Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)- "Oradaki insanlarımızın gerçekten gönüllerinin, zihinlerinin ihya edilmesi zorunluluğu vardır. Silopi'de terör bütünüyle bitti. Hemen Silopi'den başlayarak, diğer ilçelerimizde ve yerleşim yerlerinde

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Oradaki insanlarımızın gerçekten gönüllerinin, zihinlerinin ihya edilmesi zorunluluğu vardır. Silopi'de terör bütünüyle bitti. Hemen Silopi'den başlayarak, diğer ilçelerimizde ve yerleşim yerlerinde insanlarımızın zihinlerinin ve gönüllerinin yeniden ihya edilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Aynı şekilde bir inşa süreci de zorunludur" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Toplantıda Cenevre görüşmelerindeki gelişmelerin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından detaylı bir şekilde aktarıldığını ifade eden Kurtulmuş, görüşmelerde Türkiye'nin, PYD'nin masada oturmasını, Cenevre görüşmelerinin bir tarafı olmasını, diplomatik girişimler sonucu engellediğini belirtti.

Bunun Türkiye açısından önemli bir adım olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye, başından itibaren ılımlı muhaliflerin Cenevre görüşmelerinde yer almasını her zaman telkin etmiştir. Bu çerçevede rejim ve Rusya Federasyonu'nun yapmış olduğu saldırıların bitirilmesini, muhalifler sürekli talep etmişlerdi. Sonuçta, Cenevre'de bir görüşme başladı. Başladığı gibi de bitti. Ümit ediyoruz ki, Suriye'de devam eden bu savaşı, bir türlü savaşa dahil olan unsurların, Suriye'de bütün sosyal kesimlerin katılımıyla yeni bir sayfanın açılması için iradelerini ortaya koyması gerekir. Artık lime lime edilmiş, bütün coğrafyası parça parça edilmiş Suriye'nin daha fazla bu durum içerisinde kalmaması gerekir. Suriye'de bir an evvel gerçekten insan onuruna yakışan, insanların Suriye'de uzun süredir rejime karşı ve son zamanlarda da ülke dışından gelen birtakım güçlere karşı mücadele eden muhaliflerin istediği doğrultuda, Suriye halkının istediği doğrultuda, bir onurlu barış sürecinin açılması ve bu süreçte mesafe alınması, Türkiye olarak temel isteklerimizden birisidir. Ümit ederiz ki, görüşmeler belli bir noktaya gelir ve Suriye'de barışı sağlayacak adımların atılması mümkün olur."

- Teröre karşı mücadele ve rehabilitasyon eylem planı

Bakanlar Kurulunda, terörle mücadele sonrası ortaya çıkan sürecin iyileştirilmesi ve rehabilite edilmesine yönelik eylem planının da olduğunu aktaran Kurtulmuş, geçen hafta içerisinde Ankara'da, Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında bölgeden gelen sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, bölge milletvekilleri ve bölgedeki bütün ilgili insanlarla seri toplantılar yapıldığını anlattı.

Bu toplantılarda çok önemli görüşlerin dile getirildiğini, bunların bir kısmının kamuoyu ile paylaşıldığını dile getiren Kurtulmuş, arkasından da Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da teröre karşı mücadeleden sonraki süreçte yeniden inşa ve ihya sürecini başlatmak üzere yapılacak işlerin neler olduğuna ilişkin Mardin'de Kardeşlik Buluşması adı altında ilk toplantının yapıldığını anımsattı. Kurtulmuş, bu ilk toplantıda Başbakan Davutoğlu tarafından eylem planının ana hatlarının açıklandığını belirtti.

Eylem planının, bütünüyle bitirilmiş ve "Budur. Bundan başka bir şey yapılamaz" denilebilecek bir plan olmadığına vurgu yapan Kurtulmuş, "İnsanlar sürece katıldıkça, sahadaki insanların karakterini aldıkça, ihtiyaçlar geliştikçe, değişen ihtiyaçlar ortaya çıktıkça, bütün bunların hepsini değerlendireceğiz. Son derece bir dinamik süreç yönetimiyle ilgili, bakan arkadaşlarımızla birlikte hep beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerimizde sürekli vakit geçirerek oradaki sorunları yerinde birebir görerek çözümlerin uygulanması amacıyla da o bölgedeki faaliyetlere nezaret ederek oradaki ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonunu sağlayarak, inşallah bu süreci tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

- "Süreç, ihya ve inşa süreci olacak"

Bu sürecin bir ihya ve inşa süreci olacağını bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu iki kelimenin altını çizmek isterim. İhyadan kasıt; insanların bu süreçte gönüllerinin, ruhlarının gerçekten insanların dağılmış olan algılarının bir arada ihya edilmesidir. Geçtiğimiz haftaki toplantılar içerisinde Diyarbakır'dan gelen, bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi hanımefendinin insani faaliyetler, yardım faaliyetleri, psikososyal faaliyetleriyle ilgili bir hatırası hepimizi etkiledi. Şunu söyledi, 'Bu süreçte psikolojik destek vermek istediğimiz insanlarla oturup konuşuyorduk. Bir eve gittiğimizde evin hanımı şunu söyledi, çocuklar endişe duydukları için halının dışına adım atmıyorlar. Günlerdir teröristlerin oradaki açtıkları ateşlerle, o çatışma ortamının çıkardığı bombalama sesleriyle, patlatılan bombalarla, hendeklerdeki tuzakların sesleriyle, silah sesleriyle çocukların psikolojisi o kadar çok bozulmuş ki çocuklar o halının dışına çıkmıyorlar.' Bu çok önemli bir anekdot. Dolayısıyla insanlarımız gerçekten gönüllerinin, zihinlerinin yeniden ihya edilmesi zorunluluğu vardır. Silopi'de terör bütünüyle bitti. Hemen Silopi'den başlayarak, diğer ilçelerimizde ve yerleşim yerlerinde insanlarımızın zihinlerinin ve gönüllerinin yeniden ihya edilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Aynı şekilde bir inşa süreci de zorunludur. Bu inşa sürecinden kastımız, sadece şehirlerin alt yapılarının, fiziki mekanlarının iyileştirilmesi değildir, tabii ki bunları yapacağız, bunlar en güzel şekilde yapılacak. Ama şehirlerin de kendi ruhlarıyla yeniden inşa edilmesi, yeniden güzel şekilde ayağa kaldırılması hükümetimizin eylem planının öncelikli hedeflerinden birisidir."

- Bakanlarla her hafta toplantı yapılacak"

Bundan sonraki süreçte de hangi bakanlığın hangi adımı atacağı, hangi süreçte ne işler yapılacağının belli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Zaman zaman Ankara'da bakanlıklar arasında koordinasyon çalışmalarını yaparak konuyu sürekli takip edeceğiz. İnşallah bundan sonra her hafta benim başkanlığımda bakan arkadaşlarımızla toplantı yapacağız. Bir haftayı değerlendireceğiz, önümüzdeki haftanın da ne yapılacağını eylemlerini tek tek tasarlayacağız. Bu ana plan çerçevesinde ümit ediyorum ki en kısa zamanda yaralar sarılacaktır, en kısa zamanda bölgemiz yeniden ihya ve inşa edilecektir. İnsanlarımız kabus gibi yaşadıkları bu şartları en kısa zamanda geride bırakacaklar, esenlik ve huzur içerisinde normal hayatlarına devam edeceklerdir" açıklamasında bulundu.

- "Bu süreci hep beraber yaşayacağız"

Eylem planının uygulanmasında, işin bir tarafında kamu kurum ve kuruşluları olduğu gibi diğer tarafında da toplumun her kesiminden herkesi, söz söylemeye, bu sürece katkı sunmaya, bu sürecin içerisinde yer alamaya davet ettiklerini söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sivil toplumun, kanaat önderlerinin bu süreç içerisinde önemli katkıları olacaktır. Aynı şekilde siyasetin normalleşmesinin de, siyasetin güçlü bir siyasi aktör, sivil aktör olarak da teröre destek veren bir sivil aktör olarak değil, tamamıyla terörü reddeden, terörün karşısına çıkan sivil aktör olarak bütün siyasilerin de siyasi partilerin de bölgede aktif olmasını ve halkın beklediği çözümlere yardımcı olmasını, destek olmasını temenni ve ümit ediyoruz. Bu çerçevede inşallah yüksek bir koordinasyonla büyük bir titizlikle sadece Ankara'da oturarak değil, sahadaki gelişmeleri de birebir yakinen takip ederek bu süreci hep beraber yaşayacağız ve kısa süre içerisinde, 'O yaralar sarılacak' gibi klasik bir söz söylemek istemiyorum, en kısa zamanda inşallah bölgede yaşananlar dolayısıyla yeniden ihya ve inşayı hep beraber sağlayacağız."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :