Başbakan Davutoğlu KKTC'de

Başbakan Davutoğlu KKTC'de

Başbakan Davutoğlu:

LEFKOŞA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın çözüm yönünde attığı her adıma destek olacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve gerek Sayın Eroğlu gerekse Yorgancıoğlu’nun çözüm yönündeki güçlü iradesini desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu onuruna bir otelde akşam yemeği verdi. Yemek öncesinde Davutoğlu ve Yorgancıoğlu, eşleriyle basına açıklama yaptı. 

Davutoğlu, açıklamasında  ziyaretin sembolik değeri yüksek bir ziyaret olduğunu, Yorgancıoğlu'na ve ekibine, gün boyunca kendilerini ağırladıkları için teşekkür etti. 

Başbakan Davutoğlu, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında yakın dostluk, soydaşlık ilişkisi dışında ortak çok gündem konuları bulunduğuna işaret ederek "Daha önceki uygulamalarda olduğu gibi. 62. Hükümet programını okuduktan sonra ilk ziyareti Kıbrıs’a yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Lefkoşa’da sokakta yürüdüğünde gördüğü muhabbetin unutulmaz hatıralar bıraktığını dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Değerli eşlerinin eşimle birlikte yaptığı ziyaretlerde mutlaka bizim için çok unutulmaz hatıraları beraberinde getirdi. Tabii Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne desteği devam edecektir. Bugün basın toplantısında da tekrar vurguladık: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Kıbrıs Türk halkının kaderi, huzuru, mutluluğu Türkiye’nin kaderidir, Türkiye’nin huzuru, Türkiye’nin mutluluğudur. Burada herhangi bir kardeşimize bir şekilde bir zarar gelse bir acı söz konusu olsa 77 milyonun, Anadolu, Trakya insanının gönlüne sızı işler. Bu bakımdan bugün ele aldığımız konular, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin refahını, ekonomik anlamda gelişmesini, bundan sonra da daha da güçlendirecek yöndeki adımlar konusunda oldu. Başta su meselesi olmak üzere ki bu çağın projesidir."

Davutoğlu, Yorgancıoğlu hükümeti döneminde partiler arasında oluşan olumlu atmosferin de gözlemledikleri ve mutlu oldukları bir husus olduğuna dikkati çekerek "İster iktidarda olsunlar ister muhalefette olsun bütün Kıbrıslı siyasiler bizim için Kıbrıs halkının temsilcileri olarak özel önem taşırlar, bundan sonra da öyle olacak" ifadesini kullandı.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamanın kritik eşikte olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Gönül ister ki Türkiye olarak mutlaka öne çıkarılması gereken hususun, bir an önce çözüme yönelik adımlar atılmasıdır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Anastiyadis arasındaki görüşme öncesi ve sonraki süreci de yakından takip edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün basın toplantısında yapmış olduğum çağrı, bugün ve bundan sonra da geçerli olacaktır. Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan’ın çözüm yönünde attığı her adıma destek olacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve gerek Sayın Eroğlu'nun gerekse Yorgancıoğlu’nun çözüm yönündeki güçlü iradesini desteklemeye devam edeceğiz. Bu yöndeki çalışmalarda hep yardımcı olacağız."

Davutoğlu, KKTC’ye başbakanlığa geldikten sonra ilk ziyaretini yaptığını ama ancak son ziyareti de olmayacağını ifade ederek "Daha sık ziyaretler yapacağız. Kıbrıs’ın güzel havasından, atmosferinden, biraz önceki geldiğimiz şehitlikteki manevi havadan hep istifade etmeye çalışacağız" diye konuştu.

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise Davutoğlu'nun güvenoyu sonrası ilk resmi ziyaretini Kıbrıs'a yaptığını, ziyaretin KKTC'ye ve halkına verilen değerin ifadesi olduğunu belirterek Davutoğlu'na teşekkürlerini iletti. 

İki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin gelecek dönem çalışmalarına katkı yapacağına inandığını söyleyen Yorgancıoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ülkemizin ekonomisi adına ortaya koyduğu çabaları takdirle karşılarken, teşekkür ederken yine Kıbrıs sorunun çözümünde ortaya koydukları kararlılığın bizler açısından çok önemli bir destek olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Yorgancıoğlu, ziyaretlerinden ve verdikleri destekten dolayı Davutoğlu'na, ekibine ve eşi Sare Davutoğlu'na teşekkür etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı