Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü töreni

Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü töreni

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev:- "Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'a gelmesi ve 15 Eylül'de şiddetli savaşlardan sonra Bakü'nün kurtarılması tarihi bir olaydır. Kadirşinas Azerbaycan halkı bunu hiçbir zaman unutmayacak ve şehitlerin anısını daima

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'a gelmesinin ve 15 Eylül 1918'de şiddetli savaşlardan sonra Bakü'yü kurtarmasının tarihi bir olay olduğunu belirterek, "Kadirşinas Azerbaycan halkı bunu hiçbir zaman unutmayacak ve şehitlerin anısını daima yaşatacaktır." dedi.

Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la katıldığı, Bakü'nün Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtarılışının 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen askeri geçit töreninde konuşma yaptı.

Azerbaycan ve Türkiye'nin 100 yıl önce birlikte olduğunu vurgulayan Aliyev, bu birliğin bugün de devam ettiğine dikkati çekti.

Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu'nun 100 yıl önce Azerbaycan ordusu ve gönüllülerle birlikte Bakü'yü işgalden kurtardığını belirten Aliyev, "Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'a gelmesi ve 15 Eylül'de şiddetli savaşlardan sonra Bakü'nün kurtarılması tarihi bir olaydır. Kadirşinas Azerbaycan halkı bunu hiçbir zaman unutmayacak ve şehitlerin anısını daima yaşatacaktır." diye konuştu.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 2 yıl sonra bağımsızlığını kaybettiğini hatırlatan Aliyev, şunları söyledi:

"1991'de yeniden bağımsızlık kazandık. Bizi ilk tanıyan Türkiye oldu. Bu da bir kardeşlik örneğidir. Bugün Türkiye Azerbaycan ilişkileri en yüksek zirvededir. Dünyada iki ülkenin birbirine bu kadar yakın olduğu başka örnek yoktur. Bizim birliğimiz bütün alanlarda kendisini gösteriyor. Bu yıl Erdoğan'la 6 kez görüştüm. Her görüşmenin büyük önemi var. Siyasi ilişkiler en yüksek zirvededir. Ticaret hacmi artıyor. Karşılıklı olarak milyarlarca dolar değerinde sermaye yatırılıyor. Biz birlikte enerji ve ulaştırma projelerini başarıyla gerçekleştiriyoruz. Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını yeniden oluşturuyoruz."

- "Türk ve Azerbaycan dostluğu sarsılmaz ve ebedidir"

Azerbaycan ve Türkiye'nin gerçekleştirdikleri projelerle ilişkilerini giderek geliştirdiğini vurgulayan Aliyev, "Birlikteliğimiz her alanda kendisini gösteriyor. Askeri alandaki işbirliğimiz de derinleşiyor. Yıl içerisinde birkaç kez ortak tatbikat gerçekleştiriyoruz. Bugün Azadlık Meydanı'nda Türk ve Azerbaycan askerleri önümüzden kardeş gibi geçecekler." dedi.

Aliyev, Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin dünya çapında büyük güce dönüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin siyasi imkanları genişliyor, dünyada oynadığı rolü artıyor ve bu bizi sevindiriyor. Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan da o kadar güçlü olacaktır. Türkiye büyük ekonomik güce sahip bir ülkedir. Türk ekonomisine milyarlarca dolar yabancı sermaye yatırılması tesadüfi değil. Sadece Azerbaycan'ın Türkiye'ye yatırdığı ve yatıracağı sermaye 20 milyar dolardır. Türk ordusu dünyanın en güçlü orduları sırasındadır.

Kafkas İslam Ordusu askerlerinin anısı kalbimizde daima yaşayacaktır. Tarihi zaferden sonra kahraman askerlerimiz Bakü sokaklarında zafer yürüyüşüne çıkmıştı. Bakü sakinleri onları sevinçle karşılamıştı. Bugün de binlerce Bakülü sokaklarda Türk ve Azerbaycan askerlerinin muhteşem geçitini bekliyor. Bakü bugün Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla süslendi. Milyonlarca soydaşımız bunu görüyor ve gurur duyuyor. Türk ve Azerbaycan dostluğu sarsılmaz ve ebedidir."






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :