Bartın Üniversitesi ‘Diagnobot’ ile Teknofest’te birinci oldu

Bartın Üniversitesi ‘Diagnobot’ ile Teknofest’te birinci oldu

Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr.

Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan, yapay zeka tabanlı robotik sistem "diagnobot" ile Teknofest İstanbul'da "İnsanlık Yararına Teknolojiler Sağlık" kategorisinde birinci oldu.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen; teknoloji, uzay ve havacılık tutkunlarını bir araya getiren Teknofest İstanbul'da Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan'ın geliştirdiği rehabilitasyon robotu birinci oldu. Aktan'ın Danışmanı Doç. Dr. Erhan Akdoğan ile geliştirdiği aynı anda teşhis koyup tedavi edebilen "diagnobot" ismini verdikleri robotla "İnsanlık Yararına Teknolojiler Sağlık" kategorisinde ödüllendirildi.

Aktan'a ödülünü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise "diagnobot" hakkında bilgiler alarak, tebriklerini iletti.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da Aktan'ı başarısından dolayı kutlayarak, "Milli teknoloji atağına destek vermek ve geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyen bir toplum oluşturmak hedefiyle çok önemli bir bilim festivali gerçekleştirildi. Ülkemizde ilk kez düzenlenen "Teknofest İstanbul" teknoloji, uzay ve havacılık tutkunlarını bir araya getirdi. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan da "Teknofest'te Üniversitemizi en iyi şekilde temsil ederek, birincilik elde etti. Öğretim Üyemiz bu ödülü, Türkiye'de ilk olan ve bu konuda maliyetlerin 10 kata kadar düşürülmesine imkan tanıyan "diagnobot" isimli robotuyla "İnsanlık Yararına Teknolojiler Sağlık" kategorisinde aldı. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Bartın Üniversitesi'nde bir Ar-Ge iklimi oluşturmaya gayret ettiklerini belirten Rektör Uzun, "Geride bıraktığımız akademik yıl Üniversitemizde gerçekleştirilen II. Ar-Ge Proje Pazarı'nda 36 farklı il ve 33 farklı üniversiteden gelen 211 katılımcı yer aldı. Geleneksel hale getirdiğimiz bu etkinliğimizle birlikte akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz arasında Ar-Ge kültürünü yerleştirme gayretindeyiz. Bunun sonucunda teşviklerimizle Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencilerimiz tarafından ilk defa hazırlanan "Çeşm-i Cihan" isimli elektrikli otomobille TÜBİTAK yarışmalarına katıldık. Otomobilin yapımında büyük rol oynayan Bilim ve Teknoloji Kulüp Başkanı Umut Kayabaşı ise Teknofest'e katılarak, kulüp olarak geleceğe dönük yeni hedef ve vizyonlarını güncelleme imkanı buldu. Bu noktada bizleri her zaman desteklerini esirgemeyen Bartın Valimiz Sayın Nusret Dirim ile Ar-Ge çalışmalarındaki desteklerinden dolayı Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Mustafa Aral'a teşekkür ederim" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı