Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Almanya'da:

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Almanya'da:

"7 Haziran seçimleri eski Türkiye'ye dönüş mü yoksa yeni Türkiye'ye devam mı seçimi olacak"- ''Avrupa'da artan İslamofobi ile yabancı düşmanlığı bir insanlık suçudur''

DORTMUND (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 7 Haziran seçimlerinin eski Türkiye'ye dönüş mü yoksa yeni Türkiye'ye devam mı seçimi olacağını söyledi.

Kurtulmuş, Hollanda ve Almanya'yı kapsayan Avrupa temaslarının son gününde Dortmund'daki Beyaz Saray Salonu'nda vatandaşlarla bir araya geldi. Avrupa Türk Demokratlar Birliği Ruhr Bölgesi Teşkilatı'nın düzenlediği toplantıda konuşan Kurtulmuş, 30 Mart yerel seçimleri ile 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçiminden, tüm iç ve dış tuzaklara rağmen milletin "yeni Türkiye'ye devam" iradesinin çıktığını anımsattı.

Kurtulmuş, 7 Haziran seçimlerinden de üçüncü önemli sonucun çıkacağını anlatarak, "Bu seçim sadece bir milletvekili seçimi değil. 7 Haziran seçimleri eski Türkiye'ye dönüş mü yoksa yeni Türkiye'ye devam mı seçimi olacak" diye konuştu.

Milletin artık eski Türkiye istemediğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Vatandaşının başörtüsünden, türküsünden, ana dilinden, mezhebinden, meşrebinden korkan bir devlet vardı. Gayrimüslim yurttaşlarımızdan, sağcıdan, solcudan korkan bir devlet vardı. 6-7 Ekim olaylarını, gayrimüslim vatandaşları dizayn etmek için çıkardılar. 30 yıl boyunca Türkiye'de maalesef terörü besleyen önemli kaynakların bir kısmı da inkar ve asimilasyon politikaları oldu. 12 Eylül'den başlayarak ülkemizde yakın zamanlara kadar başörtülü kızlarımızın üniversitelere gitmeleri yasaktı. Benim eşim, 28 Şubat'tan sonra İstanbul Üniversitesi'nden başörtüsü yüzünden atıldı. Binlerce kardeşimiz aynı zulme uğradı. İnsanlar hapishanede ziyaret ettikleri evlatlarıyla Kürtçe ya da Zazaca konuşamadılar çünkü yasaktı. Şimdi Allah'a çok şükür 'ne değişti' derseniz, Türkiye'de devletin zihniyeti değişti."

Bu zihniyet değişimine, Meclis'te 6 başörtülü milletvekilinin bulunmasını örnek gösteren Kurtulmuş, bundan sonraki Meclis'te de başörtülü ve başı açık milletvekillerinin olacağını söyledi.

Kurtulmuş, üniversitelerde, devlet dairelerinde de başörtülü ve başı açık hocalar ile memurların olduğunu hatırlattı. Televizyonlarda İbrahim Tatlıses'in Kürtçe, Orhan Gencebay'ın arabesk şarkılarını söyleyemediklerini anımsatan Kurtulmuş, “Biliyorsunuz, geçtiğimiz dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken Diyarbakır Meydanı'nda Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses, Türkçe, Kürtçe, Arapça türküler söylediler, halaylar çekildi, hiçbir şey olmadı, kıyamet kopmadı” dedi.

Eski Türkiye'nin geride kaldığını anlatan Kurtulmuş, artık kimsenin askeri darbeden söz etmediğini, güçlü işadamlarının gazetelere ilan verip hükümet düşüremediğini, dinlemelerin ve hükümete tuzakların da artık bir işe yaramadığını söyledi.

Kurtulmuş, Avrupalı Türklerin durumuna da değinerek, 54 yıl önce ellerinde tahta bavullarla gelen Türklerin, çocuklarının ve torunlarının bugün çok iyi duruma geldiklerini, bundan da büyük sevinç duyduğunu kaydetti. Avrupalı Türklerin, hükümetlerinden taleplerini bildiğini ifade eden Kurtulmuş, bu talep ve sorunların çözümü için bakanlar kurulunda kararlar aldıklarını dile getirdi. 

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez oy kullandığı geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın çok az olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, 7 Haziran seçimlerinde çok daha yüksek bir katılım istedi. Kurtulmuş, randevu sisteminin kaldırıldığını ve oy kullanma yerlerinin artırıldığını belirterek, “Dortmund bölgesinden en yüksek katılım bekliyorum. AK Parti'nin en yüksek oyla çıktığı bölge de Dortmund olacak” dedi.

-"Irkçılığın ve İslam düşmanlığının insanlık suçu olduğuna inanıyoruz"-

Kurtulmuş, Avrupa'da gittikçe yaygınlaşan İslamofobi ile yabancı düşmanlığına da değinerek, bunları bir insanlık suçu olarak niteledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Yaşadığımız dönemde, başta Avrupa'da olmak üzere, dünyanın birçok yerinde maalesef İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı, Türk düşmanlığı ve göçmen düşmanlığı, ciddi bir şekilde artıyor. Özellikle Avrupa'da uzun yıllardır birlikte barış içinde yaşamayı başarmış olan siz değerli kardeşlerimizi ve genel olarak bütün Avrupa'yı da hem yabancı düşmanlığı hem İslam düşmanlığı, İslamofobi dediğimiz bu şey, derinden etkiliyor. Avrupa'nın hemen hemen her ülkesinde, özellikle daha demokrat bilinen kuzey ülkeleri de dahil olmak üzere bir taraftan da ırkçı eğilimler, ırkçı hareketler ciddi bir şekilde yükseliyor. Hem ırkçılık anlamında, hem İslam düşmanlığı, göçmen düşmanlığı anlamında karşılaştığımız mesele, maalesef dünyayı ciddi bir şekilde tehdit eden bir gelişme.

Biz ırkçılığın, İslam düşmanlığının ya da herhangi bir dine düşman olmanın veya herhangi bir etnik kökenden gelene düşman olmanın, insanlık suçu olduğuna inanıyor ve böylesine ciddi bir şekilde İslamofobi'nin ortaya çıkmasından hem endişe duyuyor hem kaygılanıyor hem de açıkça lanetliyor, kınıyoruz.”

AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi ile Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı Süleyman Çelik'in de katıldığı toplantının ardından Kurtulmuş ve beraberindekiler, daha sonra özel uçakla Türkiye'ye hareket etti.

Kaynak:Haber Kaynağı