Başbakan Davutoğlu Almanya'da

Başbakan Davutoğlu Almanya'da

Davutoğlu, "Düsseldorf Buluşması"nda konuştu: (2)- "Bu sefer, 1 Kasım seçim startını Almanya'dan vermeye karar verdik. 81 vilayetten, aziz milletimizin omuz omuza durduğu Almanya'dan, 'Haydi Bismillah' diyelim dedik. Haydi Bismillah. Bazıları böyle dememi

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu sefer, 1 Kasım seçim startını Almanya'dan vermeye karar verdik. 81 vilayetten, aziz milletimizin omuz omuza durduğu Almanya'dan, 'Haydi Bismillah' diyelim, dedik. Haydi Bismillah. Bazıları böyle dememizden hoşlanmıyor olabilir ama biz sofraya otururken, yola çıkarken onu deriz. Besmele, bu milletin ağzındadır, yüreğindedir, duasındadır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Almanya'nın Düsseldorf kentinin en büyük spor salonlarından ISS Dome Salonu'nda düzenlenen "Düsseldorf Buluşması" etkinliğinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasına, ülkenin dirliği ve beraberliği, milletin selameti için şehit olanlara Allah'tan rahmet dileyerek başladı.

Anadolu'dan helal rızk için geldiği Avrupa'da vefat edenlere ve burada ırkçı saldırılarda şehit olanlara da rahmet dileğinde bulunan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"3 Mayıs 2015'te yine Almanya'da birlikteydik. Sizlerle dertleştik, konuştuk. Ülkemizin geleceğiyle ilgili meselelerini beraber müzakere ettik. Sonra, 7 Haziran seçimlerine yürüdük. 3 Mayıs'ta, seçim kampanyasının hemen başında, Almanya'yı ziyaret ettikten sonra Türkiye'nin her köşesini, 81 vilayeti tek tek ziyaret ettim. 81 vilayette kardeşlerimizle buluştum. Şimdi size 81 vilayetin selamını getirdik, 81 vilayetin selamı üzerinize olsun."

Davutoğlu, 81 vilayette vatandaşlarla buluşmaktan büyük bir haz aldığını, ancak Almanya'daki Türk'lerle buluşmanın ayrı bir güzellikte olduğunu ifade ederek, "Ne zaman Almanya'ya gelsek, 81 vilayetin temsilcileriyle buluşmaktan büyük onur duyduk. Eminim burada Türkiye'nin doğusu var, batısı var, kuzeyi var, güneyi var, Akdenizi var Karadenizi var, burada Türkiye var. Bir kilim deseni gibi, bu salona nakşolmuş" dedi.

- "Seçim startını Almanya'dan vermeye karar verdik"

Başbakan Davutoğlu, seçim çalışmalarına Almanya'dan başladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu sefer, 1 Kasım seçim startını Almanya'dan vermeye karar verdik. 81 vilayetten, aziz milletimizin omuz omuza durduğu Almanya'dan, 'Haydi Bismillah' diyelim dedik. Haydi Bismillah. Bazıları böyle dememizden hoşlanmıyor olabilir ama biz sofraya otururken, yola çıkarken onu deriz. Besmele, bu milletin dilindedir, yüreğindedir, duasındadır. İşte hayırlı bir yola daha çıkıyoruz. Seçimin ilk buluşmasını burada sizlerle, Düsseldorf'ta yapıyorum. Allah mübarek eylesin, yolumuz, menzilimizi hayreylesin. 'Hayırlar feth olsun, şerler def olsun' diyerek yola çıkıyoruz. Aynen yola çıkan ecdat gibi."

- "Arkanızda güçlü, şefkatli Türkiye Cumhuriyeti Devleti var"

Davutoğlu, salondakilerin, "Bu millet seninle gurur duyuyor" şeklindeki sloganları üzerine sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Onun için sizlerle buluştuğumuz her anda, sizlerin yüzünde, sizlerin alnında, sizlerin yüreğinde vatan aşkını görerek daha azimle yürüyoruz. Sizler Avrupa'da bizim onurumuzun, vakarımızın temsilcileri oldunuz. Buraya tahta bavullarla gelen Anadolu çocuklarının, Rumeli çocuklarının, Mezopotamya'nın, Fırat'ın, Dicle'nin kenarından gelenlerin, Rumeli'nin, Kafkasların çocukları sizler, bugün Almanya'da 100 bin işletme sahibi, 400 bin kişiye iş veriyor, 45 milyar Avro ciro yapıyor. Allah emeklerini bereketli kılsın, sizi hiçbir şekilde namerde muhtaç eylemesin. Bilin ki arkanızda gurur duyacağınız güçlü, şefkatli, merhametli Türkiye Cumhuriyeti Devleti var."

Salondakilerden ay yıldızlı bayrakları kaldırmasını isteyen Başbakan Davutoğlu, "Kaldırın bayrakları. İşte bu bayrak, artık başka bir onurla dalgalanıyor, Avrupa'nın, dünyanın her yerinde dalgalanıyor" dedi.

"Sizin kimliğinizin yüzünde Yunus Emre'nin güzel Türkçesi var, sizin kimliğinizde hoşgörü, muhabbet var, sizin kimliğinizde Hacı Bektaşi Veli'nin 'iri olun diri olun' deyişi var. Sizin kimliğinizde Ahi Evran'ın 'gönlünü, kapını açık tut' deyişi var" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sizlerden temel beklentimiz, ne olursa olsun kıyamete kadar dilinizle, dininizle inancınızla, örfünüzle en önemlisi de Türkiye Cumhuriyeti ile gurur duymanızdır. Artık Türkiye eski Türkiye değil. İnsanların iş aramak için Avrupa'ya gitmek zorunda kaldığı Türkiye değil. 13 yıl önceki gibi IMF'ye el açan Türkiye değil. Artık Türkiye kendi savunması için başka ülkelere muhtaç olan Türkiye değil."

(Sürecek) 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı