Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

"Musul'un kurtarılması için Musul'un yerel unsurlarına vereceğimiz destek devam edecektir. Oradaki Türk askeri varlığının devamı için de kararlıyız. O askeri varlığımızın da korunması, emniyet altına alınması için Türkiye her türlü tertibatı alacaktır"- "

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Musul'un kurtarılması için Musul'un yerel unsurlarına vereceğimiz destek devam edecektir. Oradaki Türk askeri varlığının devamı için de kararlıyız. O askeri varlığımızın da korunması, emniyet altına alınması için Türkiye her türlü tertibatı alacaktır." dedi.

Kurtulmuş, Ordu'nun Ünye ilçesinde, doğduğu evde gerçekleştirilen Kanal 7 televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Irak Parlamentosu 'Türkiye işgalcidir' diye bir karar aldı. Amerikalı Koalisyon Sözcüsü, 'Musul koalisyonunda Türkiye yoktur' dedi. Irak Başbakanı İbadi'nin açıklamaları da oldu. Konuşuyor mu, konuşturuluyor mu?" sorusuna Kurtulmuş, "Biz daha ılımlı bir şekilde 'Şartlar öyle konuşturuyor' diyelim ama hem Sayın İbadi'nin, hem Irak Parlamentosu'nun söylemiş olduğu bu sözlerin, son derece rencide edici ve haksız sözler olduğunu ifade etmek isterim. Bunları keşke söylemeselerdi." yanıtını verdi.

Kurtulmuş, Türkiye için bu sözlerin söylenilmiş hükmünde olmadığını, ciddiye alınmayacağını ve itibar edilmeyeceğini kaydetti. Ortada büyük bir haksızlığın bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Adama şunu sorarlar; Musul, Rakka gibi hele Musul gibi Irak'ın en büyük şehirlerinden biri, bir gün içerisinde DAEŞ'e teslim edilirken neredeydiniz?" ifadesini kullandı.

Uluslararası camiaya da seslenen Kurtulmuş, "Musul'un işgali devam ediyor olmasına rağmen DAEŞ gibi dünyanın en kanlı terör örgütlerinden biri buralarda var oluyor olmasına rağmen niçin uluslararası camia olarak buraların kurtarılması ve oradaki yerel halkın kendi evlerine, köylerine, kentlerine dönmesi için bir tedbir geliştirmiyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin tesadüfen işgalci bir güç olmak için Başika'ya gitmediğini vurguladı.

Musul'un terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması prensibi çerçevesinde Musul'daki yerel halkın eğitilmesi ve onlara destek verilmesi için Türkiye'nin orada bulunduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Türkiye, orada Musul halkına yardım etmek için bulunuyor. Bu başından beri böyledir. Dün böyleydi de bugün ne değişti, onu da sormak lazım." diye konuştu.

- "Her platformda Amerikalılara anlatmaya gayret ediyoruz"

Kurtulmuş, bugün siyasette Suriye ve Irak başta olmak üzere bu bölgedeki karışıklıkların ardındaki temel nedenin, büyük güçler arasında devam eden "vekalet savaşları" olduğunu anlattı.

Bu vekalet savaşlarının sonuna gelindiği için özellikle ABD ve Rusya'nın karşılıklı olarak neredeyse çatışmaya ramak kalmış bir pozisyonda bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada herkes kimi etkileyebilirse, o etkiledikleri unsurlar üzerinden bu vekalet savaşlarında bir güç elde etmeye çalışıyor. Bunun sonu yok, durdurulması lazım. Özellikle Suriye'de bir an evvel bir barış sürecinin başlatılması gerekiyor. Irak'ta da özellikle büyükşehirlerin bir an evvel DAEŞ tehdidinden kurtarılarak, buralara yerel halkların yerleşmesinin sağlanması lazım."

Kurtulmuş, "Nasıl çözülecek bu düğüm?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Rakka ile Musul operasyonuyla ilgili başından itibaren konuştuğumuz şey şu; biz başından beri diyoruz ki buralara yapılacak operasyonlarda aynen Cerablus'taki operasyonda olduğu gibi orada yaşayan insanlardan oluşan direniş unsurları devreye sokulsun. Koalisyon ülkeleri de uçaklarıyla vesaire destek vererek oradan DAEŞ'i süpürsün ama siz buradan DAEŞ'i çıkarmak için bir şey bahane ediyorsunuz. Onu çıkarırken yerine eğer PYD'yi, YPG'yi koymaya çalışırsanız Türkiye olarak biz buna karşı çıkarız. Bunların yanlış olacağını, o bölgeye ait olmayan unsurların dışarıdan oraya getirilmesini, halklar arasında ilave bir gerilim ve çatışma konusu olacağını dile getiriyoruz. Her platformda da bunu Amerikalılara anlatmaya gayret ediyoruz."

- "Musul'un yerel unsurlarına vereceğimiz destek devam edecektir"

Türkiye'nin Başika'da 3 bin Musullu Türkmen, Kürt ve Arap'ı eğittiği hatırlatılarak, bu grupların Musul'u kurtarabilecek kapasiteye ulaşıp ulaşmadığına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, söz konusu eğitimler verilirken Musul'un kurtarılması meselesinde temel amacın, yerel unsurların ana unsur şeklinde kullanılması olduğunu aktardı.

Kurtulmuş, PYD/YPG gibi başka terör örgütlerinin işin içine karıştırılmadan, yerel unsurlarla Musul temizlendiği takdirde Türkiye'nin, katkı sunmaya hazır olduğunu ve bunun dışındaki bir senaryonun içinde de asla bulunmayacağını yineledi.

"Gerekirse biz, tek başımıza hareket ederiz diyor musunuz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Orada uluslararası hukuktan kaynaklanan birtakım haklar çerçevesinde, Türkiye'nin Başika'da bir varlığı var, orada Türk askerlerinin de bir varlığı var. Musul'un kurtarılması için Musul'un yerel unsurlarına vereceğimiz destek devam edecektir. Oradaki Türk askeri varlığının devamı için de kararlıyız. O askeri varlığımızın da korunması, emniyet altına alınması için Türkiye her türlü tertibatı alacaktır."

- "Yakınlaşma süreciyle ortak noktaya gelinecek"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret anımsatılarak, ana gündemin Suriye olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kurtulmuş, iki ülkenin başından itibaren Suriye'deki çözüm konusunda farklı noktalarda durduğunu ancak bu yakınlaşma süreciyle bir çözüm bulunabilmesi için ortak noktaya gelineceğini vurguladı.

Kurtulmuş, çözüm bulunabilmesi için ortak bir noktaya gelineceğine değinerek, "Sonuçta Rusya şunu gördü, Amerikalıların da bunu gördüğünü görüyorum; hiçbir ülkenin Suriye'deki denklemi tek başına çözme gücü yoktur. Bu kadar açık." görüşünü dile getirdi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :