Başbakan Yardımcısı Kaynak:

Başbakan Yardımcısı Kaynak:

"(AFAD'daki FETÖ soruşturması) 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece 03.00'de ilk açığa alınan kamu görevlisi, AFAD İstanbul il müdürüdür"- "Avrupa Birliği'nden Dünya Gıda Fonu'na aktarılan yaklaşık 250 milyon dolar, daha sonra Türk Kızılayına aktarılacak

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonlar kapsamında AFAD'da yapılan çalışmalara ilişkin, "15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece 03.00'de ilk açığa alınan kamu görevlisi, AFAD İstanbul il müdürüdür. O gece bilgimiz olduğu kadarıyla darbecilere İstanbul Valiliğini ele geçirilebilmesinde yardımcı olabileceğini söylemiş. Bu bizim için sembolik değeri yüksek olan bir hadise." dedi.

Kaynak, Başbakanlık Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) düzenlenen "Suriyeliler Yüksek Koordinasyon Kurulu Toplantısı" öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "FETÖ operasyonları kapsamında AFAD'da ne gibi çalışmalar yapılıyor?" sorusuna ilişkin Kaynak, AFAD'ın bu konuda "efsane" bir çalışma yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece 03.00'de ilk açığa alınan kamu görevlisi, AFAD İstanbul il müdürüdür. O gece bilgimiz olduğu kadarıyla darbecilere İstanbul Valiliğini ele geçirilebilmesinde yardımcı olabileceğini söylemiş. Bu bizim için sembolik değeri yüksek olan bir hadise. Şuana kadar toplam 65 AFAD mensubu memuriyetten çıkarılmıştır. 55 personel görevden uzaklaştırılmıştır ve hakkında idari soruşturma yapılan 14 kişi olmuştur. Alınan bilgilerde yanlışlık yapıldığı anlaşılan 6 personel de görevine iade edilmiştir. Üç ilde 3 il müdürümüz maalesef tutukludur."

- "Halep'e 33 tır yardım malzemesi gönderildi"

Kaynak, AFAD ve Kızılay'ın Suriye ve Cerablus'a yaptığı yardımlara ilişkin bir soru üzerine, Karkamış'da AFAD merkezinin yanında konuşlanan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin seyyar fırınıyla üretilen 10 bin ekmeğin bir başka sivil toplum kuruluşu aracılığıyla Cerablus'daki ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını bildirdi.

Bayramda Halep'de ilan edilen geçici ateşkes çerçevesinde Kızılay'ın 33 tır malzemeyi bölgeye ulaştırdığını anlatan Kaynak, Kızılay, AFAD ve çeşitli sivil toplum kuruluşları marifetiyle pek çok gıda ve ilaç yardımı çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğine işaret etti.

- "Bu kartlardan sadece temel ihtiyaçlar giderilebilecek"

Suriyeli mültecilere verilmesi planlanan yardım kartına ilişkin bir başka soru üzerine Kaynak, bu yardım kartı çalışmasının Avrupa Birliği'nin taahhüt ettiği ve geçen hafta imzalanan anlaşma çerçevesinde yapılacağını ifade etti.

Kaynak, yaklaşık 250 milyon doların Dünya Gıda Fonu'na aktarıldığına dikkati çekerek, "Avrupa Birliği'nden Dünya Gıda Fonu'na aktarılan yaklaşık 250 milyon dolar daha sonra Türk Kızılayına aktarılacak. 1 Ocak tarihine kadar 500 bin kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. Rakamın gelecek yıllarda artacağını tahmin ediyoruz. Her bir fert için yaşı fark etmeksizin kartlara 100 lira yüklenecek. Bu kartlardan sadece temel ihtiyaçlar giderilebilecek." diye konuştu.

Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketinde yapılan yardımlara ilişkin bir soru üzerine ise Kaynak, felaketlerin yaşandığı ilk günden beri bölgede çalışmaların yapıldığını dile getirerek, bu konuda DSİ ile koordineli çalıştıklarını bildirdi.

Kaynak, yapılan bu ortak birliktelik kapsamında Karadeniz bölgesini iki çalışma bölgesine ayırdıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Karadeniz bölgesinde sel ve heyelanların önlenebilmesine yönelik pilot bölgeler oluşturduk. Trabzon'da hasarın çok olduğu Beşikdüzü, Vakfıkebir ve büyükşehir belediyesine 3 milyon 342 bin lira ödenek gönderdik. Giresun, Görele ve Eynesil için de toplam 1 milyon lira gönderdik."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :