Başbakan Yardımcısı Arınç'ın kabulü

Başbakan Yardımcısı Arınç'ın kabulü

Arınç, Azerbaycan Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi Başkanı Kurbanlı'yı kabul etti

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Azerbaycan Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı'yı kabul etti.

Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabul sırasında yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Burası aynı zamanda onların da memleketidir. Vatanımız birdir, milletimiz birdir" ifadesini kullandı.

Arınç, "Azerbaycan'la Türkiye, 'iki devlet bir millet', merhum Haydar Aliyev'in sözü çok güzeldir. Böyle bir müşterek tarihin, coğrafyanın, kaderin, kültürün insanlarıyız. Çok şükür şimdi de liderler seviyesinde de hükümetler seviyesinde de münasebetlerimiz çok iyidir. Parlamentolar seviyesinde de çok güçlüdür" diye konuştu.

"En üst seviyede zaman zaman Cumhurbaşkanımız Azerbaycan'ı, zaman zaman da Sayın Aliyev Türkiye'yi ziyaret ediyorlar. Burada da müşterek çok önemli değerlerimiz var" ifadesini kullanan Arınç, "İnşallah ilişkilerimizin hem siyasi, hem ekonomik, hem ticari, hem de dini kurumlarımızla işbirliği içerisinde olması bizim arzumuzdur" değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliği konusunda önemli bir gelişmeye vesile olmasını diledi.

Kurbanlı ise Türkiye'nin din sahasında elde ettiği neticeleri öğrenmeyi istediklerini dile getirerek, "Türkiye Cumhuriyeti, din sahasında, insanların İslam dinine, İslam dininin öğrenilmesine gösterdiği dikkate göre, belki de İslam dünyasında en önemli yerlerden birini tutmaktadır" dedi.

Azerbaycan'da, Sovyetler döneminde 17 mescit ve cami bulunduğunu anımsatan Kurbanlı, şu anda ülkede 2 bin 50 caminin bulunduğunu, yenilerinin de yapıldığını ve son zamanlarda da Kafkaslar'ın en büyük camilerinden biri olan Haydar Camisi'nin ibadete açıldığını ifade etti.

"Bu, bizim devletin, bizim Cumhurbaşkanımızın, dine, İslam'a olan münasebetinin göstergesidir" diyen Kurbanlı, eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerine çok büyük önem verdiğini, günümüzde de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bu yönde bir siyaset izlediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, çeşitli alanlarda hayata geçirdikleri siyasetin, sadece iki ülke arasındaki birliğe değil, Müslüman İslam dünyasının birliğine de katkı sunduğunu belirten Kurbanlı, iki ülke arasında ulaşım ve enerji alanındaki projelerin de önem taşıdığını dile getirdi.

Kabulde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de hazır bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı