Başbakan Yardımcısı Arınç, Çinli Bakan ile görüştü

Başbakan Yardımcısı Arınç, Çinli Bakan ile görüştü

Arınç, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Basın, Yayın, Radyo, Film ve Televizyon İdaresi Bakanı Fuchao ile bir araya geldi

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2013 yılı rakamları itibariyle Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara yaklaştığını belirterek, bunun 2015 yılında 50, 2020 yılında ise 100 milyar dolara ulaşacağını ümit ettiklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Basın, Yayın, Radyo, Film ve Televizyon İdaresi Bakanı Cai Fuchao ile görüştü.

Arınç, Bakan Fuchao ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çin ile Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin fevkalade olumlu seyrettiğini ifade eden Arınç, "2013 rakamları itibariyle ticaret hacmimiz 30 milyar dolara yaklaştı. Bunun 2015 yılında 50 milyar dolara, 2020'de ise 100 milyar dolara ulaşacağını ümit ediyoruz ve bu konuda çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

Çin ile ikili ilişkilerin, özellikle siyasi ilişkilerin de çok olumlu yürüdüğünü belirten Arınç, bu yıla kadar Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlık düzeyinde karşılıklı ziyaretler yapıldığını anımsattı. 

Bu yıl gelecek ay içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret edeceğini ve Şangay'daki CICA Zirvesine (Asya İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı) katılacağını bildiren Arınç, Çin Başbakanının da bu yıl içinde Türkiye'ye ziyaret planladığını bildiklerini söyledi. Arınç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de eylül ayında Urumçi'de düzenlenecek Avrasya EXPO'suna katılacağını kaydetti.

Bugün daha çok kendi alanlarıyla ilgili, basın, yayın, radyo, film ve televizyon konularında görüşeceklerini dile getiren Arınç, 2 yıl önce Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Çin Radyo Televizyon Kurumu arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar olduğunu aktardı.

Arınç, "Biz Çin'de radyo, film ve televizyon konusunda çok ileri bir teknoloji olduğunu ve çok önemli yapımlar, programlar icra edildiğini biliyoruz. Biz de doğrusu bu birikimden ayrıca yararlanmak istiyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, sözlerini, Çince "hoşgeldiniz, nasılsınız" diyerek tamamladı.

-"Kültür alanında da verimli sonuç"

Çinli Bakan Fuchao da Arınç'a yoğun olmasına rağmen kendilerine bu görüşme fırsatını tanıdığı için teşekkür etti.

İki ülke arasında 1971 yılında resmi ilişki kurulmasından sonra kültürel ve siyasi ilişkilerin sürekli geliştiğini belirten Fuchao, şunları söyledi:

"Özellikle Cumhurbaşkanımız Şi Cinping'in Avrupa Birliği'ni ziyaret ettikten sonra Avrupa Birliği'nin üye ülkeleriyle ilişkileri güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Şi Cinping, geçen sene Orta Asya ülkelerini ziyaret ederken İpek Yolu ekonomik kuşağının canlandırılması ve Deniz İpek Yolu kurulması çağrısında bulundu. İnanıyorum ki bu çerçevede Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği daha da derinleşecek ve daha büyük olumlu sonuç verecek. Ekonomik ve ticaret alanında bir sürü önemli rakam verdiniz. Bence bunun dışında kültür alanında da verimli sonuç alacağız."

Kaynak:Haber Kaynağı