Barzani: Musul'un Halep gibi olmasına izin vermeyeceğiz

Barzani: Musul'un Halep gibi olmasına izin vermeyeceğiz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mesut Barzani, Musul operasyonuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Barzani, "Bugün tarihi bir gündür" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mesut Barzani, Musul operasyonuna katılan Peşmerge güçlerinin bulunduğu Hazır Cephesi'nde basın toplantısı düzenledi.

"Bugün tarihi bir gündür" diyen Barzani, "Bu amaçla bir süre önce Bağdat’ta Sayın Haydar Abadi’yle görüştük. Bu Musul’un kurtarılması için ilk aşamadır" dedi.

"Peşmergeler kahramanca görevlerini yerine getirip, DAEŞ'e öldürücü darbe vurmuşlardır" diyen Barzani, "İnşallah bu operasyon başarılı bir şekilde tamamlanıp, Musul teröristlerden temizlenecektir. Operasyonda şehit düşen peşmergelerle Irak askerlerinin yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

"200 KİLOMETREKARE TEMİZLENDİ"

Barzani, "Operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alan DEAŞ'tan kurtarıldı. Musul halkının emin olmasını istiyoruz. Peşmerge ve Irak ordusu olarak katliam yaşanmadan kenti kurtarmak için çaba gösteriyoruz" dedi.

Barzani, "Hazırlanan planda, Irak Ordusu ile peşmergenin görevleri belirlenmişti ve başarıyla yerine getirildi. Bu bölgelerle ilgili anlaşmamız var. Bir sorun çıkacağını düşünmüyorum" dedi.

"İTTİFAKIN SÜRMESİNİ UMUYORUZ"

Barzani, Musul'un Halep gibi olmasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekleyerek, "Bu ittifakın sürmesini umuyoruz. Gelecekte de bu ittifakın gerekli olacağına inanıyorum" dedi. Operasyonun ne kadar süreceğini kestirmenin zor olduğunu söyleyen Barzani, "Kalmamız gereken yerlerde kalacağız. Gerek duyulmayan yerlerde kalmayacağız" dedi.

"Göçmenler konusunda BM, ABD ve Irak Hükümetiyle görüştük. Tek başımıza bütün gereksinimlerini karşılamamız mümkün değil" diyen Barzani, "Dünyada hiçbir gücün peşmergenin elindeki silahlarla bu kadar başarı sağlayabileceğine inanmıyorum" dedi.

"ANKARA VE BAĞDAT ARASINDA UZLAŞI YOLU BULUNMALIDIR"

Öte yandan Barzani, "Musul'daki Türk askeri varlığıyla ilgili Ankara ve Bağdat arasında uzlaşı yolu bulunmalıdır" dedi.