Başbakan Davutoğlu, TBMM Başkanı Yılmaz'ı ziyaret etti

Başbakan Davutoğlu, TBMM Başkanı Yılmaz'ı ziyaret etti

Davutoğlu:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Vecdi Gönül'ü Milli Savunma Bakanlığı görevi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz ettiğini açıkladı.  

Davutoğlu, TBMM  Başkanı İsmet Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın da katıldığı ve 15 dakika süren ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Yılmaz'a tebrik ziyaretinde bulunduğunu belirterek, "Çok nezih bir seçim sürecinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbi olan TBMM Başkanlığı görevini alma şerefini yaşadığını" ifade etti.

Yılmaz'ın tecrübesi, devlet birikimi, herkesle iyi ilişkiler kuran iletişim kabiliyetiyle TBMM Başkanlığı görevini çok büyük dirayetle yürüteceğine emin olduğunu vurgulayan Davutoğlu, kendisine başarılar dilediğini aktardı.

Başbakan Davutoğlu, "Meclis çalışmalarında her zaman kendisiyle işbirliği yapmaktan, kendisinin öncülüğünde Meclis çalışmalarına katkıda bulunmaktan büyük onur duyacağız" dedi. 

Davutoğlu, Yılmaz'dan boşalan Milli Savunma Bakanlığı göreviyle ilgili yeni bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Evet, dün zaten Meclis Bakanlığı seçimi olur olmaz yeni bir atama olacağını söylemiştim. İçinde bulunduğumuz süreci de göz önünde bulundurarak geçmişte bu konuda tecrübesi, birikimiyle temayüz etmiş olan Milli Savunma Bakanlığı görevi de yapmış olan Sayın Vecdi Gönül'ü Milli Savunma Bakanlığı görevine dün itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Bugün de işlemler tamamlanıyor. Kendisi herhalde en kısa zamanda görevine başlayacaktır. Özellikle koalisyon görüşmeleri sürerken, inşallah zaten bir koalisyon oluşması halinde kısa süreli bir görev olacak ama kritik bir dönemde bilgisine, tecrübesine güvendiğimiz TSK ile de geçmişte Milli Savunma Bakanı olarak çalışmış bir arkadaşımızı yapmayı uygun gördük. Ona da başarılar diliyorum. Şu anda Ankara'da değil, sabah telefon ederek haberdar ettim kendisini. En kısa zamanda Ankara'ya intikal edecek. Cumhurbaşkanımızdan da bugün yazının çıkmasını bekliyoruz öğleden sonra. Bu makamlar boşluk götürmeyecek makamlardır. Hiçbir zaman geçici ve vekaletle yürütülmesini uygun görmediğimi de ifade etmiştim. İnşallah en kısa zamanda aramıza katılacak."

-"Başlarken uzlaşmama düşüncesi millete saygısızlık olur"

Bir gazetecinin "CHP ve MHP liderlerinin son açıklamalarından sonra erken seçim ihtimalinin arttığını düşünür müsünüz?" sorusuna Başbakan Davutoğlu, dün bir vesileyle tekrar ifade ettiğini hatırlatarak, "Bir yola çıktınız mı alternatif çıkışları düşünmemek lazım. Bizim şu andaki hedefimiz koalisyon kurmak" dedi. Zihinde bu yoldan sapma olması halinde o yolda ilerlemenin mümkün olmayacağını dile getiren Davutoğlu, "Önce istikametinizi düzgün tutarsınız, ilkenizi doğru oturtursunuz, yolda ilerlersiniz ama o yolda sizinle birlikte yürüyecek bir ortak bulamazsanız işte o zaman düşünülmeye başlanır. Daha görüşmeden 'böyle bir ortak yok' demek de muhataplara haksızlık olur. Bütün parti liderleriyle görüşeceğiz, birlikte bir çözüm bulma çabası içinde olacağız. Hepimize milletin verdiği görev açıktır; 'uzlaşın ve hükümet kurun'. Başlarken uzlaşmama düşüncesi millete saygısızlık olur" diye konuştu. 

Davutoğlu, "Görüşmeleri iki turlu mu öngörüyorsunuz yoksa tek turda sonuç alır mısınız?" sorusuna karşılık da şunları kaydetti:

"Hiçbir şey bir turda bitmez. Bir tur karşılıklı birbirini tanıma... Birbirimizi tanıyoruz ama koalisyon anlamında, niyetler anlamında birbirinin yaklaşımını görme ve tezekkür etme imkanı veren bir turdur. Daha sonra herkes mutlaka kendi çalışma arkadaşlarıyla durumu değerlendirecek. Dolayısıyla 'ilk turda görüşmede netice alınır' diyen çok kolaycı bir yol seçmiş olur, 'ilk turda bu iş biter' diyen de reddetmeye şimdiden hazır anlamına gelir. Bir tur yaparız kanaatlerimizi paylaşırız, ilkesel tutumlarımızı karşılaştırırız. Sonra herkes kendi ekibiyle, kendi parti gruplarıyla istişare eder, daha sonra ikinci bir turda durum daha netleşir. Hangi partinin koalisyona daha yakın olduğu konusunda bizim de zihnimizde bir tablo, resim ortaya çıkar. Billurlaşır tablo. Ondan sonra teknik detaylar konusunda arkadaşlar görevlendirilir. O yolda başarılı olunmazsa yine bir başka turda diğer alternatif üzerine düşünülebilir."

Bir gazetecinin hükümet kurmak için anayasal süre olan 45 gün göz önünde bulundurulduğunda sıkışma olup olmayacağı sorusu üzerine de Davutoğlu, "Yo, valla niyet iyi olursa... Şu ana kadar da zaten herkesin düşünme imkanı oldu. Sıfırdan başlamıyoruz, temas itibarıyla sıfırdan başlıyoruz ama. 7 Haziran'dan itibaren neredeyse bir ay oluyor. Herkes durumunu gözetti. Neyi yapabileceğini, neyi yapamayacağını, nerede ne mesafe alınabileceğini herkes biliyor" yanıtını verdi.

Herkesin zihnen hazırlık içinde olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Ben 45 günün böyle bir şey, böyle bir çaba için yeterli olduğu kanaatindeyim. Yeter ki herkes iyi niyetle ve olgunluk içinde bu meseleye yaklaşsın. Milletin bu görevi verdiği bilinciyle bu meseleye yaklaşsın" dedi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı