Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1)- "PKK hem Almanya hem Avrupa Birliği tarafından resmen uluslararası terör örgütleri listesine alınmış olan bir örgüttür. Bu örgütün açıkça posterleriyle, sloganlarıyla, pankartlarıyla Türkiye karşıtı b

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "PKK hem Almanya hem Avrupa Birliği tarafından resmen uluslararası terör örgütleri listesine alınmış olan bir örgüttür. Bu örgütün açıkça posterleriyle, sloganlarıyla, pankartlarıyla Türkiye karşıtı bir gösteri yapmasına müsade etmek ama Türkiye'nin müttefikleri olduğu, dostu oldukları, bir takım iş birliği anlaşmalarında taraf oldukları Türkiye'nin bakanlarına herhangi bir şekilde toplantı yapma izni vermemek hiçbir standarda uymaz, hiçbir akıl, izan ve insaf ölçülerine sığmaz. Dolayısıyla bu tavrı da kabul etmediğimizi, bu tavrı da hiçbir şekilde sineye çekmediğimizi, bu tavrı açıkça kınadığımızı bir kere daha ifade ediyoruz." dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Toplantıda Türkiye'nin iç ve dış güvenlik değerlendirmeleriyle ilgili konuların İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Bakanlar Kuruluna sunulduğunu dile getiren Kurtulmuş, özellikle kış döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da PKK'ya karşı mücadele ile sınır ötesi alanda yapılan mücadelelerin gözden geçirildiğini bildirdi.

Operasyonlar sayesinde terör örgütlerine önemli bir zayiat verildiğini ve terör örgütlerinin geriletildiğinin bir kere daha teyit edildiğini belirten Kurtulmuş, bu kapsamda terörle mücadelede şehit olanlara Allah'tan rahmet diledi ve fedakarca mücadeleyi sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet mensupları ile güvenlik korucularına şükranlarını ifade etti.

Kurtulmuş, süreç içerisinde hem güvenlik birimlerinin fiziki olarak kendilerini yeniden yapılandırması, bu çerçevede kalekol ve karakolların gözden geçirilmesi ile oluşturulan yeni bölük ve birliklerle de mücadeleye verilen katkının sürdürülmesinin bir kere daha gündeme getirildiğini söyledi.

Toplantıda, polis, jandarma, sahil güvenlik ve yeni ihdas edilen bekçilik alanında çok sayıda güvenlik elemanının kadroya alınması konusundaki çalışmaların da gözden geçirildiğini anlatan Kurtulmuş, Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri'ne ilişkin de gelinen nokta ve yapılan çalışmaların ele alındığını aktardı.

Kurtulmuş, "Nisan 2018'de Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin bütünüyle Türkiye'nin 81 ilinde gercekleştirilmesi, bunların bütünüyle bitirilmesi bir kere daha planlandı, ortaya konuldu. Ayrıca bu mücadele kapsamında sadece terörle değil kamuoyunun yakınen takip ettiği gibi hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hem de büyükşehirlerimiz başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde uyuşturucu tacirleriyle, uyuşturucu baronlarıyla da son derece kesin ve keskin bir mücadele sürdürülüyor, o mücadeleden de çok ciddi başarılar elde edildiğini ifade etmek isterim." diye konuştu.

- "Terörden zarar gören çiftçilerin borçları ertelenecek"

Terör olaylarının gerçekleşmeden önlenmesine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Kurtulmuş, "Terör örgütlerinin olay yapmadan önce önlenmesi vesilesiyle istihbarata dayalı olarak son 6 ayda sürdürülen çalışmalar sayesinde 153 önemli olay öncesinde yakalandı, engellenmiş oldu." dedi.

Kurtulmuş, 7'si FETÖ'cü olma, 87'si de PKK ilişkisi nedeniyle toplam 94 belediyede görevden almalar ve yerlerine atamalar yapıldığını, atama yapılan yerlerde belediye hizmetlerinin koordinasyonu ile yapılan işlerin gözden geçirilmesinin de Bakanlar Kurulunun gündeminde yer aldığını belirtti. Kurtulmuş, "Ayrıca tek tek hem FETÖ'nün hem PKK'nın hem DEAŞ'ın bundan sonraki süreçte yapabilecekleri, imkanları, kabiliyetleri, ellerindeki imkan, insan kaynakları bakımından ve terör üretme bakımından imkanları gözden geçirildi ve özellikle referandum sürecine ilişkin muhtemel tehditler çok yakın bir şekilde değerlendirildi." ifadelerini kullandı.

Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi'nin kurulmasıyla ilgili çalışmaların da detaylı bir şekilde gözden geçirildiğini ve sisteme ilişkin önemli mesafe alındığını dile getiren Kurtulmuş, "Bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin sınırlarının bütünüyle terör örgütlerine karşı korunması, insan kaçakçılığına karşı korunması, diğer kaçakçılıklardan da korunması için Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi'yle ilgili gelişmeler gözden geçirildi." dedi.

Kurtulmuş, "Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari illerinde terörden zarar gören çiftçilerimizin tarımsal kooperatiflerin ve tarım işletmelerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir karar da bugün Bakanlar Kurulumuz tarafından imzalandı." diye konuştu.

- "Barbarca bir tutum içerisine girdiler"

Toplantıda Dışişleri Bakanlığının hem Suriye hem de Avrupa'daki gelişmelere ilişkin yaptığı çok taraflı diplomatik görüşmeleri paylaştığını anlatan Kurtulmuş, bundan sonra hem Suriye ve Irak'ta hem de Avrupa ülkeleriyle olan kriz ve kaosun nasıl gelişeceği konusunda olası senaryolar üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında yaşanan krizin "fevkalade önemli bir kriz" olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Avrupa ülkelerinin tavrı önce son derece antidemokratik, insan haklarına, fikir özgürlüklerine, siyasal katılıma ve her şeyden önemlisi de Avrupa'nın kendi değerlerine aykırı bir şekilde Türkiye'nin seçilmiş, meşru Dışişleri Bakanı'nı, Aile Bakanı'nı, diğer bakanları, diğer milletvekili arkadaşlarımızı kendi ülkelerinde konuşturmamak gibi, seçim kampanyası dolayısıyla, daha doğrusu referandum kampanyası dolayısıyla Türk vatandaşlarıyla buluşturmamak için her türlü numarayı yaptılar, her türlü baskıyı ortaya koydular. Hatta bütün milletimizin maalesef ibretle izlediği gibi orada Türk vatandaşlarının yapmış olduğu barışçıl gösteriyi ya da daha doğrusu yerinde duruşu da atlarıyla, köpekleriyle engelleyecek kadar barbarca bir tutum içerisine girdiler." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun hemen arkasından bizim vatandaşlarımıza ve bakanlarımıza karşı bu tavrı reva görenler maalesef PKK'nın açık bir şekilde gösteri yapmasına ne hikmetse ses çıkarmadılar, hatta PKK'nın Almanya'nın şehirlerinde gösteri yapmasını tabiri caizse polisin de gözetimi altında güvenlikle yapabilmelerini sağlayacak her türlü imkanı ortaya koydular. Bu kabul edilemez, dostluğa, müttefikliğe, uzun yıllar devam eden iş birliklerimize hiçbir şekilde uymayan, son derece yanlış bir tavırdır, tutumdur. Bunun hiçbir demokratik kural bakımından izahı yoktur.

Kaldı ki PKK hem Almanya hem Avrupa Birliği tarafından resmen uluslararası terör örgütleri listesine alınmış olan bir örgüttür. Bu örgütün açıkça posterleriyle, sloganlarıyla, pankartlarıyla Türkiye karşıtı bir gösteri yapmasına müsaade etmek ama Türkiye'nin müttefikleri olduğu, dostu oldukları, bir takım iş birliği anlaşmalarında taraf oldukları Türkiye'nin bakanlarına herhangi bir şekilde toplantı yapma izni vermemek hiçbir standarda uymaz, hiçbir akıl, izan ve insaf ölçülerine sığmaz. Dolayısıyla bu tavrı da kabul etmediğimizi, bu tavrı da hiçbir şekilde sineye çekmediğimizi, bu tavrı açıkça kınadığımızı bir kere daha ifade ediyoruz."

Meselenin tüm bunlarla sınırlı kalmadığını, dostluğa, müttefikliğe uymayan tavırların daha sonra yapılan açıklamalar ve ortaya konulan fikirlerle biraz daha derinleştirildiğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Alman İstihbarat Teşkilatı BND'nin Başkanı Bruno Kahl'ın 15 Temmuz darbe teşebbüsünde FETÖ izine rastlanmadığını ya da Türkiye'nin FETÖ'nün bu işin arkasında olduğuna dair ifadelerinin inandırıcı, ikna edici olmadığını söylediği cümleler ise gerçekten hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. FETÖ'nün bu işin arkasında olduğunun ispat edilebilmesi için 250 kişinin değil, 250 bin kişinin mi ölmesi gerekirdi? FETÖ'nün bu işin planlayıcısı olduğunun ortaya konulması için 2 bin 500'e yakın yaralımız, bombalanmış olan Beştepe Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Emniyet Müdürlüğü, işgal edilmiş, bloke edilmiş olan Şehitler Köprüsü'ndeki o görüntüler, insanların, araçların üzerinden geçen o tankların görüntüleri yeterli deliller değil midir? Dolayısıyla bunun hangi akla hizmet söylenmiş bir söz olduğunu anlamakta zorlandığımızı ifade etmek isterim. Bu, bir adım daha Türkiye karşıtlığını ileriye götürmek demektir, FETÖ'ye tamamıyla arka çıkmak demektir.

Ayrıca SPD'nin başına genel başkan olarak seçilen ve SPD'nin başbakan adayı olacak olan Sayın Schulz'un söylediği sözler de gerçekten kabul edilebilir sözler değildir. Bütün bunları bir telaşla söylenmiş, Türkiye'nin referandum kampanyasına ilişkin, burada 'evet' çıkmamasına ilişkin bir telaşla söylenmiş sözler olarak kabul ettiğimizi de ifade etmek isterim."

(Sürecek)





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :