Bakü-Tiflis-Kars Hattı Konya'yı taşıyacak!

Bakü-Tiflis-Kars Hattı Konya'yı taşıyacak!

Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı" Konya'yı da taşıyacak. Mehmet Babaoğlu, "Konya’yı doğrudan ilgilendiriyor ve Konya başta olmak üzere Anadolu’nun kalkınması için büyük fırsat" dedi.

Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı"nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili katıldığı törenle yapıldı.Bakü'ye yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı'nda düzenlenen açılış töreninde, Türkmenistan ve Tacikistan'dan gelen yetkililer de hazır bulundu.

baboglu--(10).jpg

DİREKT SEFER DÜZENLENEBİLİR

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nın direkt olarak Konya'yı da ilgilendirdiğini hatırlatan AK Parti Konya milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, "Bizim de Konya’dan Karaman, Ereğli-Ulukışla üzerindeki Mersin bağlantısı, Kars-Bitlis-Bakü hattı oradan Erzurum, Sivas ve Kayseri’ye bağlanıyor. Kayseri’den sonra Niğde/Ulukışla bir yandan da Konya/Mersin bağlantısı yapıldığı için oradan gelen tren Ulukışla’dan tek hatla Konya'ya gidebiliyor. Ayrıca Antalya/Konya çalışmamız var.

baku.jpg

Nevşehir/Kapadokya, Nevşehir’den de Kayseri’ye bağlanıyor. Kayseri, Sivas, Erzurum, Kars, Bitlis, Bakü... Dolayısıyla bu hatlar hızlı tren hattı olacak. Yük ve yolcu trenleri aynı hat üzerinde gidebilecekler. Gördüğünüz gibi "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı" Konya’yı doğrudan ilgilendiriyor ayrıca Konya/Mersin yolu yakında bitecek. Bu anlamda Konya’ya da doğrudan sefer düzenlenebilir.

baku-2.jpg

Karşılıklı olarak Konya’dan Bakü’ye de tren seferi düzenlenebilir. Yine Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri bağlantısı için yapılan çalışmalar tamamlanmak üzere. O da aynı şekilde yolcu hattı olacak. Dolayısıyla Antalya limanına da bu hattı getireceğiz. Antalya’dan kalkan Bakü’ye kadar doğrudan sefer olacak. Konya-Aksaray-Niğde-Karaman’ı bir kare içine alalım. Öncelikle bu hattı Kayseri-Niğde üzerinden Konya-Mersin hattı yapıldığı için hattın bütünlüğü sağlanıyor. Hızlı tren hattımıza yolcu hattı olarak ulaşmış olacağız. Bu, bölgeyi yolcumuzun kolay erişimi açısından çok önemli hale getirecek. Ulaştırma Bakanlığı ve Konya milletvekilleri olarak da hepimiz bu hatların bir an önce tamamlanması ve faaliyete geçmesi konusunda çalışıyoruz.

baboglu--(10)-001.jpg

ANADOLU'NUN KALKINMASI İÇİN İYİ BİR İMKAN

Türkiye’de ara arterler dışında YHT yerine hızlı tren hatları yapıyoruz. Bu şu demek; biz demir yolu yapılırken üzerinden hem yük hem yolcu treni geçebilecek. Ama yüksek hızlı trende sadece yolcu taşıma şansı var. Konya-Mersin arası yolcu oluyor ve aynı şekilde Kars-Bakü-Bitlis’de öyle. Aradaki hatlar Sivas, Erzurum sonra Kayseri’ye kadar olan, oradan Ankara, İstanbul’a giden, oradan Konya’ya, Mersin’e gelen hatlar Anadolu’nun kalkınması için büyük bir imkan olacak.

baku-3.jpg

M. Ali Elmacı-Memleket