Bakıra renk vermekle geçen ömürler

Bakıra renk vermekle geçen ömürler

Kütahya'da, kalaycılık mesleğinin son temsilcileri Kadir Kabu ve Kamil Pöge, kavurucu sıcaklarda, yaklaşık 200 derecelik ateş başında mesleğini sürdürüyor- 12 yaşından itibaren kalaycılık yapan Kabu:- "Biz bırakırsak müşterilerimiz kaplarını kalaylatacak

KÜTAHYA (AA) - RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'da yaklaşık 60 yıldır kalaycılık mesleğini sürdüren 77 yaşındaki Kadir Kabu ve 72 yaşındaki Kamil Pöge, son günlerde etkili olan kavurucu sıcaklarda, 200 derecelik ateş başında bakır kapları kalaylayarak adeta teknolojiye ve dev fabrika üretimlerine direniyor.

Kentteki "Bakırcılar Çarşısı"nda baba mesleğini devam ettiren Kadir Kabu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşlarında kalaycılığı babasından öğrendiğini ve kalaycılığın Kütahya'daki iki temsilcisinden biri olduğunu söyledi.

Kabu, çıraklığın ardından kendini geliştirerek kalfa ve usta olduğunu belirterek, "Kütahya'da kalaycı olarak en son kuşak ben ve komşum Kamil kaldı. O da babamızın kalaycı oluşundan kaynaklanıyor. Allah nasip etti emekli olduk ve halen de bu işi devam ettiriyoruz." dedi.

- "Bırakamıyoruz"

Kalaycılığın eskisi kadar yaygın olmadığını ve bakır kapların 1960'lı yıllardan sonra çok fazla kullanılmadığını dile getiren Kabu, şöyle konuştu:

"Mutfak kaplarında yaygınlaşmaya başlayan alüminyum, plastik, çelik ve cam kaplardan dolayı bakır kaplar fazla kullanılmamaya başladı. Buna rağmen bakır kaplarda pişen yemeğin tadını bilen ve bu tattan vazgeçemeyenler kaplarını kalaylatıp kullanmaya devam ediyor. Çünkü bakır kaptan pişen yemek lezzetli olur. Allah nasip ederse bu işi devam ettirmeye gayret ediyoruz. Bırakalım diyoruz, bırakamıyoruz. Çünkü bu meslekten ekmek yedik, bırakırsak öğrenilmiş olan sanatı gizlemiş oluruz. Biz bırakırsak müşterilerimiz kaplarını kalaylatacak kimseyi bulamayacak. Dostlarımız da bize bu işi bırakmamamızı tavsiye ediyorlar. 'Eğer bırakırsan ecelin erken gelir' diyorlar. Burada vaktimizi değerlendiriyor, huzur buluyoruz."

Kalaycı Kamil Pöge de baba mesleği olan kalaycılığa ilkokuldan mezun olduktan sonra başladığını ve 60 yıldır sürdürdüğünü kaydetti.

Kalaycılığın zor bir meslek olduğunu, ramazan ayında daha da zorlaştığına işaret eden Pöge, "İş geldiği zaman ateş başında zorlanıyorum ama olsun, 3-5 bir şeyler kazanıyoruz. Hem oruç tutuyorum hem ateş karşısında çalışıyorum. Ama olsun, helal kazandığıma inanıyorum, kazancımız alın teri oluyor." ifadelerini kullandı.

Meslekte çırak yetişmediği için kalaycılığın kendileriyle birlikte Kütahya'da son bulacağını dile getiren Pöge, elinden geldiğince kalaycılığı yaşatacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :