Balkan Türklerine açık ortaokul ve lise imkanı

Balkan Türklerine açık ortaokul ve lise imkanı

AÜ ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Balkan ülkelerinde yaşayan Türklere yönelik "Açıköğretim Lisesi ve Açıköğretim Ortaokulu Batı Avrupa Programları Uygulama Protokolü" imzalandı

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Balkan ülkelerinde yaşayan Türklere yönelik "Açıköğretim Lisesi ve Açıköğretim Ortaokulu Batı Avrupa Programları Uygulama Protokolü''nün imzalandığı bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, protokol çerçevesinde Bulgaristan, Kosova ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına, soydaşlara, Türkçe konuşan akraba topluluklarına ve eğitimini tamamlayamayanlara açıköğretim lisesi ve ortaokulu fırsatı sunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen törende konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bakanlık ve üniversitenin daha önce sürdürdüğü protokol kapsamında Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya'da açık lise ve açık ortaokul hizmetleri yürütüldüğünü anımsattı.

İmzalanan protokolün bu işbirliğinin bir devamı olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğan, şunları kaydetti:

"Bakanlık ile daha önce Batı Avrupa'da yürüttüğümüz açık lise ve açık ortaokul programlarının kapsamını genişlettik. Artık Balkanlar'da da bu eğitim faaliyetini sürdüreceğiz. Bundan sonra sadece açık lise ve ortaokul programları çerçevesinde değil, yükseköğretimle ilgili tüm alanlarda iş birliğine devam edeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımıza hizmet sunma ve onlarla birlikte çalışma kararlılığındayız. Bütün Türk coğrafyasına bu programlar yayılmasını umut ediyorum. Ayrıca ABD'de de program açmayı planlıyoruz. Açık lise programları, ABD'ye de ulaşırsa öğrenci potansiyelimiz bu yönüyle de artmış olur."

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin de Anadolu Üniversitesinin alanında, Türkiye'nin en uzman, nitelikli ve köklü kurumlarından biri olduğuna dikkati çekti.

AÜ'nün sınav uygulamalarında uzmanlaştığını bildiren Tekin, "Açık lise ve ortaokul uygulaması eğitim-öğretim sistemi dışında kalmış ve bir şekilde eğitim alamayan Türk vatandaşların zorunlu eğitimlerini tamamlayabilmesi için fırsattır. Özellikle Batı Avrupa'da çok sayıda Türk vatandaşımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımızın zorunlu eğitim hizmetlerini tamamlayabilmeleri için ciddi desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır." dedi.

Konuşmaların ardından "Açıköğretim Lisesi ve Açıköğretim Ortaokulu Batı Avrupa Programları Uygulama Protokolü'' imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :