Balyoz sanığı 7 kişinin beraat kararına itiraz

Balyoz sanığı 7 kişinin beraat kararına itiraz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz davasında aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 sanık hakkındaki beraat kararının bozulmasını istedi - Avukat Ersöz: - "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnamede seminer ses kayıtları, seminerde

ANKARA (AA) - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz davasında aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 sanık hakkındaki beraat kararının bozulmasını istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz davasında yapılan yeniden yargılama sonucu beraat eden Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın beraat kararına yapılan itirazla ilgili tebliğnamesini Haziran ayında tamamladı.

Balyoz davasında bazı sanıkların avukatlığını yapan Hüseyin Ersöz, Başsavcılığın taraflara gönderdiği tebliğnameyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Davada özel yetkili mahkeme tarafından mahkumiyet kararı verildiğini belirten Ersöz, bu mahkumiyet kararının da Yargıtay 9. Ceza Dairesince onandığını hatırlattı.

Bireysel başvurular sonrası Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararının ardından yeniden yargılama yapıldığını ve İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesince, yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılarak, tüm sanıklar yönünden mahkumiyet kararının kaldırıldığını söyleyen Ersöz, tüm sanıklar yönünden beraat kararı verildiğini anlattı.

Bu karara karşı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz hakkını kullandığını ve sanıklardan 7'si hakkındaki beraat kararının bozulmasını istediğini aktaran Hüseyin Ersöz, temyizde, 1. Ordu Komutanlığında gerçekleşen seminerde yapılan birtakım konuşmaların ses kayıtlarının gerekçe gösterildiğini belirtti.

Avukat Ersöz, buna karşı görüşlerini mahkemeye sunduklarını ve ses kayıtlarının tek başına darbe ya da suç için anlaşma suçunu oluşturamayacağını ifade ettiklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Çünkü 'Balyoz Harekat Planı'nın sahteliğinin bilirkişi raporuyla tespit edildiğini, yazılı bir metin olmaksızın bir darbe teşebbüsünün de söz konusu olamayacağını' ifade etmiştik. Ayrıca 'o seminere katılan yüzlerce asker olduğunu, bunların arasında Ahmet Mete Işıkara'nın da bulunduğunu, böyle bir durumda herkes hakkında dava açılması gerektiğini belirtmiştik. Savunmalarımız ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz sebebi Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da hazırladığı tebliğnamede, bu ses kayıtları, seminerdeki konuşmalar, özel yetkili mahkemelerin verdiği mahkumiyet kararındaki gerekçeleri göz önünde bulundurarak, beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirmiş. Biz de beraat kararın onanması için Yargıtay 16. Ceza Dairesine savunmalarımızı sunacağız."

Başsavcılığın tebliğnamesinin bağlayıcılığı bulunmuyor. 7 sanıkla ilgili son kararı Yargıtay 16.Ceza Dairesi verecek.

- 7 sanığın beraatına itiraz edilmişti

Kapatılan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan Balyoz Planı'na ilişkin davada, emekli generaller Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın aralarında bulunduğu sanıklar "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçlarından cezalandırılmıştı.

Karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesince de onanmıştı. Sanıklar, Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararının ardından tahliye edilmişti.

Yüksek Mahkemenin yeniden yargılama kararı sonrasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 236 sanık hakkında beraat kararı vermiş, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ise sanıklar Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'a verilen beraat kararına itiraz etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :