Bakanlık Teklifi Alan Vekillerden İlk Yorumlar

Bakanlık Teklifi Alan Vekillerden İlk Yorumlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için muhalefet partilerinden teklif götürdüğü milletvekillerinden ilk yorumlar geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim kararının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için muhalefet partilerinden teklif götürdüğü milletvekillerinin isimleri açıklandı.

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre bakanlık teklifi götürülen isimler şu şekilde:

- CHP'den; Erdoğan Toprak, Gülsün Bilgehan Toker, İlhan Kesici, Deniz Baykal, Tekin Bingöl

- MHP'den; Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş, Meral Akşener

- HDP'den; Levent Tüzel, Müslüm Doğan, Ali Haydar Konca.

KİMLER KABUL ETTİ KİMLER ETMEDİ

Davutoğlu'ndan bakanlık teklifi alan isimlerden ilk açıklamalar da gelmeye başladı.

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ DENİZ BAYKAL

Deniz Baykal teklife "Parti ahlakına uygun hareket edeceğim. Kapsamlı bir yanıt vereceğim. Cevabım tarihi belge niteliğinde olacak." diyerek yanıt verdi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN TOPRAK

AK Parti Lideri Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için bakanlık teklif ettiği CHP Genel Başkan Danışmanı Erdoğan Toprak, yanıtını açıkladı. Toprak, "Teşekkür ederim, ama kabul etmeyeceğim" dedi.

Toprak, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Ben partimin ilkelerine bağlıyım. Partimin aldığı karara uyacağım. Kendilerine bu teklif için teşekkür ederim. Ancak bu sürecin partimin ve benim düşünceme göre doğru olmadığına inanıyorum. O nedenle de görevi kabul etmeyeceğim" dedi.

HDP İZMİR MİLLETVEKİLİ MÜSLÜM DOĞAN

HDP'li Müslüm Doğan, CNN Televizyonu'ndaki programa telefonla bağlanarak şunları söyledi:

"Partimizin vereceği karar bizim için esastır. Kısa süreli bir seçim kabinesinde yer almak partimizin alacağı bir karardır. Hayırlı olsun diyorum ben.

Beklenmedik bir tercih. Esas mesele şu. Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Bu kanın durdurulması lazım. Acil bir barışın tesis edilmesi lazım. Bu anlamda partimizin görev alması anayasal bir gerek ve ihtiyaç olarak değerlendiriyorum."

MHP İZMİR MİLLETVEKİLİ KENAN TANRIKULU

MHP Genel Başkan yardımcısı Kenan Tanrıkulu Davutoğlu'nun bakanlık teklifinin ardından partideki görevinden istifa etti.

Tanrıkulu istifasının ardından şu açıklamayı yaptı;

"Tarafıma Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen Geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini 26 Temmuz 2015 tarihinde kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım. Türkiye gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı'na böyle bir teklifin yapılması cürretine tepki olarak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

HDP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ ALİ HAYDAR KONCA

HDP'li vekil Konca, kendisine gelen teklifle ilgili kısa bir açıklama yaparak şunları söyledi:

"Önemli olan Türkiye'nin bütünlüğü ve kardeşliği."

MHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MERAL AKŞENER

AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümet için teklif götürdüğü isimlerden MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, bakanlık teklifini kabul etmedi.

Akşener, geçtiğimiz günlerde bakanlık sorusu için "Bana bakanlık teklif etmeye cesaret bile edemezler. Satın alınamayacağımı gayet iyi bilirler" demişti.

CHP VE MHP KAPILARI KAPATMIŞTI

Kulislerde CHP'li isimlerin teklifi kabul etmemesi ağırlıklı ihtimal olarak görülüyor. CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını daha önce açıklamışlardı.

ÖZGÜR ÖZEL: ZARF ATMAYA ÇALIŞIYORLAR

CHP'li vekillere gelen bakanlık teklifi ile ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Liderleri aşıp direk vekillere yönelenlere kapılar kapalı. Kapılar kapalı olunca zarfları kapı altından zarf atmaya çalışıyorlar. Vekil arkadaşlarımız gereken cevabı verecektir" dedi.

haberler.com