Baklavalar ağzımızın tadını bozmasın

Baklavalar ağzımızın tadını bozmasın

Ucuz tatlı ve bilinmeyen maddelerden yapılan tatlıların kullanılmaması gerektiğini söyleyen Kınacı, "Kalitesiz baklavalar ağzımızın tadını bozmasın" dedi

Baklava yapımına dair konuşan Kınacılar tatlıcısı işletme sahibi Ali Kınacı, Ramazan Bayramına sayılı günler kala bayramların vazgeçilmez ikramı haline gelen baklavanın tarifini verdi. Evinde yapmaya fırsatı olamayanlar için de dışarıdan baklava aldıklarında nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Kınacı, kaliteli bir ürünün ucuz olmayacağını söyledi. Baklava yufkasının çok ince açılması gerektiğine vurgu yapan Ali Kınacı, “bir kilo baklavalık un alıyoruz. Bu una 3 adet köy yumurtası kırılması gerekiyor. içine 10 gram tuz ekliyoruz  Bir buçuk su bardağı su koyup içine bir çay kaşığı limon koyun ki sağlam olsun. Bir yemek kaşığı da yayla tereyağı da koyun ki kurumasın diye. Sonra yoğurulup, 1 saat bekletiyoruz. Sonra beze yapıp tek tek açıyoruz. İşte burada yufka ne kadar ince açılırsa iyi baklava olur. Yufka çok ince açılmazsa baklava lezzetli olmaz” ifadelerini kullandı.

kinacilar-tatlici--(6).jpg

“BAKLAVA SICAK FIRINA ATILIR"

Ağızda eriyen baklavanın iyi baklava olduğunu söyleyen Kınacı”Ağzınıza aldığınızda kalın bir yufka gelirse o iyi bir şey değil. Hanımlar iyi açtığını anlamak için yufkayı açtıktan sonra kabartıp, bir parayı 30 santimden atsınlar para delerse iyi açtılar demektir. Baklavaları yaptıktan sonra fırın çok önemli fırın sıcak olacak 160 derece olacak. Burada püf nokta hiç bir ürün aynı dakikada pişmez her ürünün pişme dakikası ve derecesi var. Baklava sıcak fırına atılır. Fırın kesinlikle önceden ısıtılacak” şeklinde konuştu.

 “KALİTELİ BİR ÜRÜN UCUZ OLMAZ”

Baklava alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Kınacı, “Birincisi fiyatına dikkat etsinler zaten kaliteli bir ürün ucuz olmaz. Kalitenin önceden ödenen bir bedeli vardır. Kalitesizin daha sonradan ödenen çok büyük bedeli vardır. Baklava altın sarısı olacak, koklayacaksınız ve şerbet damlamayacak hem tepside hem yerken bir de mutlaka ve mutlaka yerken hemen yutmasınlar çiğnedikten sonra zaten nefes aldıkları zaman o genze gider. Eğer boğaz yakıyorsa cevizden fıstıktan herhangi bir tat gelmiyorsa, bil ki o ürün sahtedir” dedi. Derya Karyağdı-Memleket