Başbakan Davutoğlu, Brüksel'e gitti

Başbakan Davutoğlu, Brüksel'e gitti

Davutoğlu: (3)- "(Diyarbakır'daki terör saldırısı) Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan, dün Meclis kürsüsünde de hükümete ve devlete dönük 'katliam' vesaire gibi ifadeler kullanan siyasilere de dönük olarak da söylüyorum. Her olayda, Ankara Garı'

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin, "Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan, dün Meclis kürsüsünde de hükümete ve devlete dönük 'katliam' vesaire gibi ifadeler kullanan siyasilere de dönük olarak da söylüyorum. Her olayda Ankara Garı'nda DEAŞ terör yapar, döner devlete 'katil' demeye kalkarsınız, Sayın Tahir Elçi hayatını kaybeder, ortada hiç bir delil yokken devlete hükümete bu işi mal etmeye kalkarsanız ve olayın hemen öncesinde şehit edilen iki polisimizin canını yok sayarsanız, onlara dönük hiç bir şey söylemeden sanki Sayın Tahir Elçi'ye dönük devletin bir provokasyonu varmış gibi bir tutum takınırsanız, bu hem ülkeye barış getirmez hem de siyasal anlamda bedeli olan bir tutumdur" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Brüksel seyahati öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Diyarbakır'daki terör saldırısına yönelik soru üzerine Davutoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlere taziyelerini ileterek, kaybın sadece Elçi ailesinin, Barolar Birliğinin veya avukatların değil Türkiye'nin kaybı olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, olayla ilgili soruşturmanın tüm kapsamıyla yürütüldüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan, dün Meclis kürsüsünde de hükümete ve devlete dönük 'katliam' vesaire gibi ifadeler kullanan siyasilere de dönük olarak da söylüyorum. Her olayda Ankara Garı'nda DEAŞ terör yapar, döner devlete 'katil' demeye kalkarsınız, Sayın Tahir Elçi hayatını kaybeder, ortada hiç bir delil yokken devlete hükümete bu işi mal etmeye kalkarsanız ve olayın hemen öncesinde şehit edilen iki polisimizin canını yok sayarsanız, onlara dönük hiç bir şey söylemeden sanki Sayın Tahir Elçi'ye dönük devletin bir provokasyonu varmış gibi bir tutum takınırsanız, bu hem ülkeye barış getirmez hem de siyasal anlamda bedeli olan bir tutumdur."

"Herhangi bir HDP'linin ağzından 2 polisin şehit edilmesiyle ilgili bir şey duydunuz mu?" diyen Davutoğlu, "Bizim için şehit edilen 2 polisimiz de hayatını kaybeden Sayın Tahir Elçi de aynı ölçüde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bakımından hayatları aynı ölçüde azizdir. Dün mecliste gördüğüm tablodan gerçekten teessüf ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Elçi'nin eşine teşekkür ederek, ailenin olay karşısında son derece vakur bir tavır takındığını belirterek, olayın aydınlatılmasıyla ilgili aileye söz verdiğini bildirdi. 

- "Sayın Tahir Elçi'de açıklama sonrası orada bulunuyor"

Bu olayın üstünün örtülmesiyle ilgili bir durumun söz konusu olmayacağını ifade eden Davutoğlu, olayla ilgili görüntülerin ortada olduğunu ve hukuk devleti kuralları içinde ne gerekiyorsa yapılacağını vurguladı.

Davutoğlu, dün İçişleri, Adalet Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü ile görüşerek olayla ilişkin bilgi aldığına değinerek, şöyle konuştu:

"Öncelikle bilmek lazım ki sayın Tahir Elçi açıklama yaparken ondan bağımsız olarak başta ilk saldırı, 100 metre ötede 2 polisimizi şehit eden olay anında biri de daha sonra teröristler tarafından yapıldı. Polisimiz şehit olduktan sonra, teröristlerin olay yerinden ellerini kollarını sallayarak gitmelerine kimse izin vermez. Gördüğünüz gibi teröristleri takip eden polisler var. Sayın Tahir Elçi'de açıklama sonrası orada bulunuyor. Eğer teröristlerin polislere yönelik saldırısı olmasaydı, bu acı olaylar belkide hiç yaşanmayacaktı. Eğer Diyarbakır'ın o tarihi Sur bölgesinde hendekler kazılmamış, terör faaliyetleri yapılmamış olsaydı. Şuanda bu canlarımız kaybolmadığı gibi o güzelim Diyarbakır'da herkes huzur içinde yaşıyor olacaktı. Bütün bu olayların sorumlusu, terör olaylarını başlatan bölücü terör örgütüdür." 

- "Eğer birisi bu olayın örtülmesini istiyorsa bu terör örgütüdür"

Terör örgütüne yönelik mücadelenin kararlı bir şeklide devam edeceğini aktaran Davutoğlu, kimse bu mücadelenin üzerine gölge düşüremeyeceğine işaret etti. 

Tahir Elçi'nin vefat etmesiyle ilgili bütün detaylı çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Davutoğlu, "Bu olayın aydınlatılmasını isteyenler, hep beraber şu soruyu soralım; olayın hemen sonrasında olay yerine giden başsavcımıza ve ekibine roketlerle kim saldırdı? Olayı aydınlatmak için daha sonra gidildiğinde bombayla kim saldırdı? Eğer birisi bu olayın örtülmesini istiyorsa bu terör örgütüdür" ifadesini kullandı. 

Davutoğlu, bugün de Adalet ve İçişleri Bakanını arayarak gece boyu yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldığına işaret ederek, "Bu gece yapılan çalışmalar esnasında, Sayın Tahir Elçi'nin cenazesinin yanında bulunan tabancada yapılan balistik incelemede, bu tabancının ondan önce ilk polisimizi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğu tespit edilmiştir. Terörist kaçarken bu tabancada, Sayın Tahir Elçi'nin çok yakınında daha sonra tespit ediliyor" dedi.

Olayın aydınlatılacağı yönündeki açıklamalarının da istismar edildiğine işaret eden Davutoğlu, "Olay ne ise aydınlatılacak. Dün de söyledim hemen bunu da istismar ediyorlar, 'Başbakan suikast dedi' hayır böyle bir şey söylemedim. Ben şunu söyledim, sebep ne olursa olsun aydınlatılacak. Bu aydınlatılacak derken teorik olarak olabilecek tüm alternatifleri zikretmek anlamında söyledim" diye konuştu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı