Başbakan Yardımcısı Bozdağ Yozgat'ta

Başbakan Yardımcısı Bozdağ Yozgat'ta

Bozdağ: (4)- "Devletin başına Türkiye'nin hakimi saygı gösterdiğinde, bu saygıdan niye rahatsız oluyorsunuz? Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde büyüklere saygı göstermek, büyükler geldiği zaman ayağa kalkmak ve onlara yer göstermek, anamızdan, babamızdan

YOZGAT (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Devletin başına Türkiye'nin hakimi saygı gösterdiğinde, bu saygıdan niye rahatsız oluyorsunuz? Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde büyüklere saygı göstermek, büyükler geldiği zaman ayağa kalkmak ve onlara yer göstermek, anamızdan, babamızdan, okulumuzdan, camimizden, sokağımızdan, caddemizden, mahallemizden öğrendiğimiz en büyük ahlaktır, en önemli kültürlerden bir tanesidir." dedi.

Bozdağ, Yozgat Belediyesi Büyük Sinema Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Son günlerde hakim ve savcı alımı nedeniyle CHP'nin her gün televizyonda evirip çevirdiği konu var; 'Şu kadar AK Parti'li hakim ve savcı alındı'. Benim bakanlığım döneminde bana gensoru verdiler, hatta o zaman gazetelere manşet yaptırdılar, 900 hakim ve savcıdan 800'ü AK Parti'li dediler." diye konuştu.

O zaman CHP'lilere 800 AK Parti'linin ismini neden milletvekillerine tek tek dağıtmadıklarını sorduğunu dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:

"Ortaya koyun 800 AK Partilinin ismini, ben bakanlıktan da milletvekilliğinden de istifa ediyorum. Dürüstseniz, dediğinizi ispat etmezseniz sizin de istifa etmeniz lazım ama ortaya koyamadılar neden, bunların bütün derdi kafa karıştırmak. Siz konuşurken bir sürçülisan edip ağzınızdan bir cümle yanlış çıksa o sürçülisan lafından medet umuyorlar. Türkçe anlatım bozuklulukları içeren bir cümle kursanız anlatım bozukluklarından istifade edip sizi suçlamaya, oradan medet ummaya çalışıyorlar, aynen böyle. Bizim anayasamızda hüküm çok açıktır. Anayasa der ki; her Türk kamu hizmetine girme hakkına sahiptir. Kamu hizmetine alınmada kamu hizmetinin gerektirdiği şartlardan başka hiçbir ayrım gözetilemez. Kanun önünde herkes eşittir. 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, siyasi partilere üye olma ve siyaset yapma hakkına sahiptir. Şu anda üniversitelerde okuyan herkes siyaset yapıyor mu, yapıyor. Avukatlıktan değil de doğrudan mezunlardan hakim, savcı almış olsaydık, onların içerisinden CHP'ye, MHP'ye AK Parti'ye diğer partilere üye olmuş gençler olabilir mi, olabilirdi. Gençlik kollarında olur mu, olabilirdi. Ama bunlar ne diyorlar, 'Efendim siz AK Partilileri aldınız'. Millete siyaseti yasaklarsan, o zaman dersin ki 'Siz siyaseti yasak ettiniz, siyaset yapıyorsunuz."

- "Kadrolaşma böyle olur böyle"

Bozdağ, Anayasa'nın siyaseti serbest bıraktığını vurgulayarak, "Üniversite öğrencileri, hocaları istediği partide siyaset yapıyor. Adam 20 yıl avukatlık yapmış, 20 yıl avukatlık yapanın bir partiyle ilişkisi olamaz mı, olabilir. Bir dernekte üyeliği olamaz mı, olabilir. Toplumda bazı konularda taraf olamaz mı, olabilir. Ama siz eğer devlet olarak avukatlar arasından alım yapacaksanız o zaman bunları görerek alım yapacaksınız." ifadelerini kullandı.

- Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay dönemindeki atamalar

Hizmetin gerektirdiği liyakata baktıklarını aktaran Bozdağ, şöyle devam etti:

"Biz ona bakıyoruz ve alınanlar içerisinde CHP'den geçmişte parti üyeliği olan, MHP'de parti üyeliği olan, diğer partilerde parti üyeliği olan da hakim ve savcı adayları vardı. Hepsinden var ama utanmadan, arlanmadan kendilerinden alınanları söylemiyorlar öte yandan gelip geçmişte AK Parti'de üyeliği olan birisini alıp 'Bak AK Partilileri aldılar'. Önemli olan göreve geldikten sonra o insanların görevini tarafsız ve bağımsız bir şekilde yerine getirmesidir. Ama algı operasyonu yapmak için yapıyorlar. Bakın gensoruda söyledim burada da tekrar etmek istiyorum. Bir konuşma metnini okuyorum. 'Sayın Seyfi Oktay zamanında 2 bin civarında hakim alındı. Benim dönemimde de 2 bin hakim alındı. Bu örgüte kadro vermeyecekler de kime verecekler, MHP'ye mi verecekler? Yapılacak en akıllı hareket kendi devri iktidarında örgütleneceksin, kadrolaşacaksın, bu kadrolar günün birinde gelecek ve senin önünü açacak. Şimdi en azından biz adil davranıyoruz. Sınavlardan örgütlerimizi haberdar ediyoruz. Örgütü bilgilendiriyoruz, örgüte sınava girme imkanı tanıyoruz, yanlış mı yapıyoruz?' Kim demiş biliyor musunuz? Adalet Bakanı Mehmet Moğultay. Kadrolaşma böyle olur böyle. Ayrımcılık böyle yapılır. Açık açık Adalet Bakanı devri iktidarında 'Örgütleşeceksin, kadrolaşacaksın ve gün gelecek bunlar senin önünü açacaklar.' diyor. Bunların bakışı yargıya böyle hastalıklı bir bakış. Biz bu hastalıklı bakışların ürünlerinden çok çektik."

Bekir Bozdağ, siyasallaşan ve siyasallaşma eğilimi içerisinde olan yargı mensuplarının adil olmayan kararlarından çok bedel ödediklerini anımsatarak, "En başında bizim liderimiz bu bedeli ödedi ve pek çok mensubumuz bu bedeli ödedi. AK Parti iktidarları döneminde biz yargının siyasallaşmasını, yargı mensuplarının siyasallaşmasını önlemek için tarihi adımlar attık." dedi.

- "Bunlar edepsizliği örnek almayı tavsiye ediyorlar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kura törenine katıldığı için eleştirildiğini ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki ben buradan soruyorum? 28 Şubat'ta Yargıtayın başkanı, Anayasa Mahkemesinin başkanı, Danıştayın başkanı, üyeleri ve hakimler, savcılar cübbeleriyle askerin davetine icabet edip Genelkurmay'da toplanıp kendilerine brifing veren askerleri büyük bir coşkuyla ayakta alkışladığında bugün 'yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı' diye edebiyat yapanlar, o gün ne yapıyorlardı? Onlar da beraber askerleri alkışlıyorlardı. Peki o günün Yargıtay Başkanına, Danıştay Başkanına, yüksek yargının üyelerine, başkanlarına, hakimlere ve savcılara 'Siz neden bunu yapıyorsunuz' dediler mi? Demediler. Ve o zaman bir darbe yapılıyordu darbeyi yapanların oluşturmak istediği psikolojik iklime gayrihukuki şekilde destek verip de suç da işliyorlardı. Şimdi ne oluyor? Türkiye'nin cumhurbaşkanı, kim cumhurbaşkanı? Devletin başıdır. Devletin ve milletin birliğini temsil eder. Devlet organlarının uyumlu çalışmasını ve Anayasa'nın uygulanmasını gözetir. Danıştayın bazı üyelerini seçme hakkına sahiptir. HSYK'nin bazı üyelerini seçme hakkına sahiptir. Anayasa Mahkemesine üye seçme hakkı vardır ve Cumhurbaşkanının huzuruna çıkmasından rahatsızlık duyuyorlar.

Devletin başına Türkiye'nin hakimi saygı gösterdiğinde, bu saygıdan niye rahatsız oluyorsunuz? Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde büyüklere saygı göstermek, büyükler geldiği zaman ayağa kalkmak ve onlara yer göstermek, anamızdan, babamızdan, okulumuzdan, camimizden, sokağımızdan, caddemizden, mahallemizden öğrendiğimiz en büyük ahlaktır, en önemli kültürlerden bir tanesidir. Bunlar edepsizliği örnek almayı tavsiye ediyorlar. Hiç kimse endişe etmesin bizim iktidarımızda yargının siyasallaşmasına biz bilerek asla izin vermeyiz. FETÖ ile de mücadeleyi biz yapıyoruz, yargının üzerinde vesayet kurmak isteyenlerle de mücadeleyi biz yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :