Başbakan olacağını 5 yıl önce yazdı

Başbakan olacağını 5 yıl önce yazdı

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı‏ Mehmet Konuk, bir gazetede yazdığı yazıda Davutoğlu’nun geleceğin başbakanı olduğunu 5 yıl önce yazmış

Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan Başbakanlık ve genel başkanlık koltuğuna Ahmet Davutoğlu oturdu. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından zaten siyasi kulislerde ve kamuoyunda Davutoğlu’nun başbakan olması bekleniyordu. Ama akıllarda ‘Tayyip Erdoğan acaba bizi ters köşeye mi yatıracak?’ sorusu çok fazla yer edindi.

Erdoğan ters köşeye yatırmadı ve başbakanlık için herkesin düşündüğü ismi, Davutoğlu’nu açıkladı. Yani Davutoğlu ismi vatandaşa ve Türkiye siyaset dünyasına sürpriz olmadı. Fakat Davutoğlu’nun açıklanmasının ardından Konya’da ilginç bir durum yaşandı.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı‏ Mehmet Konuk Beyşehir’in Sesi gazetesinde yazdığı ‘Konya ve Siyaset’ isimli yazısında Ahmet Davutoğlu’nun geleceğin başbakanı olduğunu yazmıştı. Ve yazının yazıldığı tarihten 5 yıl sonra Davutoğlu başbakan oldu.

İşte o yazı:

Konya ve Siyaset

Dış İşleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu şahsında Konya'mız ve Türkiye'miz adına yeni bir Siyaset Yıldızı parlıyor desem bana katılır mısınız bilmiyorum? Ama benim öngördüğüm kadarı ile Ahmet Davutoğlu'nun yıldızı şimdiden parlamaya başladı gibi. Önce tanımayanlar ya da daha doğru bir tabir ile özgeçmişini bilmeyenler hakkında kısa bir bilgi verelim;

1959 yılında Konya/Taşkent'te doğdu. Ortaöğretimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitenin Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler Bölümünde doktorasını tamamladı.

1990-1995 yılları arasında yurtdışında görev yaptıktan sonra 1996-1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi'nde çalıştı. 1993'te doçent, 1999'da profesör oldu.

Ahmet Davutoğlu Dış İşleri Bakanlığına getirilmeden önce de Beykent Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığını yürütmekteydi. Sanırım 2003 yılında idi galiba, zamanın Başbakanı Abdullah Gül'ün önerisi ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayı ile Büyükelçilik Payesi verilmişti. Daha sonra Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül'ün dış işleri konularındaki birinci danışmanı idi diyebilirim.

Ahmet Davutoğlu ile ilgili bilgileri verirken akademik kimliğinden ziyade siyasi ve halkçı kimliğinden bahsetmek istiyorum. Zaten eğer siyasete devam edecekse ki öyle görünüyor bence bu kimliği onu Türkiye'de geleceğin siyasetçilerinden hatta başbakanlarından biri yapacak. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum sizinde AKP Kongresinde aldığı oy. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Bülent Arınç ile birlikte en fazla delege oyu alan isim oldu. Bu da gösterdi ki AKP'de bundan böyle Ahmet Davutoğlu'nun ağırlığı giderek artacak.

Ahmet Davutoğlu'nu yakından şahsen tanımıyorum. Ama Abdullah Gül'ün Başbakanlığı döneminde dışişleri konusunda hükümete danışmanlık yaparken o yıllarda sanırım 2004 falandı Sevgili Ramazan Arıtürk Bey'e sormuştum. Bildiğim kadarı ile yakinen tanışıyorlar. Hatta Bosna Gezimizde, İstanbul'da   iş adamı olan Taşkentli Ağabeyimiz Abdullah Başcı Bey de Ramazan Arıtürk Bey ile birlikte geziye katılmıştı. Her ikisinin de Ahmet Davutoğu ile yakından tanıştıklarını biliyorum. Hem Ramazan Arıtürk,hem de Abdullah Başcı Ağabeyimizin söylediğine göre gayet mütevazı, halkı seven ve halkla iç içe olan, vefa sahibi, etrafındaki insanlara değer veren, halk ile çok çabuk kaynaşabilen bir yapısının olduğunu söylemişlerdi. Ahmet Davutoğlu dış işleri bakanı oluncaya kadar biraz bürokrat gibi duruyordu. Dış İşleri Bakanı olduktan sonra gerçekten böyle bir yapısının olduğunu tüm Türkiye görmüş oldu.

Tüm Türkiye'yi kucaklayacak bir siyasetçide olması gereken özelliklerin bir çoğu mevcut Ahmet Davutoğlunda. Sevecen, pozitif sinerji veren, gülümseyen, mütevazı, bilgili, dürüst, ahlaklı bir kişiliği olduğu belli. Vefa sahibi birine benziyor her şeyden önce. Bazıları gibi insanları kullanıp  bez eskisi gibi atmadığı belli zaten adamın. Siyasete girip de girdiği noktadaki duruşunu muhafaza eden çok az siyasetçi var Türkiye'de. Halkın karşısına çıkıyor, dürüst, namuslu, efendi, mütevazı tavırlarla.. Bir de bakıyorsun ki makamın ve mevkiinin esiri olmuş. Yaklaş yanına yaklaşabilirsen... Adam bir ilçe belediye başkanı oluyor, ondan sonra tanı tanıyabilirsen.. Ne oldum delisi olup çıkıyor. Böyle insanları doktora götürüp karakter tahlili yaptırmak lazım bence. Bu makam ve mevki sahibi olan insanların yüzde doksanı için geçerli maalesef. Ne insanlar tanıdım inanın. Umarım Ahmet Davutoğlu ilerde böyle olmaz. Eğer olmaz ise, size söyleyeyim Türkiye'de yeni bir Siyaset Yıldızı doğuyor. Hem de Dünya çapında.. Akademik Kariyeri olan, derinliği olan, vizyonu olan, tarihi ve kültürel birikimini Türkiye için kullanabilecek, halkın içinden gelen, insanları seven ve kendisini sevdiren bir lider olma yönünde sinyaller veriyor. Başarılarının devamını diliyoruz.

Konya Siyaseti ve Türkiye Siyaseti için çok büyük hizmetler verecek bir isim olur inşallah.