Başbakan Davutoğlu ABD: (2)

Başbakan Davutoğlu ABD: (2)

"Biz, Suriye'de akan kanın durması ve ateşkesin sağlanması için BM Özel

NEW YORK (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye olarak Suriye ve Irak'ta terörist örgütlerin bulunmasına karşı olduklarını belirterek, "Ancak, aynı şekilde Suriye rejimini savunmak için Lübnan ya da diğer ülkelerden gelen yabancı savaşçılara da karşıyız" dedi.

Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi vererek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıda genel olarak uluslararası terör ve aşırılıkçılık konularının ele alındığını kaydeden Davutoğlu, özellikle Suriye'deki krizin, görüşmelerinde önemli yer tuttuğunu ifade etti.

Türkiye'nin Suriye rejiminin uyguladığı vahşet ve kimyasal silah saldırılarının karşısında olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin aynı şekilde "uluslararası terör örgütü" IŞİD'in vahşetine de karşı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan 2 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını anlatan Davutoğlu, sadece kamplarda barınanlara 5 milyon dolardan fazla para harcadıklarını, sosyal maliyetin ise çok daha fazla olduğunu söyledi.

"Suriye krizini sonlandırmak ve ülkeye güvenli bir şekilde insani yardım ulaştırmak BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda" diye konuşan Davutoğlu, Suriye içinde yerlerinden edilen nüfusun yardımsız kaldığını vurguladı.

- "Suriyeliler, rejimle IŞİD arasında tercihe zorlanmamalı"

Davutoğlu, Ban ile görüşmede Halep çevresinde meydana gelen gelişmeleri de değerlendirdiklerini kaydederek, "Biz Suriye'de akan kanın durması ve ateşkesin sağlanması için BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ya da BM'nin başlattığı tüm girişimleri destekliyoruz. Ancak maalesef Suriye rejimi yine verdiği sözü tutmadı" dedi.

IŞİD'e karşı savaşın ortak nokta olduğunu da dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Biz Türkiye olarak Suriye, Irak ya da hangi ülkede olursa olsun teröristlerin bulunmasına karşıyız. Ancak aynı şekilde Suriye rejimini savunmak için Lübnan ya da diğer ülkelerden gelen yabancı savaşçılara da karşıyız. Hiçbir yabancı savaşçının Suriye topraklarına girişine izin verilmemeli ve Suriye halkı iki grup arasında sıkışıp kalmamalı. Suriyeliler gaddar bir rejim ile gaddar bir terör örgütü arasında seçim yapma zorunda bırakılmamalı. Burada üçüncü bir seçenek olan ılımlı siyasi çözüme ihtiyaç var."

- "Ukrayna ve Libya'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz"

Başbakan Davutoğlu Irak'taki gelişmelere de değinerek, Irak'ta meşru bir hükümet olduğunu ve Türkiye'nin bu hükümetle yakın ilişki içinde bulunduğunu söyledi.

Irak Hükümeti ve bölgesel Kürt yönetimi ile güvenlik ve istihbarat paylaşımı konusunda koordine içinde olduklarını ifade eden Davutoğlu, bölgede istikrar için Peşmerge güçlerine de destek verdiklerini kaydetti.

Görüşmede Ukrayna'daki gelişmeleri de değerlendirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Karadeniz ve çevresinde barış ve istikrar için Ukrayna sorununun barışçıl çözümü bir zorunluluk. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü bizim için temel prensip. Çözüm diplomatik diyalogla bulunmalı" ifadelerini kullandı

Davutoğlu, Libya konusunda yaptığı açıklamada da, Tobruk ve Trablus'ta bulunan iki hükümeti de Türkiye'ye davet ettiklerini ve bu ülkede BM'nin arabuluculuk çabalarını desteklediklerini söyledi.

Libya'nın etnik ve mezhepsel olarak ciddi bölünmeler içinde olmadığını anlatan Davutoğlu, ulusal çözüm bulmaları durumunda Libya'nın kalkınma için önemli imkanları olduğunu vurguladı.

- "Kıbrıs'ta Ban Ki-mun Planına ihtiyaç var"

Görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, 2004'te Annan Planını Türk tarafının savunduğunu hatırlatarak, "Bugün Genel Sekreter Ban'a, görev süresi dolmadan Kıbrıs sorununun çözülmesi için 'Ban Ki-mun Planı'na ihtiyacımız olduğunu söyledim" dedi.

Kıbrıs'ta Rum tarafının müzakere masasına gelmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, mümkün olan en kısa zamanda uluslararası bir konferans toplanması gerektiğini anlatarak, "Kıbrıs'ta doğal kaynaklar konusunda tek taraflı eylemler ve provokasyonlar yerine, masa başında müzakere etmek daha yararlı olur. Biz sürdürülebilir kapsamlı bir barış için mümkün olan her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Davutoğlu, Ban Ki-mun'un Türkiye'yi, dini liderlerin katılımıyla Nisan ayında BM'de düzenlenecek "Aşırıkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele" konusundaki tematik toplantıya davet ettiğini, Türkiye'nin bu toplantıya üst düzeyde katılacağını açıkladı.

Türkiye'nin barış, istikrar ve birlikte yaşama konularındaki her türlü inisiyatifi destekleyeceğini de vurgulayan Davutoğlu, "Aşırılıkçılık hepimiz için bir tehdittir. Dünyanın bugün ihtiyacı olan karşılıklı saygı ve diğer kültürlere karşı anlayış" dedi.

Davutoğlu, görüşmede Filistin konusunu da değerlendirdiklerini ve Türkiye'nin Filistin halkına her türlü desteği vereceğini belirterek, "Filistin Devleti tanınmalı ve iki devletli çözüm olmalı. Filistinliler de diğer halklarla aynı haklara sahip olmalı" ifadelerini kullandı.

(sürecek)

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı