Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (4)- "Hep beraber uyanık olacağız. Uyanık olmanın birinci yolu o Yenikapı Ruhu'nu korumaya devam etmektir, Türkiye'de demokrasiyi savunmaya devam etmektir. Devleti yönetenler olarak da bizim de üzerimize d

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Hep beraber uyanık olacağız. Uyanık olmanın birinci yolu o Yenikapı Ruhu'nu korumaya devam etmektir, Türkiye'de demokrasiyi savunmaya devam etmektir. Devleti yönetenler olarak da bizim de üzerimize düşen temel sorumluluk en ufak bir detayı ihmal etmeden bu mücadeleyi sürdürmektir. Dolayısıyla herhangi bir paniğe gerek yok. Bu mücadeleyi çok kararlı bir şekilde sürdürüyoruz." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.

Anıtkabir'de kurulan çocuk parkına ilişkin gelinen süreci değerlendirmesi istenen Kurtulmuş, "Türkiye'nin bu kadar önemli meseleleri arasında bu kadar tali diyebileceğimiz bir konunun tartışılmasının Türkiye için zaman kaybı olduğu kanaatindeyim. Orada iyi niyetle çocuklar gelsin, babaları büyükleri ordayken vakit geçirsinler diye yapılmış olan bir şeydir. Görülen lüzum üzerine Genelkurmay Başkanlığı bu yönde talepler geldiği için de çocuk parkını kaldırmıştır. Bu karar basit, bu kadar tali bir meseledir. Bunun üzerinden siyasi polemikler vesaire yapmayı doğru bulmuyorum." ifadesini kullandı.

15 Temmuz ruhu ve özellikle de 7 Ağustos ruhunu korumak için elden gelen her türlü gayreti ortaya koymak gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ortak değerleri üzerinden tartışmalar üreterek biz 7 Ağustos ya da Yenikapı dediğimiz ruhu sürdüremeyiz. Ortak değerlerimize sahip çıkacağız. Türkiye'nin ortak değerlerini koruyacağız, kollayacağız. Bu alanda eğer birilerinin iyileştirme teklifi varsa yapar, öteki beğenmez ama bunları bir sanki siyasi tartışma konusuymuş gibi ya da Türkiye'de toplumsal kesimler arasındaki bir tartışma konusuymuş gibi gündeme getirmeyi doğru bulmuyorum."

Kurtulmuş, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan'dan ikinci kalkışma riski olabileceği yönünde açıklamalar gelmişti. Birkaç gün önce de bir gazetenin manşetinde yer aldı. Kasım ayı içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde böyle bir kalkışmanın olabileceği, asker ve polisin içinde halen FETÖ'cülerin olduğu ve halkın üzerine bunların ateş atacağına dair iddialar yer aldı. Bu yönde gelen bir rapor var mı? Hala ikinci bir kalkışma söz konusu olabilir mi?" sorusunu yanıtlarken, bu yönde bir raporun bulunmadığını bildirdi.

"Halkı endişeye ve telaşa sürüklemenin bir alemi yok" diyen Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"Ama ülkeyi yönetenler olarak şunun farkındayız, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar, 'Aman ne güzel yenildik.' diyerek kenara çekilecek değiller. Bunlar ve arkalarındaki iradelerin, birden fazla iradeden bahsediyorum, bu iradelerin Türkiye'nin demokrasinin önünü kesmek için yine fırsat kollayacakları, bunu yapmak için de Türkiye'de halkın arasına çeşitli fitneler sokmaya gayret edecekleri, herhalde bunları tahmin etmek için de müneccim olmaya gerek yok.

Dolayısıyla her türlü tedbiri alarak yolumuza devam ediyoruz. Ama böyle panik ortaya çıkaracak olan sözlerden de kaçınarak olası bir şekilde FETÖ'cü grubun başka birtakım fitneleri nasıl ortaya çıkarabilir, bunların hepsi analiz ediliyor. Bunların üzerine tedbiren gidiliyor. Hep beraber uyanık olacağız. Uyanık olmanın birinci yolu o Yenikapı Ruhu'nu korumaya devam etmektir, Türkiye'de demokrasiyi savunmaya devam etmektir. Devleti yönetenler olarak da bizim de üzerimize düşen temel sorumluluk en ufak bir detayı ihmal etmeden bu mücadeleyi sürdürmektir. Dolayısıyla herhangi bir paniğe gerek yok. Bu mücadeleyi çok kararlı bir şekilde sürdürüyoruz."

- "Söylentilerle rivayetlerle hareket edilmeyecek"

Kurtulmuş, "FETÖ soruşturmalarında siz de dikkat çektiniz somut verilerden bir tanesi kriptolu haberleşme sistemi ByLock. AK Parti'li bazı milletvekillerinin cep telefonlarında bu sistemin bulunduğu yönünde iddialar var. Bu doğru mu? Eğer doğruysa nasıl bir işlem yapılacak? Bir de dershaneler krizinden sonra bazı AK Parti'li milletvekillerinin Pensilvanya'ya gittiği ile ilgili bir görüntü paylaşıldı. O milletvekilleriyle ilgili herhangi bir işlem yapılacak mı?" sorusu üzerine, söylentilerle rivayetlerle hareket edilemeyeceğini belirtti.

Kurtulmuş, "ByLock" ile ilgili soruşturmanın, zaten ciddi olarak devam ettiğini, kapsamının da belli olduğunu belirterek, "Bu çerçevede de herhangi bir şekilde bu tür söylentiler üzerinden AK Parti'yi, AK Parti'li siyasetçileri töhmet altında bırakacak sözlerin de ortalıkta dolaşmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu soruşturma devam eder, eğer doğru olan bilgiler varsa bu bilgiler çerçevesinde de gerekli adımlar atılır. Ancak ortada herhangi bir şey yokken bütün AK Parti'yi, AK Parti milletvekillerini ya da AK Parti'li siyasetçileri töhmet altında bırakacak sözlerin söylenmesini doğru bulmuyoruz." diye konuştu.

Emeklililerle ilgili promosyon çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "Emeklilerle ilgili de bildiğim kadarıyla şu anda herhangi bir promosyon çalışmasıyla ilgili bir şey yok. Çalışma Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapar ve açıklamasını yapar." ifadesini kullandı.

- "Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmedi"

Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD dönüşü Rıza Sarraf'la ilgili 'Türkiye vatandaşı, suçlu değil' yönünde bir açıklaması oldu. Bir Türkiye vatandaşının suçlu olmadığı ifade ediliyor, Türkiye Cumhuriyeti resmi olarak Rıza Sarraf'la ilgili bir girişimde bulunacak mı?" sorusunu yanıtlarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD dönüşü yolda söylediği sözlerin kamuoyu ile de paylaştığı sözler olduğuna işaret etti.

Bu konunun bugünkü Bakanlar Kurulunda gündeme gelmediğini belirten Kurtulmuş, "Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülür. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki görüşleri, hassasiyetleri ve Adalet Bakanlığı eğer bu konuda bir adım atılacaksa bunun hukuki alt yapısını hazırlar. Ama şu an itibarıyla bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı itibarıyla böyle bir konu gündeme gelmemiştir." bilgisini paylaştı.

Kurtulmuş, "Tüketici kredileri ve kredi kartlarının tekrar yapılandırılması kapsamında 72 ay taksitlendirme söz konusuydu. Bununla ilgili detaylar netleşti mi? Örneğin faiz oranı ne olacak taksitlendirmede" sorusuna karşılık, bu detayların çalışıldığını söyledi.

Bunun önemli bir konu olduğuna değinen Kurtulmuş, "Burada mühim olan Türkiye'deki iç piyasanın hareketlenmesinin sağlanması idi. İç piyasaya ciddi bir canlılık getireceğini görüyoruz ve bunun sonuçlarının da Türkiye'de özellikle üretim ekonomisine ciddi olumlu bir şekilde dönüşü olacağını tahmin ediyoruz. Sonuçlar, detaylar bunlar kamuoyu ile paylaşılır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Başbakan istediği zaman EKK'yı toplayabilir"

"Bu hafta içinde Başbakan Yıldırım başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı kararı aldınız mı?" sorusu yöneltilen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Yok alınmadı. Bunun için illa Bakanlar Kurulu kararına gerek yok. Sayın Başbakan istediği zaman EKK'yı toplayabilir. Ekonomi ile ilgili diğer bütün birimleri de toparlayabilir. Dolayısıyla işimizi iyi biliyoruz, ne yaptığımızı biliyoruz. Moody's, ne derse desin ya da başkası ne derse desin biz Türkiye'nin hangi istikamette yürümekte olduğunu biliyoruz. Allah bu yoldan Türkiye'yi, ekonomi anlamında da siyaset anlamında da bu sağlam yürüyüşünden geri döndürmesin. Bunun için gayretle biz Türkiye'yi yönetenler olarak gayretle, azimle üzerimize düşenleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de maalesef kamuoyundaki ve piyasadaki algılarla da uğraşıyoruz. Bir taraftan siyasetçi olarak olgu ile uğraşıyoruz, bir taraftan da algılarla uğraşıyoruz. Uğraşacağız. Milletimizden de beklentimiz, bu desteği sürdürmeleridir. Türkiye, birkaç kişinin oturduğu yerden üreteceği algı operasyonu ile yıkılmayacak kadar sağlam bir ekonomik yapıya sahiptir."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :