Bakan Kurtulmuş Berlin'de

Bakan Kurtulmuş Berlin'de

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Berlin Ortodoks Süryani Kilisesi'ni ziyaret etti- Kurtulmuş:- "(Süryaniler) Adetleriyle, gelenekleriyle, görenekleriyle, memlekete olan bağlılıklarıyla Türkiye'deki diğer halklardan hiçbir şekilde ayırt edilmesi mümkün o

BERLİN (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Süryanilerin adetleriyle, gelenekleriyle, görenekleriyle, memlekete olan bağlılıklarıyla Türkiye'deki diğer halklardan hiçbir şekilde ayırt edilmesi mümkün olmayan asli unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, 52. Uluslararası Berlin Turizm Fuarı için geldiği Almanya'nın başkenti Berlin’de Ortodoks Süryani Kilisesi'ni ziyaret etti, Almanya Süryani Metropoliti Julius Dr. Hanna Aydın ile görüştü.

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Süryani cemaatinin kendilerini çok sıcak bir şekilde hüsnükabul ile karşılamalarından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Bakan Kurtulmuş, Türkiye'deki Süryani toplumunun, asırlardır Türkiye toplumunun içinde tam manasıyla birlik, beraberlik, bütünlük içinde yaşanılan dostları olduğuna işaret etti. Kurtulmuş, Süryanilerin adetleriyle, gelenekleriyle, görenekleriyle, memlekete olan bağlılıklarıyla Türkiye'deki diğer halklardan hiçbir şekilde ayırt edilmesi mümkün olmayan asli unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Süryanilerin Avrupa'da yaşıyor olmalarına rağmen Türkiye'ye olan bağlılıklarını, Türkiye'de yaşattıkları kültürlerine olan bağlılıklarını asla unutmadıklarını belirten Kurtulmuş, ''Bunu da bize bugün gösterdikleri ev sahipliğiyle ispat ediyorlar. Türkiye'nin bir parçası olarak gördüğümüz Süryani Kadim Kilisesi'nin mensubu olan dostlarımızı burada ziyaret ederek onların Avrupa toplumu içinde yaşadıkları birtakım zorlukları birebir görme fırsatı bulduk." diye konuştu.

Anadolu coğrafyasının tarih boyunca aslında tüm ırkların, tüm dinlerin, tüm mezheplerin ve meşreplerin bir arada yaşadığı bir esenlik adası olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Hele hele günümüzde yaşadığımız bu ayrılıkların, savaşların, iç çelişkilerin, etnik çatışmaların, mezhep ve meşrep savaşlarının üzerinde yaşandığı coğrafyamız şöyle biraz geçmişe bakıldığında Anadolu'da bir arada geliştirdiğimiz yaşama kültürünün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Buraya gelmekle bunu bir kere daha hem biz hatırladık hem bu ziyaretimiz vesilesiyle ümit ederim ki bölge halkına örnek olacak bir yakınlaşmayı, bir arada yaşama örneğini ortaya koymuş, sergilemiş oluruz.''

Kurtulmuş, 400 bine yakın Süryani Kadim Kilisesi mensubunun Avrupa kıtasında, bunların 100 bininin de Almanya'da yaşadığını belirterek, bu kişilerin Mardin'deki, Midyat'taki kültürü Almanya'da canlı tutmaya çalıştıklarını görmekten mutlu olduğunu ifade etti.

Almanya Süryani Metropoliti Julius Dr. Hanna Aydın da Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aydın, ''Sizin mevcudiyetiniz bize büyük, şanlı bir sevinç veriyor. Türkiye'de doğduk, okuduk, büyüdük, askerliğimizi yaptık. Türk devleti bizim devletimizdir. Sizi aramızda bulduğumuz zaman biz kendimizi ay yıldızlı bayrağımızın altında sayıyoruz. Nerede olursak olalım toprak, bayrak bizimdir. Sizler bizim yöneticilerimizsiniz, hem baba hem kardeşimizsiniz.'' dedi.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :