Başbakan Davutoğlu TOBB'da Kılıçdaroğlu'na yüklendi

Başbakan Davutoğlu TOBB'da Kılıçdaroğlu'na yüklendi

Başbakan Davutoğlu: (3)-"(CHP'nin seçim bildirgesi) "Baktığımızda, önemli bir kısımı madde madde incelendiğinde bizim daha önce yaptığımız, gerçekleştirdiğimiz, hayata geçirdiğimiz projelerden ibaret. Özellikle, sosyal yardımlar konusunda. Hem verilen sos

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim bildirgesinde açıkladığı projelerin önemli bir kısmının AK Parti hükümetleri tarafından hayata geçirildiğini belirterek, "Özellikle, sosyal yardımlar konusunda. Hem verilen sosyal yardımları daha önce 'sadaka kültürü' deyip hafife alacaksınız hem de daha sonra o verilen sosyal yardımların ötesine giden bir sosyal yardım mantığı getireceksiniz" dedi. 

Davutoğlu, TOBB Sektörel Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı seçim bildirgesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı pakete "eski Türkiye" alışkanlıklarının görüldüğünü ifade eden Davutoğlu, "Aslında, arkadaşlarla değerlendirirken bir bakıma iyi bir gösterge oldu. Eski Türkiye, yeni Türkiye ayrımında biz 'Eski Türkiye' diye bahsettiğimizde kimsenin aklında tam canlandıramıyorduk. Çünkü, 12 yıllık iktidardan sonra herkes eski Türkiye'deki alışkanlıkları unutmaya başlamıştı. Kılıçdaroğlu, herkese eski Türkiye alışkanlıklarını hatırlattı" dedi.

Eski Türkiye alışkanlıkları anlatan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Nedir bu eski Türkiye alışkanlıkları? Sahip olmadığın bir kaynağı dağıtacaksın, konuşacaksın ama yapmayacaksın. Yarın ne olur diye bakmayacaksın, bugünü kurtarmaya çalışacaksın. Olabilecek en geniş koalisyon cepheleri oluşturmaya çalışıp, bir şekilde iktidara tutunmaya çalışacaksın. Arkadaşlarımız, Kılıçdaroğlu'na cevapları tek tek alanlarında verecekler ama benim genel bir bakışla söylemek istediğim birkaç husus var.

Birincisi, eğer bunlar bu söylenen vaatlerin maliyeti hesaplansa, 150 milyar lira. Biraz önce zikrettim. Türkiye'de şu anda bütçe açığımız yüzde 0.7'dir. Biz iktidara geldiğimizde 2002'de bütçe açığımız yüzde 10.8'di. Kılıçdaroğlu'nun bu söylediği şeyler yapmaya kalkılsa tekrar bütçe açığı 10 misli artarak yüzde 10'lara çıkacak. Yani, Türkiye 2002'ye, 2001'e geri dönmüş olacak. Kaynağı belli olmadan vaat verdiğinizde, o vaatten istifade ettiğini zanneden kitleler, bir müddet sonra en büyük bedeli öderler. Şimdi Kemal Derviş ile niye konuştuğunu daha iyi anlıyoruz. Tam bu şeylerden önce. Çünkü, bizim biriktirdiğimiz hazineyi boşaltacak, sonra da Kemal Derviş'i çağırıp IMF önünde nasıl borç dileneceğimizin hesabını da onunla yapacak. Biliyor, başına geleceği. İktidara gelemez ya..."

-"Yüzde 35 ifadesi bile Türkiye'de iktidara gelme düşüncesi olmadığını ortaya koyuyor"

Davutoğlu, "Şimdilerde birilerinin koalisyon çağrısı ve hazırlığının içine girmiş göründüğünü" belirterek, "Sırf AK Parti'yi; aslında AK Partiyi değil Türkiye'nin yükselişini engellemek için. Sadece şunu söylemesi bile, yüzde 35 ifadesi bile Türkiye'de iktidara gelme düşüncesi olmadığını ortaya koyuyor" diye konuştu. 

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama, bir takım manipülasyonlarla öyle bir hesap içindeler ki 'ne kadar popülizm yapılır, ne kadar gerçekleştirilmeyecek vaat verilirse Türkiye'de istikrar o kadar sarsılır ve AK Parti'nin güçlü bir şekilde iktidara gelmesi engellenir'. Bu millet, bu tarihin testinden, sınavından çok geçti. Bunları çok yaşadık ve bu tür yollara tevessül edenlerin ülkeyi ne hale getirdiğini de gayet iyi biliyor.

O bakımdan, bütünüyle bu seçim bildirisine baktığımda, ben şöyle bir psikoloji hissettim Kılıçdaroğlu'nda... Ergen psikolojisi. Neden biliyor musunuz? Ergenlik çağına gelindiğinde, genel olarak şöyle bir teamül ortaya çıkar. Bir, babaya ve anneye öykünme, onun benzerini yapma. İkincisi, 'ah, şu aile bütçesi elimde olsa, ben ne kadar güzel irade ederim veya ne kadar istediklerimi yaparım' gibi bir yaklaşımdır."

CHP'nin seçim bildirgesinde AK Parti'nin hayata geçirdiği projelerinin yer aldığını ifade eden Davutoğlu, "Seçim Bildirgesi'ne baktığımızda, önemli bir kısımı madde madde incelendiğinde bizim daha önce yaptığımız, gerçekleştirdiğimiz, hayata geçirdiğimiz projelerden ibaret. Özellikle, sosyal yardımlar konusunda. Bu da çok ilginç" dedi.

Davutoğlu, CHP'nin verilen sosyal yardımlara ilişkin eleştirilerinin bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hem verilen sosyal yardımları daha önce 'sadaka kültürü' diyip hafife alacaksınız hem de daha sonra o verilen sosyal yardımların ötesine giden bir sosyal yardım mantığı getireceksiniz. 'Ötesine giden' derken zihniyet olarak ötesine gitmek değil tam tersi, tam bir taklit mantığıyla Aile Sosyal Destek Projesi programından ASDEP'ten alınmış, neredeyse kes-yapıştır usulü, bizim programlardan yansıtılmış bazı hususlar var. Bunların arkadaşlarımız tek tek üzerine değinecekler. 

İkinci kısım ise karşılıksız kaynağı olmayan vaatlere dayalı ülke ekonomisini çökertme çabaları. Halkımız bunlara kanmayacaktır. Bunların hepsine gereken cevaplar tabi ki verilir ama esas bizim gündemimiz aktif bir gündemdir. Kendisinin hesap uzmanı olduğunu söylüyor."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, dün bazı hesaplarla gerçekleri ortaya koyduğunu dile getiren Davutoğlu, Bakanlıkta çok sayıda uzmanın çalıştığını söyledi. Davutoğlu, "Maliye Bakanlığında Mehmet Bey'in altında çok sayıda hesap uzmanı çalışıyor. Onlarca, yüzlerce, hepsine saygımız sonsuz ama Maliye Bakanımızdan hesap yapmayı öğrenecek Sayın Kılıçdaroğlu, ondan sonra uzman olup olmadığını birlikte test edeceğiz. Önce hesabı öğrenecek. Onun için ben kendisini Maliye Bakanımıza havale ediyorum. Bütün o vaatlerle ilgili yansımaları tabi tek tek ele alacak" dedi.

-"Bizim meselemiz, büyük makro hedeflere sizlerle birlikte yürümektir"

"Bizim meselemiz, muhalefet partileri ile bir tür ekonomik yarışa çıkmak değil; bizim meselemiz başta zikretmiş olduğum büyük makro hedeflere sizlerle birlikte yürümektir" diyen Davutoğlu, bu gündemlerin geçici olduğunu söyledi.

Seçim kampanyaları içinde birçok şeyin söylenebildiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Birçok vaatler verilir ama tarihi yazanlar, seçimlerden sonra iktidarı hakkı ile ve milletin hukukunu koruyarak gözetenlerdir. İşte geçmişte büyük ekonomik hamleler yapılan dönemlere bakıldığında istikrarla kurulan hükümetlerin, istikrarla yürüyen hükümetlerin güven ve itibar ortamında önünü görerek politikalar geliştirmelerinin etkisi görülür. 

Hala rahmetli Özal'ın 80'li yılların başındaki vizyonu, hepimiz için zihinlerde büyük izler bırakan bir tarihi kesit olarak akıldadır. Hala rahmetli Menderes'in Türkiye'yi demokratikleşme yanında kalkınma alanında ve altyapı, başta karayolları olmak üzere, sağladığı büyük atılım gözlerdedir ve nihayet bu anlamda bir büyük hamle de AK Parti iktidarları ve sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde gerçekleştirildi.

Buradan şunu bir kez daha teyiden söylüyorum; 2023 hedefleri doğrultusunda kim ne derse desin, kim ne tür irrasyonel, hayalperest tavırlar içerisine girerse girsin; biz AK Parti iktidarları olarak reel ekonominin gereğini yapmaya devam edeceğiz. 90'lı yıllarda dünya büyürken bu yanlış yaklaşımlarla Türkiye ekonomisi küçüldü ve krize girdi. 2000'li yıllarda dünya ekonomisi küçülürken akılcı ve rasyonel politikalarla ekonomi hem o hasta dönemden çıktı, rehabilite edildi, hem büyük hedeflere hep birlikte yürüme becerisi, kabiliyeti, gücü gösterildi. Önümüzdeki dönemde, 2023'e doğru giderken de birlikte, kamu ve özel sektör olarak hep birlikte Türkiye'yi küresel ekonominin en güçlü 10 ülkesi arasına sokmak için çalışmaya devam edeceğiz"

TOBB'un içinde bulunduğu tüm sektörlere güvenlerinin tam olduğunu belirten Davutoğlu, bir atılım hamlesinin başlaması ile Türkiye'nin genel ekonomik performansı ve üretiminin büyük bir güç ve kapasiteye ulaşacağına emin olduklarını söyledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek 25 öncelikli dönüşüm programı, gerek üretimi istihdamı destekleme paketi, gerek orta  vadeli program çerçevesindeki bütçe disiplini, sağlam finansal altyapı sizin yatırım için güveneceğiniz ortamı hazırlıyor. Biz; ortamı hazırlamakla, sizlere siyasi gücün akılcı ekonomik politikaların önünü açacak şekilde kullanılmasından sorumluyuz. Sizlerse; bu temel üzerinde bu teşviklere dayanarak Türk ekonomisini başka bir standarda çıkarmakla sorumlusunuz. Birlikte el ele verdiğimizde dünya ekonomisi küçülse de Türk ekonomisi büyüyecektir. 

Türkiye'de AR-GE, tasarım ve markalaşma zinciri üzerinden yepyeni bir dünya ile rekabet eden, üretim kapasitesine dayalı sektörlerimiz gelişecek ve önümüzde kat edeceğimiz mesafe itibarıyla gelişmiş ülkelerle arayı sürekli kapatarak dünyanın öncü ekonomik ülkeleri arasına gireceğiz." 

(Bitti)

Tobb Sektörel Ekonomi Şurası

Tobb Sektörel Ekonomi Şurası

Kaynak:Haber Kaynağı