Başbakan Erdoğan:

Başbakan Erdoğan:

"(Cumhurbaşkanı Gül ile cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşme) Biz görüşmelerimize devam ediyoruz, yarın akşam bir görüşmemiz var, kısmen bu görüşmeyi de belki görüşeceğiz ama nihai görüşmemiz değil bu konuyla ilgili. Nihai görüşmelerimiz benim istişa

TBMM (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerinin olduğunu, yarınki görüşmesinde de kısmi olarak cumhurbaşkanlığı seçimini görüşebileceklerini belirterek, "Ama nihai görüşmemiz değil bu konuyla ilgili. Nihai görüşmelerimiz benim istişare çalışmalarımın bitmesinden sonra olacak” dedi.

Başbakan Erdoğan, TBMM’nin 23 Nisan özel oturumunun ardından AK Parti kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

1915 Olaylarına ilişkin yayımladığı mesajın sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, daha öncede konuya ilişkin açıklamaları olduğunu anımsattı.

Yayımladığı mesajda sadece o dönemde hayatını kaybeden Ermenilerin torunlarına taziyelerini iletmediğini, o dönemde hayatını kaybeden Osmanlıların torunlarına da dileklerini ilettiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Osmanlı vatandaşlarının içerisinde Ermeniler, tabii o zaman ölmedi, aynı zamanda farklı vatandaşlar da öldü, Türkler öldü, Boşnaklar, Arnavutlar, Lazlar öldü, aynı dönem içinde. Hepsine rahmet diliyoruz ve kendileriyle ilgili yaptıkları anma törenleri vesaire bunların makul olmasından daha normal ne olabilir. Bunu maalesef dünyada çeşitli istismar aracı olarak kullanmaları yanlış, buna karşı çıktık ve bunu ifade ettik.

Bizim atmamız gereken adımdan öte, karşı tarafın atması gereken adım var. Biz hep adımları attık, atan taraf, atak da biz olduk. Geçenlerde Dışişleri Bakanım Ermenistan’daydı. İsviçre ile yaptığımız görüşmeler var, onlar bu konuda önemli adımlar atıldı. Alman mahkemelerinin verdiği karar var, Alman mahkemelerinin verdiği karara rağmen şimdi onların karşı atağı var, yani işi çözmek değil, uzatmak gibi bir dertleri söz konusu.”

-"Siz, eğer sandığı yok farzederseniz, milleti yok sayarsınız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, özel oturumda yaptığı konuşmada “sandıktan çıkmak her şeyi istediğim gibi yaparım anlamına gelmez” ifadelerini kullandığını belirten bir gazetecinin değerlendirme istemesi üzerine de Erdoğan, şöyle konuştu:

“Sandık niye var? Önce bu sorunun cevabını vermesi, bunu öğrenmesi lazım. Sandık yetki almak içindir, sandık size bir yetki veriyor ve sizin boyunuzun ölçüsünü veriyor. Senin boyunun ölçüsü bu, bu kadar iş yaparsın diyor. Demokrasi, sandık budur. Eğer sen sandığı yok farzedersin işte o zaman diktatörlük, dayatmacı rejim olur, o zaman totaliter mantık olur. Siz sandığa saygı duyarsanız, millete saygı duymuş olursunuz. Siz, eğer sandığı yok farzederseniz, millet yok sayarsınız. Bunu kabullenmek mümkün mü? Şimdi kendileri bunu hazmedemiyor. Bu kadar destekler aldılar, sınır ötelerinden, şuradan, buradan, görüşmeler, adayların belirlenmesine varıncaya kadar, ne oldu? Ondan sonra zan altında bırakıyor, niye sen kalkıyor da rahatsız oluyorsun? Rahatsız olduğuna göre yarası olan gocunur, demek ki var bir şeyler.”

Başbakan Erdoğan, 4 eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmasına taraftar olup olmadığı sorusuna da “Bu noktada zaten arkadaşlarımızın kendisinin talebi var. Böyle bir komisyonun kurulmasını zaten onlar kendileri istiyorlar, bu süreçte zaten Perşembe veya Cuma günü başlatılmış olacak” yanıtını verdi.

-Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile cumhurbaşkanılığı seçimine ilişkin görüşmeyi ne zaman yapacağı sorusu üzerine “Biz görüşmelerimize devam ediyoruz, yarın akşam bir görüşmemiz var, kısmen bu görüşmeyi de belki görüşeceğiz ama nihai görüşmemiz değil bu konuyla ilgili. Nihai görüşmelerimiz benim istişare çalışmalarımın bitmesinden sonra olacak” dedi.

Bir gazetecinin “Mayıs ayının sonunda diyebilir miyiz?” sorusu üzerine de Erdoğan, “Bulabilir. Açıklarız o zaman acele etmeyin. Tamamen istişarelerimiz bitirelim. Hani diyorlar ya ‘tek adam, tek adam’ bizim yaptığımız istişareleri bunlar hayatlarında yapmadılar. Aday belirlemeye varıncaya kadar yapmadılar” yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak “ters köşe” açıklamasının hatırlatılarak, “Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı kadın olabilir mi?’ sorusuna da “Halkın takdirine bağlı” dedi. 

Erdoğan, TBMM'nin özel oturumunun ardından bazı milletvekilleriyle Meclis bahçesinde çay içerek, sohbet etti.

Kaynak:Haber Kaynağı