• BIST 108.489
  • Altın 151,139
  • Dolar 3,6704
  • Euro 4,3242
  • Konya 9 °C
  • Eski SÜ araştırma görevlisi  FETÖ'nün  "Adil Öksüz" korkusunu anlattı
  • FETÖ zanlısı hakim ve savcılar sık sık adliyede toplanmış
  • FETÖ Malatya'da 70 "gaybubet" evi oluşturmuş
  • Eski SÜ araştırma görevlisi  FETÖ'nün  "Adil Öksüz" korkusunu anlattı
  • FETÖ zanlısı hakim ve savcılar sık sık adliyede toplanmış
  • FETÖ Malatya'da 70 "gaybubet" evi oluşturmuş

Bal kabağı ile iyi yaşam

Ayşe Duran

Kış aylarının vazgeçilmezi olan bal kabağının güçlü bir antioksidan olduğunu,  kanserle savaştığını, aynı zamanda da kilo kontrolünde çok büyük etkisi olduğunu ve birçok hastalığa deva olduğunu biliyor muydunuz?

Bal Kabağı Nelerden Zengindir?

İçeriğinde bulunan beta karotenden dolayı turuncu renkte olan bal kabağı çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, kalsiyum, E vitamini, A vitamini, C vitamini, B1, B2, B3 vitaminleri,  alpha-linoleik asit (ALA) bakımından oldukça zengindir.

Kabızlığı Önler

Bal kabağı lifli yapısından dolayı barsak ve mide için birçok faydası vardır. konstipasyon (kabızlık), hemoroid (basur) sorunu olan kişiler için vazgeçilmez bir besin öğesidir. Ayrıca kabak çekirdeği esansiyel yağ asitleri, mineraller ve proteinden oldukça zengindir. Her sabah aç karnına 2 bardak ılık su ile 1 tatlı kaşığı dövülmüş kabak çekirdeği (kabukları ile birlikte) tercih edilirse barsak hareketleri 2 hafta da düzenli kullanımdan sonra düzene girecektir ve barsak kurtlarının da düşürülmesinde etkili olacaktır.

Kanserle Savaşır

Alfa ve beta karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli rolü bulunmaktadır. Özellikle mide, prostat ve lenfomalara karşı karotenlerin koruyucu olduğu düşünülmektedir.

Kolesterolü Düşürür

Şeker içermesine rağmen düşük kaloriye sahiptir. 150 gramı yaklaşık 38 kaloridir. Ancak aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Cilt Güzelliğini Sağlar

İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde cildin daha parlak ve pürüzsüz bir görüntüye ulaşmasında önemli bir faktördür.

Alzheimer’a Karşı Korur

Güçlü antioksidan olduğu için unutkanlığa ve ilerleyen zamanlarda Alzheimer’e yakalanma riskini düşürür. 

Kilo Kontrolünde Etkilidir

Bal kabağının içeriğinde bulunan söz konusu olan lifler, bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır, hazmı hızlandırır, dolayısıyla hızlı bir metabolizma durumu ortaya çıkar ve kilo denetiminde oldukça etkilidir.

Zayıflatan Bal Kabağı Çorbası

Malzemeler:

250 gram bal kabağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı tavuk suyu (derisiz tavuktan)

1 çay kaşığı köri tozu

2 adet havuç

1 parça taze zencefil

2 adet soğan

1 çay bardağı light süt

Biraz karabiber, kırmızıbiber

Maydanoz

Tarif: Temizlediğiniz bal kabağını, soğanı, havucu derin bir tencereye koyup üzerini su geçecek kadar su doldurun ve kısık ateşte haşlamaya bırakın. Haşlanan sebzelerin içerisine kabuğunu soyduğunuz zencefili de ekleyip blenderden geçirin. Tavuk suyu, köri tozu ve sütü de karıştırarak ekleyin. Bir 10 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra. Sıcak bir şekilde servis tabağına aldıktan sonra üzerine maydanozla süsleyebilirsiniz. Sabah ve akşam öğünlerinizde 1,5 kepçe tüketin. Afiyet olsun. 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim