Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (3)"Suriye'deki her gelişme, Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. 911 kilometre sınırımız var. Bilmem kaç bin kilometre öteden gelen, 10 bin kilometre öteden, 4 bin kilometre öteden, 6 bin kilometre öteden

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Suriye'deki her gelişme, Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. 911 kilometre sınırımız var. Bilmem kaç bin kilometre öteden gelen, 10 bin kilometre öteden, 4 bin kilometre öteden, 6 bin kilometre öteden gelenler Suriye ile yakından ilgileniyorlar. Hatta fiilen Suriye'deki çatışmanın içerisinde yer alıyorlar. Hatta Suriye'nin bir vekalet savaşları üzerinden lime lime edilmesinin tarafı oluyorlar. Bölünmesinin, parçalanmasının tarafı oluyorlar" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir basın mensubunun, Terörle Mücadele Eylem Planı kapsamında yerel yönetimlerin yapısı ve teröre destek veren belediye yönetimleriyle ilgili düzenlemelerin söz konusu olup olmadığını sorması üzerine, Kurtulmuş şu yanıtı verdi:

"Yerel yönetimlerle ilgili çalışmalar yapıldı. Bu anlamda zaten Büyükşehir Yasası ile birlikte aslında yerel yönetimlerin önemli ölçüde özellikle büyükşehirlerde yetkileri artırıldı. Bu anlamda biz yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasından yanayız ama yerel yönetimlerin vazifesi de halkın belediye hizmetlerini yapmaktır. Eğer belediyeler halka hizmet sunmak yerine başka işlerle uğraşıyor, teröre destek vermenin peşinde koşuyorlarsa, teröre destek vermek için ellerinde bütün imkanları mobilize ediyorlarsa tabii ki terörle mücadele kapsamında bunlara da mani olunacaktır. Ancak bunu yaparken de hukukun içerinde kalınarak, hukuk dışına çıkmış olan bütün belediyelerle ilgili olarak zaten zaman zaman yapılıyor biliyorsunuz. Bütün uygulamalar yapılacak. Kim hukukun dışına çıkarak teröre destek vermişse ondan da bunun hesabı sorulacaktır."

Bir başka basın mensubunun, Şırnak'ın İdil ilçesinde görev yapan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim seminerine çağrıldığından hareketle, bu ilçede bir operasyonun söz konusu olup olmadığını sorusuna Kurtulmuş, muhtemel operasyonların nerede olacağının zaten çok önceden belli olduğu karşılığını verdi.

Bazı hareketliliklerin olduğu, yasa dışı işlerin takip ve tespit edildiği yerlerde söz konusu operasyonların yapılacağının bilindiğini belirten Kurtulmuş, "Milli Eğitim Bakanlığımız da tedbiren İdil'den belli yerlere, sadece İstanbul'a değil, Malatya'dan Muğla'ya kadar çok farklı illerde öğretmenlerimizi meslek içi eğitim dolayısıyla göreve çağırdı" dedi.

- "Türkiye, Suriye'de bütün toplumsal kesimlerle dosttur, akrabadır"

Kurtulmuş, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye yönelik operasyonel bir hazırlığı var mı?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Suriye'deki her gelişme Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. 911 kilometre sınırımız var. Bilmem kaç bin kilometre öteden gelen, 10 bin kilometre öteden, 4 bin kilometre öteden, 6 bin kilometre öteden gelenler Suriye ile yakından ilgileniyorlar. Hatta fiilen Suriye'deki çatışmanın içerisinde yer alıyorlar. Hatta Suriye'nin bir vekalet savaşları üzerinden lime lime edilmesinin tarafı oluyorlar. Bölünmesinin, parçalanmasının tarafı oluyorlar. Önce ilkelerimizi söyleyelim. Biz Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Suriye'nin hiçbir şekilde falanca bölgesi, filancaların bölgesi diye bölünüp, parçalanmasına ne gönlümüz razı olur, ne siyasetimiz böyle bir şeyin olmasına cevaz verir."

Türkiye'nin başka ülkelerin aksine Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasından yana olduğunu bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede de siyasi faaliyetlerimizi sürdürürüz. Ancak Türkiye 911 kilometre sınırı olan Suriye'de bütün toplumsal kesimlerle dosttur, akrabadır, hatta hısımdır. Dolayısıyla biz buradaki bütün toplumsal kesimlerle ilgileniriz ama en çok ilgilendiğimiz husussa Türkiye'nin güvenliğidir, Türkiye'nin egemenliğidir. Türkiye'nin güvenliğini zedeleyecek, Türkiye'nin egemenliğine zarar verebilecek olan herhangi bir saldırı ihtimaline karşı Türkiye her zaman tedbirlidir, teyakkuz halindedir ve bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar.

Biz, 'Hiç kimsenin bir karış toprağında gözümüz yoktur' lafını sadece laf olarak söylemiyoruz. Samimi olarak ortaya koyuyoruz. 'Hiçbir kimsenin toprağının bölünmesinden, parçalanmasından yana değiliz' görüşümüzü samimi olarak ortaya koyuyoruz ama en az bunun kadar hassas olduğumuz bir konu da Türkiye'nin egemenliği ve Türkiye'nin bütünlüğüdür. Bu anlamda Türkiye'ye doğrudan ya da dolaylı saldırı anlamına gelebilecek her türlü gelişmeyi de çok yakinen takip eder, onlarla ilgili de gerekli tedbirlerimizi alırız."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :