Başbakan Davutoğlu Kahramanmaraş'ta

Başbakan Davutoğlu Kahramanmaraş'ta

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (5)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, gençlere tavsiyelerde bulunarak, "Anne ve babanıza saygıda kusur etmeyeceksiniz. Anne babasına saygıda kusur eden velev ki onlar herhangi bir şekilde kırıldığında, gönlünü almayanın, bizim aramızda yeri yoktur. Anne babasına bugün saygısızlık eden, yarın milletine de saygısızlık eder. Annesine babasına ihanet eden, milletine de ihanet eder" dedi. 

Davutoğlu, Mehmet Akif Ersoy Kongre Salonu'nda düzenlenen "İstiklal Şehrinde Gençlerle İstiklal Buluşması" programına katıldı. 

Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "AK Parti özgüveni olan, ahlakı savunan, evrensel, yerel ve milli bütün bilgi birikimine sahip olan ve bunlara dayalı olarak da arzın her yerinde, yer kürenin her köşesinde siyasi duruşu olan bir gençlik istiyor" dedi. Davutoğlu, birlikte yürüyecekleri bu gençliği desteklemek için pek çok hizmet yapıldığını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, 117 üniversitenin kurulduğunu, üniversite burslarını 45 liradan 330 liraya, yüksek lisans bursunu 90 liradan 660 liraya, doktora bursunu 135 liradan 990 liraya çıkardıklarını ve 190 olan yurt sayısını da 571'e ulaştırdıklarını anlattı. 

Bin 650 spor tesisi yaptıklarını ve bunların daha fazlasını da yapacaklarını belirten Davutoğlu, bütün bunların içini gençlerin iddiası ve idealinin dokuyacağını söyledi. 

AK Parti'nin beyannamesindeki gençlere yönelik vaatlere değinen Davutoğlu, söz konusu vaatleri hazırlarken gençlere sorduklarını ve gençlerin internetin ücretsiz olması yönündeki isteklerini yerine getireceklerini bildirdi. 

Seçilme yaşını 18'e indireceklerini, gençlere vizyon çizmek için de kariyer merkezleri oluşturacaklarını dile getiren Davutoğlu, gençlere pasaport harcını da kaldıracaklarını ifade etti. 

Türk Hava Yolları ile yurt dışına uçuşlarda yüzde 30 indirim getirileceğini açıklayan Davutoğlu, yurt içi uçuşlara da yüzde 20 indirim yapılacağını belirtti. 

Gençlere gitmeleri ve görmeleri gereken yerler hususunda tavsiyelerde bulunan Davutoğlu,  "Tarih, mekan ve zaman bilinci kazanasınız' diye sizlere bütün yurt dışı seyahatlerde yüzde 30 indirim getiriyoruz" diye konuştu.

- "Size onurlu bir hayat sağlamak için de her türlü imkanı sunacağız"

Daha önce vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısının 40 olduğunu ve bunu 70'e çıkarttıklarını ifade eden Davutoğlu, vizesiz seyahatleri artıracaklarını aktardı.

"Önümüzdeki dönemde sizin, dünyaya erişiminizi, kendinize güveninizi artıracağız, size vizyon kazandırmaya çalışacağız, hep beraber bu vizyonu paylaşacağız ama size onurlu bir hayat sağlamak için de her türlü imkanı sunacağız" diyen Davutoğlu, gençlerin değil namerde, merde dahi muhtaç olmaması için dünyada hiçbir yerde görülmemiş, yeni bir modelle iş bulma imkanı, istihdam imkanı getireceklerini anlattı. 

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üniversiteyi bitirdiniz ya da lise hatta ilkokul mezunu olanlar olabilir. Yapacağınız iş şu, bize proje sunacaksınız. Size herhangi bir şey sorulmadan, teminat, ipotek vesaire, bu proje ile iş kurulur... İlk sermaye devletten. Sonra eğer siz derseniz ki 'Ben küçük bir bilgisayar şirketi kuracağım, daha fazla sermayeye ihtiyacım var.' Al sana 100 bin lira faizsiz kredi. Eğer, 'Kredi almak için yeterli teminatım yok derseniz' o teminatta kredi garanti fonundan size verilecek. Bu sefer derseniz ki, 'Ben bir risk görüyorum bu işte. Sermayemi artırmam için benden vergi alma.' Diyeceğiz ki, 3 yıl da vergi muafiyeti getiriyoruz, vergide ödemeyeceksiniz. 'Ben çiftçiyim köyümde küçük bir çiftliğim, evim, barkım var. Orada kalıp çiftçilik yapmak istiyorum.' 'Sana da 30 bin lira ayrıca hibe diyeceğiz.' Şimdi bütün bunlar, sizin kimseye muhtaç olmadan, kendi anne babanızın bile yıllarca biriktirdiği paraya ihtiyaç hissetmeden başınız dik, vakur bir şekilde iş kurmanız için. Derseniz ki, 'Ben bir yere gidip işe girmek istiyorum.' O zaman da işini bul, işvereninle anlaş, bir yıllık maaşın bizden. İşveren değil devlet ödeyecek. İşte insan onuruna saygı bu."

Davutoğlu, iş ve aşı bulduktan sonra "eş" konusunda da yüzde 20 çeyiz yardımı yapılacağını belirtti. Ev sahibi olmak isteyene de yine yüzde 20 konut yardımı yapılacağını açıklayan Davutoğlu, esprili bir dille, "Bu kadar teşvike rağmen bekar kalanın da bir problemi var demektir" dedi. 

Herhangi bir şekilde, kız tarafı ya da oğlan tarafının, anne babalarını ikna edememeleri durumunda, "dünür başı" olacağını söyleyen Davutoğlu, "Telefonla kız isteyeceğiz, bizzat gitmemiz zor olabilir" diye konuştu. 

Davutoğlu'nun bu sözlerinin ardından bir gencin seslenmesi üzerine, "Orada var mı bir tane? Toplantıdan sonra gel bana" diye yanıt verdi.

Davutoğlu, "dünür başı" görevi alması halinde kız tarafında duracağını belirterek, "Çok sayıda öğrencime bizzat şahitlik yaptım, evlendirdim. Ama her seferinde de kız tarafı olduğumu söyledim. 'Kızımı, gelinimi bir incitirsen hesabını fena sorarım' dedim" ifadesini kullandı.

Salonda özellikle kızların, "Ahmet Baba" şeklinde slogan atması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Beni buraya girerken 'Ahmet Hoca' diye karşıladınız, mitingde 'Ede Ahmet' diye karşıladılar. Şimdi daha da güzel bir paye verdiniz, 'Ahmet baba" diye konuştu 

İnsanoğlunun hayatındaki üç ilişkinin hiçbir şeyle ikame edilemeyeceğini anlatan Davutoğlu, bunlardan ilkinin "ebeveyn-çocuk" ilişkisi olduğunu belirtti. 

Anne ve babanın rızası alınmadan asla yola çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ben bir anamı küçük yaşta, 4 yaşımda kaybettim. Diğer annem beni büyüttü, onu da kaybettim. Keşke her ikisi de yaşıyor olsaydı, Rabbimin takdiri. Her gün ayaklarını yıkamak, bana en büyük şeref olurdu. Babam, bana bütün dava bilincini verdi. Sahip olduğum bütün ahlaki değerler neyse, biliniz ki hepsini babamdan öğrendim. En zor şartlarda vakur durmayı öğretti. Keşke bugün evimin köşesinde oturuyor olsaydı. Her gün onun dizinin dibine oturup, nasihatini alabilseydim. Anne ve babanıza saygıda kusur etmeyeceksiniz. Anne babasına saygıda kusur eden velev ki onlar herhangi bir şekilde kırıldığında, gönlünü almayanın, bizim aramızda yeri yoktur. Anne babasına bugün saygısızlık eden, yarın milletine de saygısızlık eder. Annesine babasına ihanet eden, milletine de ihanet eder."

- "Bir devlet adamı, eğer mahviyetini, tevazusunu kaybederse, zalimleşir"

"Hoca-talebe" arasındaki ilişkinin de ikame edilemeyeceğini söyleyen Davutoğlu, Kur'an-ı Kerim hocasının dizinin dibine oturmasının eleştirilmesine tepki gösterdi. 

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bana, 5-6 yaşımda iken Kur'an öğreten hocamın elini öptüm, dizinin dibine oturdum. Eğer bu eleştirilecek bir tutumsa, bu eleştiri başımın üzerindedir. Eğer birileri bunu eleştiriyle karşılıyorsa ona diyeceğim tek şey, 'Sen ne nasipsiz adamsın ki dizinin dibinde oturacağın bir hocan bile olmamış.' Eğer biri bunu, 'Bir başbakana yakışır mı?' diye eleştiriyorsa, ona da derim ki, bir başbakanın, bir devlet başkanının en önemli meziyeti, mahviyet ve tevazu olması lazım. Bir devlet adamı, eğer mahviyetini, tevazunu kaybederse, zalimleşir. Bilinsin ki bırakın hocamıza karşı, eli nasırlı tek bir çiftçimize, bir işçimize dahi bir gün kibir yaparsak, tepeden bakarsak bu makamlar bize haram olsun."

- "Allah bütün bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirenlerden eylesin"

 "Doktor-hasta" arasındaki ilişkinin de önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün bu sizlere hitabımdan çıkarmanızı istediğim temel ders şudur. Biz bir boşluk içinde dünyaya gelmedik. Biz, boş bir hayal için bu hayatı yaşamıyoruz. Biz bir mekana doğduk. Siyasetimiz bu mekanın hakkını vermek. Bu dağların, bu ırmakların, bize konuşan bu güzel tabiatın hakkını vermek. Çünkü biz bütün onların rüzgarla sallanan bir yaprakta da Rabbimizi görürüz, şırıl şırıl akan bir suda da onun hikmetini buluruz. Bunun hakkını vereceğiz. Biz tarihi bir boşluğa doğmadık, tarihsiz bir millet değiliz. Geçmişi belli olmayan bir toplum parçası değiliz. Biz onurlu bir tarihin, onurlu bir istiklal mücadelesini veren, Kahramanmaraş tarihinin istikbale yürüyen neferleriyiz. Ve biz, bu mekanın, zamanın hakkını verirken, insanın da hakkını vereceğiz. Hem kendi insanımızın hakkını vereceğiz hem de dünyanın her köşesindeki bütün beşer kardeşlerimizin hakkını vereceğiz. Siyasetimizin esası budur. Allah bütün bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirenlerden eylesin. Bize öyle bir güç ve kudret versin ki bu güç ve kudretle her mazluma ulaşabilelim, her zalimin elini tutabilelim. Bize öyle bir merhamet ve şefkat versin ki o şefkatle bütün insanları kucaklayabilelim. Sadece 78 milyonu değil bütün insanlığı kucaklayabilelim."

Davutoğlu, konuşmasının sonunda farklı ülkelerden gelen öğrencilerle platformda fotoğraf çektirdi. Bir Afgan öğrenci Başbakan Davutoğlu'na Afgan kepi hediye etti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı