Bakan Soylu'dan 'nikah' ve 'belediye başkanlarının istifa istemi' değerlendirmesi

Bakan Soylu'dan 'nikah' ve 'belediye başkanlarının istifa istemi' değerlendirmesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,"Bizim getirdiğimiz anlayış ile kilisedeki nikah kıyma arasında hiçbir bağ yok. Biz özellikle belirtilen şekil şartlarının dışında değişiklik ortaya koymuyoruz. Bir takım memurlar nikah kıyıyor.

Bakan Soylu AK Partili belediye başkanlarının istifalarının istendiği iddialarına ilişkin ise, "Burada istifa tek yönlüdür. Tek taraflı müesseseyi ortaya koyan irade kişinin kendi iradesidir" ifadelerini kaydetti.Bakan Soylu, İçişleri Komisyonu'nda Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında konuştu. Soylu, yasa tasarısında cinsiyetçi bir değerlendirme yapılmadığını belirterek, "Tam tersine yapmamız gereken bir takım gerek devletin yapması gereken, gerek vatandaşın yaşamında elde etmesi gereken değerlendirmelerde eksiklikler söz konusu. Kadın, erkek cinsiyeti üzerinden bir yasa tasarısı getirmiş değiliz. Vatandaşların bir takım bürokratik talepleri söz konusu. Biz kadına, erkeğe, insana kendi değerlerimize oluşmuş kurumlarımıza önem veririz" ifadelerini kullandı.

"Cinsiyetçilik sabıkası olanlar terör örgütü liderleridir"

Cinsiyetçilik konusunda sabıkaları olmadığını vurgulayan Bakan Soylu, "Cinsiyetçilik sabıkası olanlar terör örgütü liderleridir. Kitapları, değerlendirmeleri, kadına olan yaklaşımları. 13-14 yaşındaki kızın dağa gitmesini engelleyemiyorsam, bunda sorumluluğum var. Ama sizler de, bizler de sorumluyuz. 16-17 tane 18-22 yaş arası kızların fotoğrafını gördük. Bu çocuklar nasıl oraya gitti, hangi motivasyonla gitti? Şenay Aybüke Yalçın 22 yaşında. Bir okula öğretmen olarak gidiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızla birlikte açılışına gittik. Onlara destek vermek için oradayız" şeklinde konuştu.

Müftülere nikah kıyma yetkisi

"Bizim getirdiğimiz anlayış ile kilisedeki nikah kıyma arasında hiçbir bağ yok" diyen Bakan Soylu, "Biz özellikle belirtilen şekil şartlarının dışında değişiklik ortaya koymuyoruz. Bir takım memurlar nikah kıyıyor. Bunun sayısını arttıralım diye bir anlayış ortaya koymaya çalışıyoruz. Burada herhangi bir şekil değişikliği söz konusu değil. Nasıl nüfus memuru, belediye, büyükelçilikler, muhtarlar bunu kıyabilme hakkına sahipse, bu konuda müftülüklerimiz kıyma yetkisi verilmesi hem vatandaşımızın bir kısmının talepleri doğrultusunda gerçekleştirilmiş hem de bu konu biraz daha yaygınlaştırılsın diye gerçekleşmiş" ifadelerini kaydetti.

"İstifa tek yönlüdür"

Soylu, AK Partili belediye başkanlarının istifalarının istendiği iddialarına ilişkin ise, "Burada istifa tek yönlüdür. Tek taraflı müesseseyi ortaya koyan irade kişinin kendi iradesidir" açıklamasında bulundu.

Soylu, "Bu bir hukuki süreçtir. Bir siyasi parti, belediye başkanını kendi kurallarına uymuyor diye dışarıda bırakabilir, partiden atabilir. Bu oranın iradesidir. Bunlar çok çekiştirilecek şeyler değil" diye konuştu.