Başbakan Davutoğlu KKTC'de

Başbakan Davutoğlu KKTC'de

Davutoğlu, KKTC Başbakanı Kalyoncu ile görüştü- Başbakan Davutoğlu:- "Müzakere sürecini yakından takip ediyoruz. İki kesimliliğe ve siyasi eşitliğe dayalı adil çözüm gerçekleştirecek bir zemin oluşur inşallah ama ne surette olursa olsun Türkiye Cumhuriyet

LEFKOŞA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu "Müzakere sürecini yakından takip ediyoruz. İki kesimliliğe ve siyasi eşitliğe dayalı adil çözüm gerçekleştirecek bir zemin oluşur inşallah ama ne surette olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti her zamankinden daha güçlü olarak KKTC'nin ve hükümetinin yanındadır" dedi.

 Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ömer Kalyoncu ile bir araya geldi.

Başbakan Davutoğlu, KKTC Başbakanlık binasındaki görüşmede, köklü bir geleneğe sahip olduklarını, Türkiye'de hükümet kurulmasının ardından güvenoyu alır almaz ilk ziyaretlerini KKTC'ye yaptıklarını söyledi.

KKTC'de bugün verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "KKTC bizim için herhangi bir ülke değildir. Komşudur, dosttur ama onun ötesinde candan daha içeridedir. KKTC'de yaprak kıpırdasa Türkiye'de rüzgar olur. KKTC'de huzur, mutluluk ve istikrar olduğunda 78 milyon Türkiye de bunun mutluluğunu yaşar. Aynı şekilde Türkiye'nin istikrarı KKTC için en önemli teminattır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, bölgenin ve dünyanın çok kritik bir süreçten geçtiğini, böyle bir dönemde KKTC'nin de sağlıklı demokrasi ve istikrarlı bir ekonomik yapıya sahip olmasının Kıbrıs halkının en önemli hedeflerinden biri olduğunu dile getirdi.

Türkiye olarak KKTC'nin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Müzakere sürecini yakından takip ediyoruz. İki kesimliliğe ve siyasi eşitliğe dayalı adil çözüm gerçekleştirecek bir zemin oluşur inşallah ama ne surette olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti her zamankinden daha güçlü olarak KKTC'nin ve hükümetinin yanındadır" ifadesini kullandı.

- "Türkiye'nin bize verdiği desteğe teşekkür ediyorum"

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ise bölgede arkalarını yaslayacak yer olarak Türkiye'yi gördüklerini, Türkiye'nin verdiği desteğe önem verdiklerini söyledi.

"Eğer bu bölgede varsak Türkiye'nin varlığından dolayı varız" diyen Kalyoncu, şunları kaydetti:

"Bizim hükümetimiz de çok eski değil. Geniş tabanlı bir hükümet olarak kurulduk. Bir koalisyon hükümeti... İlk kez deniyoruz bunu. Umarım KKTC halkı için başarılı sonuçlar doğurur. Bunun için çalışıyoruz. Türkiye'nin bize verdiği desteğe teşekkür ediyorum. Bu koşullarda Türkiye'nin desteklemediği bir reform sürecinin başarıya ulaşacağını sanmıyorum. Bölge sancılı bir bölge. Orta Doğu'da bulunuyoruz. Her an ne olacağı belli değil ama belli bir zamandan beri bölgede Suriye dışında istikrar var. Görüşmeler devam ediyor. Çözüm yolunda önemli bir gelişme olduğunu siz de bugün Cumhurbaşkanını ziyaretinizde beyan ettiniz. Umarız erken zamanda bir çözüm olur ve hem bize hem size ayak bağı olan bu sorun orta yerden kalkmış olur. Doğu Akdeniz'de de barış olabileceğini bizim dışımızda herkese göstermiş oluruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı