Bakanlık yasadışı avcılığa göz açtırmadı

Bakanlık yasadışı avcılığa göz açtırmadı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yasadışı avcılık yapan ve su ürünleri satan işletmelere geçen yıl toplam 1,6 milyon lira idari para cezası kesti, 120 balıkçı gemisinin ruhsatını iptal etti

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yasadışı avcılık yapan ve su ürünleri satan işletmelere geçen yıl toplam 1,6 milyon lira idari para cezası kesti, 120 balıkçı gemisinin ruhsatını iptal etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması amacıyla ruhsat verme aşamasında, av sırasında, av sonrasında elde edilen ürünlerin karaya çıkarılmasında, nakil ve satış yerlerindeki denetimlerine ağırlık veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, mevzuata aykırı hareket eden çok sayıda kişi ve işletmeye çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Bakanlık, rutin ve ihbara bağlı olarak yaptığı su ürünleri avcılık denetimlerinin yanında balıkçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu illerde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda oluşturulan mobil denetim ekipleri ile eş zamanlı ve çapraz denetimler gerçekleştirdi.

Bu kapsamda geçen yıl 59 bin 796 su ürünleri denetimi gerçekleştirdi. Buna göre, denizler ve iç sularda 11 bin 104, perakende satış yerlerinde 22 bin 408, karaya çıkış noktalarında 6 bin 507, balık hallerinde bin 560, nakil araçlarında 13 bin 735, balıkçı gemilerinde bin 922, nakil güzergahlarında bin 634, işleme tesislerinde 490, depolarda 232, mezatlarda 204 denetim yapıldı.

- 567 ton su ürününe el konuldu

Denetimler sonucunda, yasadışı avlanıldığı tespit edilen 125 ton midye, 47 ton lüfer, 38 ton hamsi, 19 ton istavrit başta olmak üzere toplam 567 ton su ürünü ile çok sayıda av aracına el konuldu. Yasadışı avcılık faaliyetinde bulunan ve satışını yapan bin 820 kişi veya iş yerine toplam 1 milyon 634 bin 707 lira idari para cezası uygulandı. 120 balıkçı gemisinin ruhsatını iptal etti.

En fazla ceza, boy yasağına aykırılıktan verildi. Ceza uygulanan kişi veya iş yerlerinin sayısı 603'ü buldu.

Kaynak:Haber Kaynağı