Başbakan Davutoğlu Başkanlık sistemi için net konuştu

Başbakan Davutoğlu Başkanlık sistemi için net konuştu

Başbakan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Mademki başkanlığa doğru bir evrilme gereklidir, bizim seçim beyannamesinde de bu husus olacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Çankaya Köşkü'nde, Habertürk televizyonunun Gündem Siyaset programında soruları yanıtladı.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasında satır başları şöyle:

Başkanlık sistemi

"Sayın Cumhurbaşkanımız ile benim aramda herhangi bir sorun olmaz. Çok köklü bir dostluğumuz var. Mademki başkanlığa doğru bir evrilme gereklidir, bizim seçim beyannamesinde de bu husus olacak. Türkiye'deki sistem parlamenter sistem değil. Bu sistemin doğasında olan çarpıklığı aşmak için yeni bir anayasa ve yeni bir siyasal sistem demek gerekir. Bu sistemin mutlaka değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem ya pür başkanlık sistemi olması lazım. Halk tarafından Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur. Benim görevim şu an hakkıyla Başbakanlık yapmaktır. Seçim sathına çıktığımızda başkanlık sistemini anlatmamız mümkün olur. Seçim meydanlarında yeni anayasa, insan hakları, onuru diyeceğiz. Halka hesap vermeyecek bir makam olmayacak diyeceğiz.

Başbakanlık teklif nasıl geldi?

Başbakanlık teklifinde Cumhurbaşkanımız ne o bana sordu, ne de ben sordum. Ben hiçbir vazife için bir lobi yapmadım, bir talepte bulunmadım, bundan sonra da bulunmam. Kendisiyle barışık birinin böyle bir hırsla davranması benim dünyamda yoktur. Görevi aldıktan sonra hırs ve azimle çalışmak benim dünyamda var.

Bir kez, imayla dahi bu konuyu sormadım. Şu anda da tek düşüncem yaptığım işi en iyi şekilde yapmak.

Görev tevdi edilmedi, ilan edildi. Cumhurbaşkanı beni göreve çağırdığında iki kere bile düşmem. Cumhurbaşkanı ile aramızda herhangi bir görüş ayrılığı yok.

Arınç ve Gökçek tartışması

"Bizim demokratik kurullarımız, kurallarımız var. Yerleşik düzenimiz var. Aslında Sayın Cumhurbaşkanımıza söylediğim husus burada da geçerli. Herkes bu kurumlarda, bu komisyonlarda gelip bana şahsen görüş beyan edebilir. Ve hep ifade ediyorum, dikkat ederseniz bazı toplantıların çok uzun sürdüğü oluyor. Ben daha söz almış biri sözünü bitirmeden kestiğimi bilmem. Herkesi dinlerim, herkese bu anlamda kapımız da açık çünkü dava arkadaşıyız. Bana aktarılmamış bir konu. Kurullarda konuşulmamış bir mesele.

Twitter üzerinden aktarılmışsa kim yaparsa yapsın bunu disiplinsizlik olarak telakki ederim ve bunu kesinlikle hani göz ardı edelim, zamana bırakalım diye düşünmem. Onun için Sayın Gökçek'le konuştum.

Yine kim olursa olsun kendisine şöyle davranırsa daha iyi olur dediğim halde başka türlü davranmışsa, üslup bakımından söylüyorum, ona da gereğini söylerim. Sayın Arınç'a dediğim gibi. Başbaşa da görüştük, gerekirse yine çok açık da söyledim. Kurullarımızda bunu dile getirdim ve bir daha böyle bir tavır görmek istemiyorum dedim. Onlar da yine geleneğimizin, yani siyasi geleneğin içindeki güzel bir tavırla bunu kamuoyuna açıkladılar ve Sayın Başbakan haklıydı, biz hata ettik dediler ve o mesele kapandı."

"Cumhurbaşkanı ile farklı görüşlere sahip olabiliyoruz"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la farklı görüşlere sahip olabildiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Ben başdanışmanken de farklı kanaatler vardı. Niye insan başdanışman olur? Her gün bir cumhurbaşkanının başbakanın duymak istediği şeyleri söylüyorsa birisi danışmanlık yapabilir mi? 'Yani efendim çok güzel buyurdunuz' diye her gün söylese. Benim vazifem başdanışmanken açık yüreklilikle düşündüğümü söylemekti. O zaman ben danışman arkadaşlarıma da aynı şeyi söylüyorum. Sayın başbakanımıza o zaman, bakan olduğumda ilgili olduğum alanlarla ilgili kanaatlerimi söylemekti. Ve bu konuda da biz hep çok dinamik bir ilişki içinde olduk. Yani birbirine güvenen çok özel halleri, bilgileri birbirleriyle paylaştık ve bunu mahrem bir şekilde paylaştık. Bazen Filistin meselesi olduğunda mübalağa etmeksizin söylüyorum, bir odada gözyaşları içinde karar almış, hissetmiş, başbaşayken hissetmiş insanlarız. Ben bu hatıraların üzerinde herhangi bir ihtilaf tohumu üretilebileceğini düşünemem."

KPSS'de usulsüzlük

"Paralel yapı Ankara'da ortaya atılmış bir tez değil, gencecik insanların geleceğini kararttı. Gereken neyse yapılacak, cezalar tereddütsüz şekilde verilecektir."

Emekliye ikramiye

"Kılıçdaroğlu gelirse Allah muhafaza var olan maaşlarınız da kalmaz. Demokrasilerde noter millettir. Kılıçdaroğlu gelirse Allah muhafaza var olan maaşlarınız da kalmaz. Demokrasilerde noter millettir."

Etiketler :