Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

"Ana hedefin Cumhurbaşkanımızın şahsı, onun temsil ettiği dava ve fikriyat ile onun ortaya çizdiği 'Yeni Türkiye' ideali olduğu aşikardır. Her türlü haltı işleyecek niyette olduklarından zerre miktarı şüphemiz yoktur. Vazgeçmiş değillerdir ama onların o g

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Ana hedefin Cumhurbaşkanımızın şahsı, onun temsil ettiği dava ve fikriyat ile onun ortaya çizdiği 'Yeni Türkiye' ideali olduğu aşikardır. Her türlü haltı işleyecek niyette olduklarından zerre miktarı şüphemiz yoktur. Vazgeçmiş değillerdir ama onların o gücü olmayacak." dedi.

Kurtulmuş, TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

"15 Temmuz darbe girişiminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının rotasının bazı yabancılar tarafından çeşitli platformlarda paylaşıldığı" iddiaları üzerine Kurtulmuş, "Bu, bir söylenti olarak var. Sayın Cumhurbaşkanımız cesaret ve kararlılıkla uçağını havalandırdıktan sonra o uçağın nereye, ne şekilde gideceği birçok merkez tarafından takip edilebilirdi, bilinebilirdi. Ne olursa olsun, İstanbul'a gelme kararı vermiş bir Cumhurbaşkanı, Başkomutan var. Dolayısıyla bunlar teferruat. Tabii ki hepsinin üstünde Allah'ın takdirinin olduğunu söylememiz lazım." diye konuştu.

- "Bunlar kendilerinden olmayanı Müslüman kabul etmeyenler"

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki liderler zirvesinde varılan "Anayasa'da sınırlı değişiklik mutabakatı"na ilişkin de asıl önemli olanın Türkiye'nin tehditten arındırılması olduğunu, bununla ilgili bazı alanlarda Anayasa değişikliğine gidileceğini, bunların sağlanması için muhalefet partilerinin vereceği destekten bahsedildiğini belirtti.

"FETÖ'nün, dini, İslamiyet'i nasıl kullandığına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığınca geniş kapsamlı bir çalışma ve açıklama yapılacak mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"15 Temmuz darbe girişiminin ardından Diyanet İşleri Başkanı ve yardımcılarını toplayarak bu konuda talimat verdim. Meselenin teolojik kısmını, ilahiyat kısmını anlatmak onlara düşer. Maalesef bu yapının dini tarafıyla ilgili kısım hiç konuşulmadı. Bu FETÖ'cü yapının teolojisi ile IŞİD'in teolojisi arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisi de tekfircidir. Başındaki birisini halife, diğeri de mehdi hatta mehdinin üstünde görüyor. Bu, İslam dünyasının başına bela olan bir teolojidir. Bunlar şimdiye kadar kendilerini takiye ile gizleyerek, her kurumun içinde saklanabilmişlerdir. Bunlar kendilerinden olmayan kimseyi Müslüman kabul etmeyenler. Bunların deşifre edilmesi lazım. Bu diyanet teşkilatının ve ilahiyat fakültelerinin vazifesidir."

Kurtulmuş, "FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle gözaltına alınanların üzerlerinden ve aranan noktalardan çıkan bir dolarlarla ilgili soru üzerine de "Çok enterasan bu. Bunu biz de bu vesileyle öğrenmiş bulunuyoruz. Hakikaten bunun bir maneviyatı, okunup üflendiği falan anlaşılıyorsa ki bu gerçekten paranoyak bir hezeyandır. Bu insanların buna inanması ayrıca vahim bir konudur. Bunun üzerinden en azından bir haberleşme sağlanmış." diye konuştu.

- "Korku dolu bir geceyi bize yaşattılar"

Darbe girişiminin ardından ekonomideki durumun sorulması üzerine Kurtulmuş, bu kadar büyük bir darbe girişimi sonrasında ülke ekonomisinin hallaç pamuğu gibi dağılması gerektiğini ancak böyle bir şeyin olmadığını dile getirdi.

Gelecek haftadan itibaren doların 3 liranın altına ineceğini tahmin ettiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu tür ortamlarda herkes Türk parasını bozdurur ve döviz alır. Yaklaşık 9 milyar dolara yakın döviz bozduruldu ve Türk parası alındı. Türkiye'deki yabancı ortaklı şirketlerin önemli bir kısmı yabancı ortaklarına durumun iyi olduğunu, buradan sermaye çekilmesi gibi bir durumun olmadığını anlatıyorlar. Borsa İstanbul'un 5 yıllık ve 10 yıllık devlet tahvilleri faizlerindeki dalgalanmaların makul seviyede olduğunu görüyoruz. Bu, şu demektir: Türkiye ekonomisi büyük bir türbülansın içine girmemiştir. Evet, sallandı, kolay bir şey değil. 9 şiddetinde bir deprem oldu. Allah korudu ama Cumhurbaşkanımız yarım saat geç kalmış olsaydı burada bu yayın olmayacaktı, TGRT diye bir televizyon, ekonomi diye bir şey olmayacaktı. Bir korku tünelinden geçtik. Bunlar gerçekten çok vahim. Korku dolu bir geceyi bize yaşattılar. İnşallah son olur."

Kurtulmuş, televizyonda oğlu ile tankın üstüne çıkan emekli bir subayın, "Çanakkale ruhunu konuşurduk ama o ruhun ne olduğunu biz o akşam yaşadık." dediğini anlatarak, "Bu, büyük bir iman, cesaret ve milli birliktir. Bu iman bunların anlamadığı bir şey. Gizli örgütlerde bu iman verilmiyor. Bu imanı veren, bu Anadolu topraklarının, Trakya topraklarının suyu, havası. Bu insanlar bu iman ile sokağa çıktılar. Gerçekten her kesimde insanlar tankların önündeydi o akşam." ifadelerini kullandı.

- "Bir kısmı tutuklandı ama bunlardan kırıntılar kalmıştır"

Üzerlerine düşenin bir daha darbe olmayacak şekilde sistemi temizlemek olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bunu yapmadıkları takdirde şehitlerin mücadelesine gerekli katkıyı sağlayamayacaklarını dile getirdi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast yapılacağı yönünde haber alındığı ve koruma ekiplerine takviyeler yapıldığı" iddiasına ilişkin ise Kurtulmuş, "Ana hedefin Cumhurbaşkanımızın şahsı, onun temsil ettiği dava ve fikriyat ile onun ortaya çizdiği 'Yeni Türkiye' ideali olduğu aşikardır. Her türlü haltı işleyecek niyette olduklarından zerre miktarı şüphemiz yoktur. Vazgeçmiş değillerdir ama onların o gücü olmayacak. 15 bine yakın insan gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı ama bunlardan geriye kırıntılar kalmıştır. Bundan dolayı bir daha adım atmak isteyebilirler. Uyanık duracağız. Meydanlarda demokrasiye, Cumhurbaşkanımıza, Türkiye'nin geleceğine sahip çıkacağız. Mesele, yeni ve güçlü bir Türkiye'nin kurulmasını engellemektir." diye konuştu.

- "Millet sadece darbeyi değil, bütün planlarını bozdu"

Kurtulmuş, örgüt ve örgütün dış dünyadaki destekçilerinin algı operasyonu yürüttüklerini, buna karşı kamu diplomasisinin bütün imkanları kullanarak karşı atakta bulunduklarını söyledi.

Medya kuruluşları üzerinden de bu çalışmaları yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer yapabilirlerse Türkiye ekonomisi üzerinden bazı spekülatif eylemlerin olmasını sağlamaya çalışacaklar. Her iki alanda da Türkiye, gerekli tedbirleri alıyor. Ayrıca bunlar neden bu kadar çok bozuldu, onu söyleyeyim. Türkiye, bütün çevresindeki dostluk halkalarını genişletmeye ve kendisine yeni pencereler açmaya çalıştı. Dış politikada Rusya ile normalleşme oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın 9 Ağustos'ta Rusya'ya gidecek olması önemli bir adımdır. Bütün bunlar belli ki bu adamları çok telaşlandırdı. Herkesle kavga eden, içine kapanık bir Türkiye istiyorlardı.

Öyle olmayacak, boşuna heveslenmesinler. Bunlar istediler ki siyaset daha kavgalı, gürültülü hale gelsin. Tam tersine, siyaset şimdi daha fazla kol kola, el ele, omuz omuza, kardeşçe bir süreç işletecek. Millet sadece darbeyi bozmadı, onların bütün planlarını ters yüz etti."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :