleştirdiğini, öte yandan 1880 yılından itibaren Türkiye'de ilk defa faiz oranının yüzde 4,6'ya düştüğünü anımsattı. Yıldırım, "100 yıldan daha fazla ama bu, birilerini rahatsız etti ve hemen arkadan Gezi Olayları başladı. Gezi Olayları ile ilgili talepler neydi? (Üçüncü köprüyü yapmayın, üçüncü havalimanını yapmayın.)"

Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde aziz milletimize hizmet etmek, Meclisimizin güvenini boşa çıkarmamak için aralıksız, durmadan, yılmadan çalışacağız. Bunun sözünü veriyoruz. Bu dönemde ülkemizin ihtiyaç duyduğu yatırım ve icraatları birer birer bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hayata geçireceğiz. 65. Hükümet icraatta kalite ve hızın artacağı, halkımızın beklediği çalışmaların geciktirilmeden yapılacağı, gerekli adımların atılacağı bir hükümet olacak. Tıpkı önceki AK Parti hükümetleri gibi yeni dönemde de reformcu bakış açımızı aynen devam ettireceğiz ve ülkenin önündeki ilerlemesini yavaşlatan bütün hukuki ve idari engelleri ortadan kaldıracağız. Son 14 yılda başarılarımızı, geleceğe yönelik hedeflerimize ulaştırma inancımız tamdır.

Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Hükümet programında belirttiğimiz hedeflerimiz yol haritamızı oluştururken, dünyada ve Türkiye'deki gelişmeleri dikkate alacak şekilde sürekli dinamik bir yaklaşım içerisinde olacağız. Tüm vatandaşlarımızı kucaklayan bir anlayışla çalışmalarımız devam edecek, hükümetimiz aziz milletimizden, yüce Meclisimizden gerekli güveni ve desteği alacağından emindir. Meclisimizin güveninin tam olacağına inancımız vardır. Gerçekleştireceğimiz icraatlarla Türkiye'de üretimi, üretkenliği, refahı daha da üst seviyelere çıkaracağız. İnsanlarımızın daha sağlıklı, eğitimli, huzur içinde olması, daha iyi şartlarda yaşam standartlarına kavuşması yanında devletine, birbirlerine ve kendilerine güvenen bireyler haline gelmesi bizim siyasetteki varlık sebebimiz olacak. Büyük Türkiye hedefimize ulaşma yolunda 65. Hükümet'in milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Gayret bizden, tevfik Cenab-ı Mevla'mdan."

- Notlar

Başbakan Binali Yıldırım, parti genel merkezinde yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) listesini açıklamasının ardından 65. Hükümet programını sunmak için TBMM'ye geldi.

Bazı bakanlar ve milletvekilleri tarafından karşılanan Yıldırım, Meclisteki makamına geçti. Genel Kurul salonuna girmeden önce Meclis kulisinde Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve bazı milletvekilleri ile sohbet eden Yıldırım, etrafında bekleyen kalabalığa, "Burada film mi oynatıyoruz" diye espri yaptı. Bunun üzerine tebessüm ettiren anlar yaşandı.

Daha sonra Yıldırım, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın, daveti üzerine Genel Kurul'a girdi.

Binali Yıldırım, 145 sayfalık 65. Hükümet Programı'nı, bazı bölümleri atlayarak, 1 saatte Genel Kurul'a sundu.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın, ulaştırma alanındaki icraatleri eleştirmesi üzerine Yıldırım, "Haydar, merhaba. Hazırlığını iyi yap seninle işimiz var, hadi bakalım" dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Körfez Köprüsü'nün geçiş ücretinin dünyanın en pahalı geçişi olduğunu söylemesi üzerine Yıldırım, "Arkadaşlar, dünyanın en pahalı hizmeti, olmayan hizmettir. Bunu böyle bilelim." karşılığını verdi.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Yıldırım'a laf atan milletvekillerini uyararak, böyle bir uslup olmadığını söyledi.

Binali Yıldırım, konuşması sırasında muhalefet sıralarından, bugün verilen şehitlerin hatırlatılması üzerine, "Şehitlerimiz vatan ve milletin bağımsızlığı için hayatlarını ortaya koyan fidanlardır, kalplerimizde yerleri vardır. Bu ülkeyi bölmeye çalışan kim olursa olsun tek bir terörist kalıncaya kadar bu mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım'ın "kalıncaya kadar" sözüne, MHP sıralarından "kalmayıncaya kadar" diyerek laf atıldı.

Yıldırım, sunumunu tamamlarken, program üzerinde müzakerelerin yapılacağını hatırlatarak, daha fazla detayı o görüşmelerde konuşma imkanı olacağını kaydetti.

Yıldırım, konuşmasını tamamladıktan sonra sırasıyla MHP, HDP, CHP, AK Parti sıralarını dolaşarak grup başkanvekili ve milletvekilleriyle tokalaştı. Yıldırım'ın konuşmasını AK Parti ve Bakanlar Kurulu üyeleri ayakta alkışladı. AK Parti milletvekilleri, Kabine sıralarına gelerek Yıldırım'ı tebrik etti.

65. Hükümet programının sunumuna muhalefet liderleri katılmadı. Yeni kabine, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dışında Genel Kurul'da hazır bulundu.

Binali Yıldırım, Mecliste milletvekillerinin ve partililerin yoğun ilgisi ile karşılaştı, tebrikleri kabul etti ve vatandaşların hatıra fotoğrafı isteklerini geri çevirmedi. Bakanlar da milletvekillerinin tebriklerini kabul etti.

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Yargıtayın, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin MHP'de olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onamasının" hatırlatılması üzerine, "Demokrasi budur." dedi.

Meclis Başkanı Kahraman, birleşimi Hükümet Programı üzerinde görüşmelerin yapılacağı 27 Mayıs Cuma günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Haber Kaynağı