Başbakan Davutoğlu 'Reform Paketi'ni açıkladı

Başbakan Davutoğlu 'Reform Paketi'ni açıkladı

Başbakan Davutoğlu 'Reform Paketi'ni açıkladı...

Davutoğlu geçen hafta içinde yapılan çalışmalara değindi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

İÇ GÜVENLİK REFORM PAKETİ

1- Doğum, evlenme, ölüm gibi durumlarda nüfus müdürlüğüne gidilmeyecek. Bildirimle tescil imkanı

2- İsim ve soy isimler ilgili artık mahkemelere gerek olmayacak. İsim değişikliği zorunlu olmayacak. Bu zati bir haktır. Tek bir dilekçeyle işini görebilecek. Hiçbir mahkeme süreci olmayacak.

3- Nüfus ve ikametgah gibi belgeler e-devlet şifresiyle alınacak.

4- Pasaport ve ehliyet için Nüfus Müdürlüğü'ne gidilecek.

İçişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması

Bakanlıklarımızın yeniden yapılandırılması gerek. Hangi bakanlıkta ne reform gerekliyse bunu yapacağız.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilerini arttıracağız. Şu anda çok ciddi bir eksiklik var. Her güvenlik birimi elemanı da şeffaf olacak.

Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının atanması doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak.

Askeri konular hariç yetkiler İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. TSK göz bebeğimiz gibi korumamız gereken kurumumuzdur.

Ayrıca bunun dış alana yansıması şu olacak: İçişleri Bakanlığı'nın tayin edeceği bir kıyafet ile çalışmaya devam edecek. Hem Jandarma'yı hem de Emniyet'i çağdaş ve etkin bir yapıya kavuşturacağız.

Herhangibir istihbari bir çalışma yapılıyorsa bunun da denetimi yapılacak. Teknik takip gibi konuların denetimi yapılacak. TBMM'de oluştutulan 17 kişilik ekibe de rapor sunacak.

Dinlemelerle ilgili rahatsızlığı ortadan kaldıracağız. Adli bir vaka için yapılan dinlemenin de tüm konuşmaları her partinin yer aldığı ekibe rapor şeklinde verecek.

Şiddet olayları toplantı ve gösteri hakkı

Her hak ve özgürlük gibi toplantı ve gösteri hakkı birilerinin hakkını gasp edilerek yapılmaz. Bu alan benim alanımdır burada benden başkası olamaz diyemez. Vatandaş çıkıp devlet nerede derse. Biz de devlet de burada millet de burada diyeceğiz.

Toplantı ve gösteri yapanları da korumak emniyetin görevidir. Bu toplantılarda şiddet uygulayanlar suçlu olacak. Elinde molotof olan gösteri yapmıyor. Molotof konusunda öyle bir muğlaklık var ki! Molotof bir saldırı aracıdır. Eğer o molotofla ambulans yakılmışsa, polislerimiz yanmışsa, belediye otobüslerinde genç kızlarımızı yakmışsa bu bir saldırı aracıdır.

İngiltere'de molotof kokteyli suçtur. Patlayıcı madde bulundurmak 2 yıl suça karşılık gelir.

ABD'de bunu satan, üreten, taşıyan kişi 4 yıl ve 2 milyon dolarla cezalandırılır. ABD'nin bazı eyaletlerinde bomba olarak görülmüştür.

İngiltere'de molotof kokteyli kullanan pkk sempatizanı 4 kadına 19 yıl hapis cezası verildi.

Bakın demokatik ülkelerdeki kurallar diyenlere şimdi bu ülkelere baksınlar. Bize saygı göstermeyen biz de saygı göstermeyiz.

Şiddet gösterilerinde yüzünü kapatmış elinde pompalı polise saldırıyor. Bunlar toplantı ve gösteri yapmıyor. Bundan sonra şiddet işlemek amacıyla yüzünü kapatanlara izin verilmeyecek. Yüzünü kapatıp sokağa çıkanlar potansiyel suçlu olacak.

Avrupa'da üzerinde çakı çıksa hemen gözaltına alınır. Bundan sonra  bizde de üzerinde silah çıkan göstericiye hapis olacak.

Birisi molotof kokteyli atıyor. Molotof kokteylini atan şahıs karakolun öteki kapısından çıkıyor. Bu durumda biz polisimize 24 saat gözaltı süresi veriyoruz. Savclığa verilmek üzere. Bunu da üst düzey amirinin emriyle yapacak. İngiltere'de sıradan bir polisin 36 saat gözaltı süresi var.

Bundan sonra yakıp yıkanlardan verdiği zarar alınacak. Suçlu 1 yıl sonra bile tespit edildiğinde bu zarar ondan tanzim edilecek.

Bonzai ve uyuşturucu bundan sonra terör kapsamında değerlendirelecek.

Sanal ortamlarla ilgili gerekli tedbirler alınacak.

Üst ve araç arama denetimi de yeni bir düzenlemeye girecek. Keyfi bir şekilde hiçbir vatandaşımızın evi ve üstü aranamaz.

Engelliler, hastalar ve yaşlılarla ilgili yeni düzenlemede evlerinde ifade verecekler. Bunların sivil denetimi için AB standardına uygun kolluk gözetim komisyonu kurulacak. Bu tamamen sivil bir yapı olacak.

İş kazalarının güvenliğiyle ilgili olacak. Kişisel verilerin depolanması konusunda vatandaşlarımızın hakkını savunacağız. Patent hakları konusunda

Elektronik ticaretin tüketici haklarını koruma altına alacağız. İstanbul Tahkim mahkemelerini kuaracağız.