Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

"Bu darbeci hainler, bu FETÖ ve eşkıyaları ve onların iplerini elinde tutanlar neyi murat ettiyse Türkiye bundan sonra onun tam tersi olacak, olmaya da başladı. Bu hainler Türkiye'de bir iç savaşın çıkması, arkasından Türkiye'nin, Irak, Suriye gibi bir bö

BALIKESİR (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu darbeci hainler, bu FETÖ ve eşkıyaları ve onların iplerini elinde tutanlar neyi murat ettiyse Türkiye bundan sonra onun tam tersi olacak, olmaya da başladı. Bu hainler Türkiye'de bir iç savaşın çıkması, arkasından Türkiye'nin, Irak, Suriye gibi bir bölünme senaryosunun içine düşmesi ve dış işgale hazır hale gelmesi için bu darbe teşebbüsünü yaptılar. Dolayısıyla siyasetin zeminini ortadan kaldırmak, siyasette bölünmeyi, parçalamayı sağlamak için yola çıktılar, tam tersi oluyor." dedi.

Kurtulmuş, Balıkesir'in Edremit ilçesi Kocaseyit Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'un Türkiye demokrasisi bakımından bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

O dönüm noktasının bugün Yenikapı'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılımıyla muhteşem bir mitingle taçlandırılacağını ifade eden Kurtulmuş, ayrıca tüm kentlerde mitingler düzenleneceğini kaydetti.

Kurtulmuş, Yenikapı Mitingi'nde uzun yıllar sonra tüm siyasi partiler, hayat tarzları, düşünceleri ile ilgili bütün farklılıkları bir tarafa bırakarak, bütün bir millet olarak yer alacaklarını dile getirerek, "Orada Türkiye'nin hem kalabalık hem disiplin olarak hem de milli şuur bakımından şimdiye kadar görmediği bir miting olacak. Bu mitingin büyük bir olgunluk içinde biteceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

- "7 Ağustos mezuniyet töreni"

Türkiye'de üç haftadır demokrasi nöbetleri tutulduğunu anımsatan Kurtulmuş, "Türkiye'nin her yerinde 81 ilimizde, ilçelerimizin hemen hemen tamamında fevkalade büyük kalabalıklar şuurlu bir şekilde demokrasiye, milli iradeye, Türkiye'deki demokratik siyasal zeminin korunmasına yönelik kararlığını ortaya koydu. Şimdi bugün taçlandırılması..." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, Türkiye'nin pek çok yerindeki demokrasi nöbetlerine katıldığını ve toplanan kalabalığa, "3 haftalık meydanlardaki demokrasi nöbeti bir mektepti, bir üniversiteydi, akademiydi, bir kurmay akademisiydi. 7 Ağustos'ta bunun mezuniyet törenidir." dediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şimdi bu meydanlarda büyük bir şuurla Türkiye'ye sahip çıkan vatandaşlarımız aslında demokrasi mektebinden, vatanseverlik mektebinden ülkeyi, yurdu koruma mektebinden, canını ortaya koyarak 'Bu darbeye karşı dur' deme mektebinden öğrendiklerini, gerçekten meydanlarda dile getiriyorlar. Şimdi bir onur belgesi alacaklar. Manevi anlamda söylüyorum bir diploma alacaklar. Bu Türkiye için önemli bir gündür. Bundan sonra Türkiye siyasi tarihinde 7 Ağustos 2016 her zaman hatırlanacaktır. Aynı şekilde İstanbul'daki mitinge paralel olarak diğer bütün illerimizde de mitingler yapılacak, bütün alanlar dolacak. Bütün siyasi partilerden vatandaşlarımızın katılımıyla miting meydanları dolacak. Bakan arkadaşlarımızın her biri de büyük şehirlerimizde görevlendirildi. Ben de bugün Balıkesir'de olacağım. Kuvayımilliye ruhunun en diri olduğu şehirlerden birisi olan Balıkesir'de yıllar sonra, bir asır sonra Kuvayımilliye ruhunu Balıkesirli kardeşlerimizle tekrar beraber yaşayacağız. Buradan demokrasiye, vatana, bayrağımıza, inançlarımıza sahip çıkıyoruz. Mesajımızı tüm Türkiye'ye vereceğiz."

- "Bambaşka bir Türkiye olurdu"

Darbecilere, vatan hainlerine 79 milyon olarak karşı koyduklarını anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin, tarihinde görmediği ihanetle karşılaştığı 15 Temmuz akşamında cep telefonlarıyla bağlanarak halkımıza mesaj veren Sayın Cumhurbaşkanı'mıza minnetlerimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Yüzünde en küçük bir tereddüt ifadesi, çekinme, korku ifadesi olmadığı gibi, 'Haydi meydanlara çıkın' dediği zaman, halkın da yürüyerek meydanlara çıkacağına ilişkin en küçük bir tereddüt yoktu. Dolayısıyla onun o kararlı, cesur duruşu yüz ifadelerine, ses tonuna yansıyan o kararlı duruşu milletimizi de etkiledi. Bu dönüm noktasının çıkmasında en büyük pay sahibi olan Sayın Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımızı ifade ediyoruz. Milletime şükranlarımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Türkiye'nin her yerinde kahramanlık destanları yaşandı. Özellikle İstanbul ve Ankara'da tanklara karşı göğsünü siper eden yumruklarıyla savaş uçaklarına karşı çıkan kahraman kadınları, kahraman gençleri, kahraman insanlarımızı yaşlı amcaları unutmak mümkün değil. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Eğer onlar olmasaydı Türkiye bugün bambaşka bir Türkiye olurdu. Türkiye bir Irak, bir Suriye olma yolunda hızla ilerlerdi. Bu hainlerin planları buydu."

İlk andan itibaren bu meseleye sahip çıkan, darbelere karşı duran tüm medya kuruluşlarına da teşekkür eden Kurtulmuş, "Sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilerimize toplumun farklı kesimlerine ve 'Gün birlik günüdür' diyerek, bütün farklılıklarını unutarak meydanları dolduran herkese yürekten teşekkür ediyoruz. Türk milleti bir destan yazdı. Çanakkale'yi bize büyüklerimiz anlatırdı. Dumlupınar'ı, Sakarya'yı, Allahuekber Dağları'nı, Yemen destanlarını anlatırdı. Bu milletin yazdığı büyük destanları hikaye olarak dinlemiştik. Şimdi hep beraber 79 milyon olarak bunu yaşadık, büyük bir destana şahit olduk. İyi ki bu milletin ferdiyiz, iyi ki bu vatanda yaşayan insanlarız. Allah'a şükürler olsun her şeyin üstünde ve Allah'ın takdiri böyle tecelli etti." diye konuştu.

Kurtulmuş, ''Eğer Cenab-ı Allah'ın hesapları bozan kadiri mutlak iradesi, bu milletin sahip çıktığı bütün inancıyla bağlı olduğu o iradesi, bu şekilde tecelli etmeseydi herhalde bambaşka bir Türkiye olurdu diye düşünüyorum. İnşallah herkes meydanları dolduracak, yeniden Türkiye'nin doğmuş olduğu bir güne şahit olacak.'' ifadesini kullandı.

- "Her şerden bir hayır doğar"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir gazetecinin ''Bundan sonra Türkiye siyaseti için nasıl bir durum olur?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu darbeci hainler, bu FETÖ ve eşkıyaları ve onların iplerini elinde tutanlar neyi murat ettiyse Türkiye bundan sonra onun tam tersi olacak, olmaya da başladı. Bu hainler Türkiye'de bir iç savaşın çıkması, arkasından Türkiye'nin, Irak, Suriye gibi bir bölünme senaryosunun içine düşmesi ve dış işgale hazır hale gelmesi için bu darbe teşebbüsünü yaptılar. Dolayısıyla siyasetin zeminini ortadan kaldırmak, siyasette bölünmeyi, parçalamayı sağlamak için yola çıktılar, tam tersi oluyor. 6 ay evvel 'CHP, MHP ve AK Parti'liler bir araya gelecekler ve büyük miting yapacaklar' deseler buna inanır mıydık? Allah'a şükür siyaset dimdik durdu ve bunlara inat, bunların planlayıcılarına inat tek vücut, tek yumruk olarak ayakta durmayı başardı. Bu büyük bir meseledir, bunlar Türkiye'de antidemokratik bir düzen ortaya çıksın diye bu işleri yaptılar, Türkiye içine kapansın diye.''

Vatandaşlara rahat olmalarını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin bu darbeyi çok daha fazla demokratikleşerek savacağını, ülkenin bundan sonra çok daha fazla derlenip toparlanacağını dile getirdi. Siyasilerin birbirini kırmadan, birbirine husumet hislerini ortaya çıkarmadan rekabet edeceğine dikkati çeken Kurtulmuş, siyasetin dilinin daha nezih bir hale geleceğini vurguladı.

Türkiye'nin ortak meselelerinde bu milletin, milli şuur etrafında birleştiğinin ortaya çıktığına işaret eden Kurtulmuş, "Biz bunu ortaya koymak için gayret ederdik belki ama belki bu kadar başarılı bir şekilde ortaya koyamazdık. Hani 'Her şerden bir hayır doğar' deriz ya bu hainlerin, bu hain planından da hayır doğdu ve siyasette bir uzlaşı dili, milli menfaatler etrafında birleşme dili ortaya çıktı, bu devam edecektir. Türkiye'de bir olağanüstü hal var ama hiçbir olağanüstülük hissetmiyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun, sakin olsun ekonomide sosyal hayatta bir olağanüstülük yok. Bu FETÖ ile herhangi bir şekilde ilgisi olmayan hiç kimse korkmasın, çekinmesin.'' diye konuştu.

- "Nereye kadar giderse gidecek"

Kurtulmuş, operasyonların süreceğini belirterek, FETÖ ile ilişkisi bulunanların devletten temizleyeceğini, bulundukları yerlerden kazılıp, atılacağını dile getirdi.

"Bu kararlılık, hepimizin kararlılığıdır." ifadesini kullanan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Belki uzun sürecek, birkaç sene sürecek nereye kadar giderse gidecek, hiç tereddütsüz. Burada asla merhamet etmeyeceğiz, yani zalime merhamet etmek mazluma ihanet etmektir. Eşimiz, dostumuz, tanıdıklarımız yok artık bu defter kapanmıştır. Bu örgütün yanında, çevresinde, etrafında bulunan bir türlü irtibatı olan herkes bunun bedelini ödeyecektir. Ama bunlarla irtibatı olmayan vatandaşlarımız da korkmasın, rahat olsun. Bu arada çok sayıda açığa almalar gözaltına almalar oluyor, kurunun arasında yaş da yanabilir, onları hemen ayıklıyoruz, yanlışlar varsa düzeltiyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun, bunlarla ilgisi olmayan hiç kimseye zarar gelmeyecektir ama irtibatı olan da korksun."

Memlekete yapılan ihanetin bir bedeli olması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, ihaneti yapanların yanına kalmayacağını, OHAL süreci içinde gerekenlerin hayata geçirileceğini söyledi. Ondan sonra Türkiye'nin yoluna devam edeceğini dile getiren Kurtulmuş, "Bu Türkiye'ye büyük bir demokratikleşme aşısı olmuştur, bir milli şuur aşısı olmuştur. Çok daha kuvvetli, dirençli bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :