Başbakan Davutoğlu: (7)

Başbakan Davutoğlu: (7)

"Kılıçdaroğlu'nun şu söylemine bakın; 'Suriyelileri geri göndereceğim. Suriyeliler sizin işinizi alıyor. Suriyelileri işe aldıkları için siz işsiz kalıyorsunuz. Suriyelilere 2 buçuk milyar ödedik.' Bu ne biliyor musunuz? Bunu alın Almanya'daki PEGİDA hare

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu'nun şu söylemine bakın; 'Suriyelileri geri göndereceğim. Suriyeliler sizin işinizi alıyor. Suriyelileri işe aldıkları için siz işsiz kalıyorsunuz. Suriyelilere 2 buçuk milyar ödedik.' Bu ne biliyor musunuz? Bunu alın Almanya'daki PEGİDA hareketinin Suriyeliler yerine Türkleri koyun; 'Bu Türkler var ya bu Türkler sizin işlerinizi alıyor. Bu Türkleri geri göndereceğiz. Bu Müslümanlar var ya aslında burada olmamalılar'. Bu ırkçı bir söylemdir. Bize yakışmayan, bizim kültürümüze yabancı ırkçı bir söylemdir. Kılıçdaroğlu'nun söylediklerini Almanca'ya tercüme edin, Suriyeliler yerine de Türkleri koyun, tamamıyla yüzde yüz ırkçı, hepimizi infiale sevk edecek kadar ırkçı bir söylemdir. İnsaf ya..." dedi. 

Başbakan Davutoğlu, Mardin Şehir Müzesi'nde TRT "Başbakan ile Özel Yayın" programında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Suriyelilerin işsizlik problemini körükleyeceği iddialarına yönelik Davutoğlu, şöyle konuştu: 

"Bizim herhangi bir şekilde Suriyelilerle, yabancılarla ilgili bir tasarrufumuz olmadı. Ama şimdi Kılıçdaroğlu'nun şu söylemine bakın; 'Suriyelileri geri göndereceğim. Suriyeliler sizin işinizi alıyor. Suriyelileri işe aldıkları için siz işsiz kalıyorsunuz. Suriyelilere 2 buçuk milyar ödedik.' Bu ne biliyor musunuz? Bunu alın Almanya'daki PEGİDA hareketinin Suriye yerine Türkiye diye koyun; 'Bu Türkler var ya bu Türkler sizin işlerinizi alıyor. Bu Türkleri geri göndereceğiz. Bu Müslümanlar var ya aslında burada olmamalılar'. Bu ırkçı bir söylemdir. Bize yakışmayan, bizim kültürümüze yabancı ırkçı bir söylemdir. Kılıçdaroğlu'nun söylediklerini Almanca'ya tercüme edin, Suriyeliler yerine de Türkleri koyun, tamamıyla yüzde yüz ırkçı, hepimizi infiale sevk edecek kadar ırkçı bir söylemdir. İnsaf ya..."

-"Bunun tedbiri, IŞİD'in insafına mı terk etmek?"-

Çanakkale'de iki Suriyeli gençle aralarında geçen konuşmayı anlatan Davutoğlu, "Kime ne zararı var öğreniyor, okuyor. 'Türkiye için canımı isteseniz veririm. Bu ülke beni bağrına bastı' dedi" diye konuştu. 

Metropollerde dilenmek zorunda kalan Suriyelilerim hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Bunun tedbirini alıyoruz. Bunun tedbiri o çocukları Suriye rejiminin, bombaların veya IŞİD'in insafına mı terk etmek? Bu bir tahrik. Türkiye'de Suriyeliler sebebiyle kimse işsiz kalıyor değil. Türkiye son dönemde en fazla istihdam oluşturan ülkelerin başında geliyor. Geçen sene 1 buçuk milyon istihdam oluşturduk. 2009 krizinden bu yana 6 milyon istihdam oluşturduk. Bu kadar istihdam oluşturmasaydık, Türkiye'de sosyal huzur kalmazdı. 

İşsizlik rakamlarının yüksek gelmesinin olumlu sebebinin kadınların iş gücüne katılımı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, iş gücüne katılım yükseldiği için, istihdam yapmış olmalarına rağmen karşılamadığının altını çizdi. Bunun güzel bir şey olduğunu belirten Davutoğlu, "Biz bunun için nüfusumuzun dinamik olmasını istiyoruz" dedi. 

-Öğretmen atamaları-

Davutoğlu, öğretmen atamalarına ilişkin de 15 bin öğretmen ataması yaptıklarını, bu yaz içinde de 47 bin öğretmen ataması yapacaklarına değindi. Yeni mezun olacak öğretmen adaylarının da bu sınava girmenin beklentisi içinde olduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Herkesin eşit ve adil bir şekilde sınava girmesi önemli. Bu konuda da sistemin bütününe de bakmak lazım. 835 bin öğretmen var, 475 binini biz atadık. 12 yılda toplam öğretmen popülasyonu kadar öğretmen atadık. Türkiye'nin 79 yıllık birikimiyle ilgili söylüyorum. Türkiye'deki ihtiyacı göz önüne alacaksınız. Adaletli davranacaksınız. Bizim için bütün öğretmen adaylarımız kıymetlidir. Hepsinin hukukunu gözeten adil bir tutum sergilememiz gerekir."

Davutoğlu, öğretmen atamalarının bu yaz içinde ve doğru bir zamanda yapılacağının ifade ederek, "Bunu bir seçim malzemesi olarak görmediğimizin işareti. Öğretmenlerimizi bir seçim malzemesi gibi görsek şimdi yapmaya kalkışırdık. Doğru zamanda doğru sayıda adil bir şekilde bu atama yapılır" değerlendirmesinde bulundu. 

Mardin'de sokakların geç saatler olmasına rağmen hala canlı olması barış ortamına atıfta bulunularak hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bu şehirlerin çok canlı olduğunu ancak terörün bu şehirlerdeki hayatı olumsuz etkilediğini ifade etti. Davutoğlu, "Barış olduğu zaman yine böyle canlı. Bizde gece hayatı denince büyük şehirlere has zannedilir. Buradaki gece hayatı son derece olumludur. Sohbetlerle, kahve, ev, sokak sohbetleriyle muhteşem güzel esintiler veren bir hayattır" dedi.

Bölgede çözüm sürecinin de etkisiyle artan ekonomik kalkınmaya değinen Davutoğlu, şunları söyledi:

"2002'de Mardin'in ihracatı 23 milyon dolardı. Şimdi 932 milyon dolar. Toplam bütün GAP bölgesinin 2002'deki ihracatı 689 milyon dolardı. Yani şu anda Mardin tek başına GAP'ın toplamından daha fazla ihracat yapıyor. Şimdi GAP'ın toplam ihracatı 9,2 milyar dolar. 689 milyon dolardan 9,2 milyar dolara gelmiş GAP bölgesinin ihracatı. Barış olduğu zaman bizim insanımız üretkendir, çalışkandır. Çözüm sürecinin bir de ekonomisi var. Terörün nasıl büyük bir maliyeti varsa, Çözüm sürecinin de o ölçekte büyük bir ekonomik getirisi var. Bizim o getiriyi almamız için bu canlı yaşayan Mardin'i daha canlandırmamız lazım. Bir de şafakta görün Mardin'i, güneş doğarken."

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı