Bakan Özlü, verimlilik istatistiklerini değerlendirdi:

Bakan Özlü, verimlilik istatistiklerini değerlendirdi:

"Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 0,91, takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi de bir önceki yıl

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin geçen yılın son çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 0,91, takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,60 arttığını bildirdi.

Özlü yaptığı yazılı açıklamada, 2017 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin verimlilik istatistiklerini değerlendirdi.

Verimlilik Genel Müdürlüğünce "Üç Aylık Ulusal Verimlilik İstatistikleri" kapsamında yayımlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin geçen yılın son çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 0,91 arttığını belirten Özlü, takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksinin de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,60 artış gösterdiğini ifade etti.

İş gücü verimliliğinin kaynaklarına bakıldığında, geçen yılın dördüncü çeyreğinde gerçekleşen artışın hem bir önceki döneme göre hem de önceki yılın aynı dönemine göre artan üretim endeksi kaynaklı olduğunun görüldüğüne dikkati çeken Özlü, "Son 32 dönem için toplam sanayi verimlilik artışının kaynaklarına bakıldığında, bu artışın üretim artışı kaynaklı olduğu ve büyümenin itici gücünün istikrarlı bir şekilde artan istihdamın yanında üretim endeksi olduğu ortaya çıkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Özlü, verilere göre 2010 başından itibaren üretim endeksinin yıllık ortalama yüzde 7,10, istihdam endeksinin ise yıllık ortalama yüzde 3,19 arttığını bildirdi.

Bölümler itibarıyla bakıldığında, önceki döneme göre çalışan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayini oluşturan 24 alt sektörün 16’sında artış olduğuna işaret eden Özlü, en büyük artışın yüzde 15,93 ile "makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı" bölümünde olduğunu belirtti.

- "Çarklar hızlı dönüyor"

Ekonomik kalkınmanın en önemli anahtarlarından olan verimlilik artışlarının Türkiye'deki istikrarlı büyümenin de en önemli göstergelerinden olduğunu vurgulayan Özlü, şunları kaydetti:

"Bu büyümenin en önemli özelliği ise istikrarlı biçimde artan üretim endeksi kaynaklı olmasının yanında istihdam talebi de yaratıyor olmasıdır. 2017 yılı rakamlarına bakacak olursak, 2016 yılında yaşanan ve ülkemiz bütünlüğünü hedef alan olumsuz gelişmelere rağmen ülke sanayimizin hızla toparlandığını görmekteyiz. Bu gelişmeler bize sanayimizin istikrarlı bir yapıya sahip olduğunu ve çarklarının ne kadar hızlı döndüğünü göstermektedir.

Önümüzdeki dönemde de güçlü ekonomik dinamikler, siyasi ve mali istikrarla birlikte sanayideki verimlilik artışları ekonomik büyümeyi destekleyecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :