Başbakan Yardımcısı Babacan hakkındaki gensoru

Başbakan Yardımcısı Babacan hakkındaki gensoru

MHP'li Günal: "Cumhurbaşkanı'na verdiğiniz brifingten sonra 'işi tatlıya bağladık' dendi. Nasıl tatlıya bağladınız? Tatlı yiyip, tatlı mı konuştunuz?"

TBMM (AA) - MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Cumhurbaşkanı'na verdiğiniz brifingten sonra 'işi tatlıya bağladık' dendi. Nasıl tatlıya bağladınız? Tatlı yiyip, tatlı mı konuştunuz?" dedi.

HDP'nin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hakkında "ekonominin kötü yönetildiği" iddiasıyla verdiği gensoru önergesi üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Babacan hakkında verdikleri gensorunun görüşmelerinin HDP Grubu'nun TBMM Genel Kurulu'nda olmadığı bir güne denk getirildiği için önergeyi önce geri çektiklerini ancak daha sonra yeniden verdiklerini söyledi. 

Dolar kurunda hızlı bir artışın olması, Merkez Bankası'na dışarıdan müdahale yapılması ve ekonomik istikrarsızlık olduğu gerekçesiyle gensoruyu verdiklerini kaydeden Baluken, "Bu parametrelerde hiç bir düzelme olmadığı için önergeyi tekrar verdik" dedi.

MHP'li Mehmet Günal, Başbakan Yardımcısı Babacan'a teşekkür ettiğini belirterek, "Nedeni; kendisinin üçüncü döneminin sonuna doğru, bizim yıllardır söylediğimiz gerçekleri fırça yemeyecek şekilde itiraf etmeye başlamasıdır. Biz, sizin söyleyemediğinizi söyledik" dedi.

Babacan'ın, "Sanayiye geçmemiz lazım, inşaat ve AVM ile olmaz" dediğini anımsatan Günal, "Biz bunu hep söylüyoruz, 'yapısal önlemler alalım' diyoruz" diye konuştu. Günal, inşaat lobisi ve AVM ile ekonominin iyi gitmeyeceğini ifade etti.

Mehmet Günal, "Sayın Babacan çok yumuşak huylu bakanlardan bir tanesi. Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı Başcı ve Babacan'a defalarca hakarete varan laflar söyledi. O laflardan hicap duydum, üzüntü duydum. Vatan hainliğine varan suçlamalar oldu , sonra da da 'söylenmedi' dendi. Havuz medyasından bir tanesi, Babacan, Şimşek ve Başcı'yı faiz lobisi olmakla suçladı. Cumhurbaşkanı'na verdiğiniz brifingten sonra 'işi tatlıya bağladık' dendi. Nasıl tatlıya bağladınız? Tatlı yiyip, tatlı mı konuştunuz? O kadar ağır laftan sonra, bir brifingle tatlıya bağlamak nasıl oluyor, anlamak zor?" diye sordu.

Türkiye'nin her yıl 50 milyar faiz gideri ödediğini iddia eden Günal, "Bu faizleri kime ödedik?" sorusunu yöneltti.

 

- "Eğer Cumhurbaşkanı'nın Parlamento'ya karşı sorumluluğu olsaydı..."

 

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ali Babacan'ın 12 yıldır ülke ekonomisinde başarılı çalışmaları olduğunu ancak son zamanlardaki müdahalelerle ekonomide bazı olumsuz tablolar yaşandığını söyledi. Kaplan, Başbakan Yardımcısı Babacan hakkındaki gensoru önergesi görüşülürken Genel Kurul salonunda 17 AK Parti milletvekili bulunduğunu belirterek, bu durumu eleştirdi.

"Eğer Cumhurbaşkanı'nın Parlamento'ya karşı sorumluluğu olsaydı, onun hakkında da gensoru veya denetim mekanizmasını hayata geçirirdik" diyen Kaplan, ekonomide çok başlılık olduğunu, her bakanın "ben patronum' dediğini iddia etti.

Kaplan, bu gensorunun Babacan hakkındaki ilk gensoru olduğunu anımsatarak "12 yılda ilk defa milli olacaksınız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı'na vatan haini dediğini kaydeden Kaplan, "Siz vatan haini misiniz? 12 yıl bu yollarda beraber ıslandınız. Sizleri çok iyi tanıyoruz, sizler yeri geldiği zaman söylediğinizi kibarca söylüyorsunuz" dedi.

Hasip Kaplan, "Cumhurbaşkanı brifing sonrası nasıl ikna oldu, nasıl tatlıya bağlandı? Dolar 2.62'yi gördü. Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı tartışmalarında 10 bin 750 dolar olan kişi başına milli gelir 2014'te 10 bin 500 dolara düştü, mart ayında ise 8 bin 500 dolara düştü. Türkiye artık 16 büyük ekonomiden birisi değil, en kırılgan ekonomiye sahip, büyümesi de azalmış bir ülke. Türkiye artık, IMF'e borç verirken, tekrar borç ister hale gelmiş bir ülke haline geldi. Hükümet bin liranın altında maaşı olan vatandaşa 100 lira verecek ama dolar kurundan dolayı zaten vatandaş 147 lira zarar etti" diye konuştu.

"Enflasyon 2014'te yüzde 6.8, 2015'te yüzde 5.3 olacak" dendiğini ancak enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 9.4 olacağını, 2015'te de yüzde 10 olarak gözüktüğünü iddia eden Kaplan, Ali Babacan'dan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdikleri brifingte yaşananları açıklamasını istedi.

 

- "Ülkeye 23 milyar dolar kaybettirdi"

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise AK Parti'nin yanlış politikalarının ülkeye 23 milyar dolar kaybettirdiğini, geçen yıl her vatandaşın 800 dolar "para kaybettiğini" savundu.

2008'de kişi başına düşen milli gelir 10 bin 440 dolar iken, şimdi 10 bin 400 dolara düştüğünü, yani 40 dolar gerilediğini kaydeden Öztrak, ekonomik tablonun 2015'te, söylenenin aksine 2014'ten daha kötü olacağını ileri sürdü.

Öztrak, Türk Lirasının 16 Ocak-31 Mart tarihleri arasında yüzde 11.75 değer kaybettiğini ileri sürerek, "Başka ülkelerin parası ise yüzde 4.6 değer kaybetti. Bizim gibi bir ülke daha var o da Brezilya. Çünkü oranın ekonomisi de yolsuzluk ekonomisidir" dedi.

Faik Öztrak, "Bu ülkenin çok kötü yönetildiği artık açıkça ortada. Cumhurbaşkanı 10 Ocak 2015'te kükredi, 'ey Merkez Bankası, faizi indirmek için neyi bekliyorsun?' dedi. 'Vatan hainliği, çeki düzen verilsin' dendi. Sizi 45 dakika bekletti, yanına iki tane danışmanını aldı ve sizi öyle dinledi, sonra 'iş tatlıya bağlandı' dendi" diye konuştu.

Ekonomide oluşan zarar nedeniyle şirketlerin ya işçi çıkaracağını ya zam yapacağını ya da şirketlerin kapanacağını iddia eden Öztrak, "Ama her durumda bu işin faturası vatandaşa çıkacak" dedi.

CHP'li Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası arasında yaşanan kavganın ülkede yönetim sorunu olduğunu gösterdiğini ve bunun da risk yaratan bir sorun olduğunu savundu.

İşsizlik rakamlarının çok kötü olduğunu, 3 milyon 45 bin kişinin işsiz olduğunu ve bu sayıya her ay 500 bin kişinin daha katıldığını savunan Öztrak, "Tablo böyle iken, siz yabancıların çalışmasına ilişkin tasarıyı sundunuz" diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli de son 13 yılda AK Parti hükümetleri tarafından amaca yönelik açık tutarlı makro ekonomik politikalar ve gerçekçi anlayışla hazırlanan orta vadeli politikaların ekonomide öngörülebilirliği artırdığını, güven ortamını güçlendirdiğini söyledi. Ekonomik göstergelere işaret eden Denizli, makro ekonomik politikalar ve yapısal reformların eşgüdümle yürütülmesine önem verildiğini kaydetti. 

Denizli, "Türkiye, 2023 hedefleri doğrultusunda kararlı adımlarla ilerlemektedir. Hedef, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesidir. Türkiye, büyük sınav vermiş ve bunu başarıyla tamamlamıştır. Küresel dalgalanmalardan kaynaklı olumsuzlukları asgariye indirmek için gerekli tedbirleri almıştır. Ekonomimiz sağlam temeller üzerinde büyümeye devam etmektedir" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı