Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Meclis'e gönderilen tezkereye ilişkin, "Geçiş üssü, şusu, busu değil. Bunlar teknik tabirlerdir ve bizim olası tüm ihtimallere karşı Türkiye'nin alması gereken tedbirleri gayet diplomatik bir üslupla ve askeri gerekleri de dikkate almak suretiyle üzerinde hassasiyetle adeta bir gergef gibi işleyerek hazırladık" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

IŞİD'in terör örgütü listesine alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının olmadığı iddialarına ilişkin soru üzerine Arınç, "İyi ki sordunuz. Bir milletvekili bile bunu soru önergesi haline getirmiş, resmi gazeteleri veya bununla ilgili çalışmaları, dökümanları inceleme zahmetine katılmadan" diye konuştu.

Arınç, şöyle devam etti:

"Bir milletvekili bunu önce basın servis yaparak sonra da soru haline getirerek kamuoyunda sanki IŞİD ile ilgili sanki hükümet hiçbir karar almamış gibi, bu yüzden de IŞİD'e daha çok müsamahakar davranıyormuş gibi siyasi çalışma hazırlığında bu sayın milletvekili ve onun partisi. Oysa en azından 1 yıl önceki kayıtları taramış olsaydı her halde şunu görecekti: 30 Eylül 2013 tarihli ve 2013/5428 sayılı bakanlar kurulu kararıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1267, 1988 ve 1989 sayılı kararlarıyla listelenen kişi kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunanların Türkiye'deki mal varlıkları dondurulmuştur. Biz BM Güvenlik Konseyinin bu kapsamda aldığı bütün kararları bugüne kadar uyguladık. Bunun örnekleri Resmi Gazete'de vardır."

Geçen günlerde de Resmi Gazete'de bir kişi veya kurumla ilgili olarak mal varlıklarının dondurulması kararının yer aldığını ifade eden Arınç, şunları söyledi:

"Bahsettiğim 30 Eylül 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, 10 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan Bakanlar Kurulu kararının eki bir sayılı listede mal varlıklarının dondurulmasına karar verilen kişi, kuruluş veya organizasyonlar da listelenmiştir. Listenin El Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar bölümünün 21. sırasında Irak El Kaidesi'nin mal varlığı dondurulmuştur. Aynı listenin 21. sırasının (u) bendinde IŞİD de mal varlığı dondurulacak terör örgütleri arasında yer almıştır."

Bakanlar Kurulu kararında "Irak İslam Devleti" ve "Levant" ifadesinin kullanıldığını belirten Arınç, Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail ve hatta Kıbrıs'ın bulunduğu bölgenin eski adının Levant olduğunu, Şam vilayetine bağlı bir çevreyi ifade ettiği için IŞİD'in eski Şam vilayeti olarak Levant ismini kullandığını anlattı.

El Kaide ile bağlantılı gerçek ve tüzel kişilerle organizasyonların sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Arınç, bunların içinde merkezi Tanzanya'da, Kenya'da, Pakistan'da, Endonezya'da, Etiyopya'da, Amerika'da bulunan çeşitli isimlerin bulunduğu listenin 21. sırasında IŞİD'den bahsedildiğini aktardı.

Arınç, "Meraklılar ve tatmin olmayanların Resmi Gazete'ye bakmasını tavsiye ediyorum" dedi.

 

-"Böyle bir konu görüşülmedi"

Hükümetin" Kimse Yok Mu Derneğinin yardım toplama yetkisini iptal etmek için bir çalışma yürüttüğü" iddiasının sorulmasına karşılık Arınç, bugünkü Bakanlar Kurulu'nda böyle bir konunun görüşülmediğini söyledi.

Söz konusu dernekle ilgili bir kararın henüz herhangi bir yerde yayımlandığını veya imzalandığını duymadığını belirten Arınç, buna karşın bakanlar kurulunda sık sık bazı dernek ve vakıfların kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar olarak kabul edilmesini uygun bulduklarını, bazılarına da izinsiz yardım toplama izni verdiklerini anlattı.

Kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Arınç, bunların bir kısmının hiç faaliyet göstermediğini, bir kısmının kanun dışına çıktığını, dolayısıyla Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının bu dernek ve vakıfların faaliyetlerine dikkat ettiklerini belirtti. Kanuna uygun faaliyet gösterenlerin çalışmalarına devam ettiğini, kanunlara aykırılık görülmesi halindeyse onlara verilen hakların geri alınması için talepte bulunulduğunu anlatan Arınç, Bakanlar Kurulu kararıyla bu yetkiler verildiğine göre aynı yetkilerin yine Bakanlar Kurulu kararıyla alınması gerektiğini bunların rutin işlemler olduğunu söyledi.

Söz konusu derneği tanıdığını, kurban veya yardım toplama faaliyetleri içinde hizmetler yaptığını bildiğini belirten Arınç, "Ama böyle bir kararın henüz yayınlanmadığını, bu konuda yapılan spekülasyonların, geçek haber de olabilir henüz sonuçlanmadığını söylemekle yetineyim. 'Dün verdim bugün de canım istedi alıyorum' olmaz, dayanağının olması lazım. Böyle bir dayanak olmadığı takdirde o dernek veya vakıf yöneticileri tarafından şüphesiz Bakanlar Kurulu aleyhine yargı yoluna da gidilebilir. Henüz yayınlandığını bilmiyorum ama böyle bir şey diğer vakıf ve derneklere baktığımız zaman olamaz da demiyorum, olabilir diyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

-Afganistan ziyareti

Afganistan'a yaptığı ziyarete ilişkin soru üzerine Arınç, Afganistan'ın Türkiye'nin geçmişten bu yana dostu olduğunu belirtti.

Afganistan'ın güvenlik unsuru ön planda ve istikrarsız ülke durumunda olduğunu ifade eden Arınç, Afganistan'la geçmişten bu yana bulunan bağlara dikkati çekerek, Türkiye'nin Afganistan'ın bütün sorunlarıyla ilgilendiğini anlattı.

Afganistan'da Eşref Gani Ahmedzai'nin halkın yüzde 55 oyunu alarak cumhurbaşkanı seçildiğini, seçimdeki rakibi Abdullah Abdullah'ı İcra Komitesi Başkanlığı gibi bir göreve getirdiğini ve aralarında barış olduğunu aktaran Arınç, devir teslim töreninin ardından cumhurbaşkanı seçilen Ahmedzai ile görüştüğünü onların da Türkiye'ye şükran duygusu içinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı birinci yardımcılığına Türkiye'de tanınan Özbek asıllı Raşid Dostum'un seçildiğini belirten Arınç, Dostum ve Abdullah Abdullah'ın yanı sıra orada bulunan bazı ülkelerin cumhurbaşkanları, cumhurbaşkanı yardımcılarıyla ikili görüşmeler de yaptıklarını kaydetti. Arınç, "Bu dönenim Afganistan'a umarım ki istikrar getireceğini, hem iç huzuruyla hem de ekonomik kalkınmasıyla Türkiye'yi de sevindireceğini ümit ediyorum" diye konuştu.

 

-"Adeta gergef gibi işleyerek hazırladık"

"Yabancı askerler Türkiye'yi geçiş üssü olarak mı kullanacak" şeklindeki soru üzerine de Arınç, "Geçiş üssü, şusu, busu değil. Bunlar teknik tabirlerdir ve bizim olası tüm ihtimallere karşı Türkiye'nin alması gereken tedbirleri gayet diplomatik bir üslupla ve askeri gerekleri de dikkate almak suretiyle üzerinde hassasiyetle adeta bir gergef gibi işleyerek hazırladık. Çok merak edenler yarım saat sonra bu yayınlandığında lütfen buna dikkat etsinler" ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu'na ara verilerek yapılan özel güvenlik toplantısına ilişkin, "Türkiye bir tampon bölge kuracak mı, tek başına mı kuracak, İncirlik Hava Üssü'nün açılması söz konusu olacak mı? Tüm bu güvenlik konularını içeren yeni bir yol haritası hazırlandığını biliyoruz. Acaba nasıl bir karar aldınız. Bizimle paylaşabileceğiniz noktalar var mı?" şeklindeki soruya karşılık Arınç, herşeyi paylaşamayacağını çünkü güvenlik toplantılarının bazen çözüm süreci kapsamında, bazen Türkiye'nin çevresindeki olaylar ve Türkiye'nin rolü konusunda devam ettiğini söyledi.

"Sayın Başbakanımız çok çalışkan, çok dirayetli ve konulara vukufiyeti olan bir insan" diyen Arınç, şöyle konuştu:

"Her konu üzerindeki çalışmasını müteakip ciddi bir istişareyle sonuç çıkaracak bir özetleme yapıyor ve her hafta o konudaki çalışmalar tekrar gündeme geldiğinde yaptığımız işler, aldığımız mesafe, değişen şartlar, buna göre yeniden yapmamız gereken hususları da masaya yatırıyor. Evet bir günde bazen birkaç işi birlikte yapıyoruz. Yaptığımız işten keyif de alıyoruz. Çünkü bunların hepsi Türkiye için bir kazançtır. Türkiye'nin başka ülkeler gibi değil, Norveç'i ilgilendirmiyor bu konular, İsveç'i de ilgilendirmiyor ama bizi çok ilgilendiriyor. Yani sınırlarımızın dışında cereyan eden olaylar ister Akçakale'de, ister Suruç'da benim bulunduğum yerle sizin bulunduğunuz yer arası kadar. Burada bombalar patlıyor, biz de burada oturuyoruz, 180 bin kişi bir gecede Türkiye'ye girmek istiyor. Dolayısıyla böyle dinamik bir süreci ciddi takip etmek zorundayız, gece uykuları kaçıracak biçimde. Ama her şeyi kontrol altında tutmak için de olayı takip edenlerin bir araya geldiği çekirdek gruplarla işe nezaret etmek mecburiyetindeyiz. Bazen bakanlarımızı olay yerine gönderiyoruz, orada sabahlıyorlar. Bazen bir başka görevliyi oradaki gelişmeleri daha iç bünyesinden takip etmek üzere gönderiyoruz ve aldığımız bilgileri de çok iyi bir şekilde paylaşıyoruz."

Çözüm sürecinin neredeyse Türkiye'nin varlık-yokluk meselesi olduğunu dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

"İnşallah terörü sona erdirmek ve toplumsal barışı kurmak için neler yapılması gerektiğinde kanun da çıkardık. Şimdi o kanunu uygulayacağız. Biz bu sürece bu kadar hassasiyetle bakarken birilerinin ateşe benzin dökme çabalarını hem görmek hem de bunun niçin, ne maksatla yapıldığını bilmek zorundayız. Biz elbette adımlarımızı kararlılıkla atacağız, bilerek atacağız, yaptığımız işin ne olduğunu halka göstererek yapacağız, şeffaf biçimde yapacağız ama örgüt deyiniz, kandil deyiniz bir başkalarının şiddet ve silahı önceleyen beyanlarının da bu çözüm sürecini bir şekilde baltalamak olduğunu kamuoyuna göstermek mecburiyetindeyiz. İşte kanun kapsamında yapacağımız çalışmalar bunlardır. Bunu hangi hükümet yapabilir. Yarın Resmi Gazete'de okuduğunuz zaman ne yapılacağını açıkça göreceksiniz. Bu akşam veya yarın yayınlanacak. Biz öyle bir hükümetiz. Dolayısıyla karşımızdaki muhataplarımızın da özellikle siyasi muhataplarımızın da aynı ciddiyetle meseleye bakmalarını isteriz. Bir taraftan adayla görüşme yapanların bir taraftan oradan aldıkları mesajları başka yerlere ulaştırmaya çalışanların da bizim kadar iyi niyetli olmalarını arzu ederiz."

Şiddet ve silah dönemi bitmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, "Şiddeti ve silahı önceleyen bütün unsurlar Türkiye'den çıkmalıdır ve Türkiye'de artık asayişi bozan hiçbir olay yaşanmamalıdır" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, şu ifadeleri kullandı:

"Terörle Mücadele Kanunu yürürlüktedir herkes bunu biliyor. Savcılar ve hakimler görevleri başındadır. Emniyet görevlileri bu olaylara müdahale etmek için vardır. Eğer bugüne kadar birileri rahat bir ortam bulduğunu düşünüyorsa bilsin ki bunların hepsi yürürlüktedir ve herkes görev başındadır. Bütün bunları artık Türkiye'nin gündeminden çıkarmak için bir çözüm sürecini de kanun kapsamında sonuçlandırmak Sayın Başbakanımızın da hükümetimizin de bizim için verdiği bir görevdir. Bu görevi de TBMM'den aldık, bunu en iyi şekilde yapmaya çalışacağız."

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı