Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Şanlıurfa'da: (2)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Şanlıurfa'da: (2)

"Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı geçici göçmenler meselesi öyle görünüyor ki uzun bir süre daha Türkiye'nin meselesi olarak kalmaya devam edecek"- "Biz 1,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz. Bunun maddi yükü de var. Ensar anlayışıyla ne pahasına

ŞANLIURFA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı geçici göçmenler meselesi öyle görünüyor ki uzun bir süre daha Türkiye'nin meselesi olarak kalmaya devam edecek" dedi.

Kurtulmuş, bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yardım kuruluşlarının katılımıyla Şanlıurfa'daki Cevahir Konukevi'nde düzenlenen "Mülteci Çalıştayı"nda, sığınmacılarla ilgili devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini ve sivil toplum kuruluşlarının da çabalarıyla Suriyelilerin sorunlarını gidermeye çalıştığını söyledi.

Çalıştayda hazırlanan raporların tümünü titizlikle inceleyeceklerini aktaran Kurtulmuş, şu an sığınmacılarla ilgili çalışmaların müthiş bir koordinasyonla devam ettiğin ifade etti.

Sıkıntıların bir an önce bitmesini ve Suriyeli misafirlerin de evlerinde huzur içerisinde yaşadığını görmek istediklerini dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı geçici göçmenler meselesi öyle görünüyor ki uzun bir süre daha Türkiye'nin meselesi olarak kalmaya devam edecek. Maalesef Suriye'deki kriz bu haliyle sürmeye devam ettiği sürece Türkiye'de bunun yansımaları olacaktır" diye konuştu.

Suriye'deki olayların daha ilk gününden itibaren Türkiye'nin açık kapı politikasını benimsediğini hatırlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Kim gelirse gelsin, hangi şartlar altında gelirse gelsin, barbarca saldırılardan kim kaçarsa kaçsın, onlara kapılarımızı açtık. Zaten Türkiye, bir kesime yardım ederken diğer kesime etmeme gibi adaletsizlik içinde olamazdı. Türkiye'nin bu tutumuyla da gittiğimiz ortamlarda yüzümüzü ağartacak kadar fevkalade başarı öyküsü yazdık. Gönül ister ki hiçbir şeyi rakamlarla ifade etmeyelim ama biz 1,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz. Bunun maddi yükü de var. Ensar anlayışıyla ne pahasına olursa olsun yapıyoruz. Sadece hatırlatmak için söylüyorum; 4 küsur milyarı aşmıştır. Bunların içerisinde 800 milyon dolar civarında sivil toplum kuruluşlarının katkısı varken, dünyanın katkısı ise zannediyorum 200 milyon dolar gibi minimal seviyededir. Bunlar bizim için zor işler, o yüzden istatistik veriyoruz. İnsanlar, bilmedikleri topraklara bilmedikleri bir geleceğe doğru geliyor. O yüzden Suriyeli konusunda yaptığımız çalışmalara dikkat etmeliyiz."

Türkiye'nin geçmişten bu yana insanlığın sığınma bölgesi ve huzur adası olduğunu dile getiren Kurtulmuş, dün yardıma muhtaç olanlara, dara düşenlere kucak açan halkın bugün de Suriyeliler başta olmak üzere aynı kültürü yaşattığını vurguladı.

Kurtulmuş, dünyanın bazı ülkelerinin 8-10 bin sığınmacı karşısında "yandık, bittik" diye feryat ettiğine işaret ederek, Türkiye'nin ise her zaman mazlumla ekmeğini paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

- "Kalıcı politikaları üretmemiz gerek"

Kurtulmuş, sığınmacılarla ilgili uzun vadeli konuları konuşma ve proje geliştirme zamanının geldiğini ifade etti.

Suriye'den sığınmacı gelmeye başladığında olaya "Bu olaylar 3-5 ayda biter ve bu insanlar geri dönerler" diye bakıldığını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bugünkü koşullar altında topraklarını terk ederek, bu topraklara veya başka ülkelere gitmiş kardeşlerimizin uzun bir süre kendi topraklarına dönmesi maalesef pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla bizim bu kardeşlerimizle ilgili sıkıntılarını giderici, temel hak ve özgürlüklerini koruyacak bir takım kalıcı politikaları üretmemiz gerek. Bunun için nasıl bir mülteci politikası olması gerektiğiyle ilgili çalışmalıyız."

Çalıştay, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :