Bakkallarda yeni dönem başlıyor

Bakkallarda yeni dönem başlıyor

11 Şubat’ta yapılan genel kurulla Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı olan Feridun Göner, yeni projelerini ve bakkallardaki yeni dönemi gazetemize değerlendirdi.

11 Şubat’ta yapılan genel kurulla Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı olan Feridun Göner, yeni projelerini ve bakkallardaki yeni dönemi gazetemize değerlendirdi. 462 oy alarak birinci rakibine 180 diğer rakibine de 202 oy farkla başkan olan Feridun Gönen, 14 Şubat’ta mazbatasını alarak göreve başladı.  Bakkal esnafından yüksek bir oy aldığını söyleyen Göner, yeni dönemde her zaman bakkal esnafının sorunlarını çözmeye çalışacağını dile getirdi.

img_1233.jpg

 

SIK SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ

Göreve başlar başlamaz bakkal esnafının sorunlarına çözüm getirmeye yönelik projeler başlattığını söyleyen Başkan Göner, Esnaflarla sık sık bir araya geleceklerini dile getirdi. İlk yaptıkları işin Fırıncılar Odası Başkanı ve Üyeleriyle Bakkal esnafları arasında toplantı yapıldığını söyleyen Başkan Göner’, Zincir Mağazaların ekmek rekabetiyle ilgili Fırıncılar Odası, büyük mağazaların müdürleri ve bakkal esnafları bir araya gelerek ekmek fiyatlarındaki rekabet ile ilgili anlaşma yaptık. Bundan sonra kimse ekmeği 90 kuruşun altında satmayacak. Rekabet başladığı anda ekmeğin kalitesine varana kadar düşüşler oluyordu. Bu rekabet hem vatandaşı hem de üreticileri mağdur ediyordu. Artık üreticiler ve satıcılar arasında belirli bir mutabakata varıldı ve ekmeğin fiyatı sabitlendi” dedi.

 

img_1248.jpg

AVM’LERE KISITLAMA GELMELİ

Bakkal esnafının en büyük sorunun Büyük alışveriş merkezleriyle rekabet edemeyecek dereceye gelmiş olduklarını söyleyen Başkan Feridun Göner, “Zincir AVM’ler artık her mahalle köşelerine açılıyor. Bunlardan dolayı bakkallar ve mini marketlerimiz mustaripler. Bundan sonraki çalışmalarımız zincir AVM’lerin bakkalları yok etmesini önlemeye yönelik olacak. Bunun için biz sadece Konya Bakkallar odası olarak yapamayız. Bunun için tüm birlik başkanları ve esnaf federasyonları bir araya gelerek bakanlıkla görüşmeliyiz.  Bu sorun sadece Konya’yı ilgilendirmediği için bunda tüm Türkiye olarak  altından kalkınması gerekli. Bu yöndeki çözüm önerilerimiz ise, büyük AVM’lerin Pazar günü gıda satışı yapmalarını düşünüyoruz. Bu teklif geçersiz olursa ikinci olarak akşam 20.00’dan sonra gıda satışının yapılmaması gerekiyor” dedi.

 

img_1239-001.jpg

BAKKALLAR KENDİNİ YENİLEMELİ

Bakkal esnafının sorunlarını çözeceklerini söyleyen Başkan Öner, yeni dönemde bakkalların da artık kendilerini yenilemeleri gerektiğini dile getirdi. Bakkalların artık eski yapılardan ve düzenlerinden kurtulması gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Öner, “Bakkallık bir ticari işten farklı olarak aynı zamanda insanlarla iyi ilişkiler kurmak gerekiyor. Bakkallar büyük AVM’ler gibi içinin ferah ve düzenli olması gerekiyor. Artık bakkallarımız eskimiş ve köhne bakkal yapılarından kurtulması gerekiyor. Bir müşteri bakkala girdiği zaman bakkal esnafıyla konuşabilmeli ve bakkaldaki her ürüne güvenebilmelidir. Bakkal mahallelerin güvenilir bir yeridir. Herkes kendi bakkalına bir şeyler emanet ediyor veya herkesin buluşma yeri orası oluyor. Bunun için bakkallar müşterilerine değer vermeli. Bize bakkallarla ilgili bir şikayet geldiği zaman bizlerde oda olarak o bakkal esnafıyla ilgili gerekeni yapıyoruz. Bakkallar müşterilerine iyi davranmalı ve mahallelileri bakkala alıştırmaları gerekiyor. Biz bakkallar odası olarak bunun için bakkallarımıza eğitim seminerleri vereceğiz. Bu seminerlerimizde iletişim, halkla ilişkiler, işletme yönetimi ve bakımı gibi konular olacak” diye konuştu.

 

img_1246.jpg

 BAKKAL AÇACAKLAR DİKKAT

Büyükşehirlerde bakkal açmanın her zaman sorun getirdiğini dile getiren Başkan Göner, ilk defa bakkal açacak girişimlerin daha önce bir market veya bakkalda çalışmaları gerektiğini söyledi. Başkan Göner, Bakkal esnafının bütün zorlukları ve yoğunluğu öğrenilmeden bakkal dükkanı açmanın zor olacağı yönünde tavsiyelerini iletti.  Servet R. Çolak – Memleket