Bakan Kılıç, AA Editör Masası'na konuk oldu (3)

Bakan Kılıç, AA Editör Masası'na konuk oldu (3)

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: "Kapasitesine, potansiyeline ve nüfus yapısına bakıldığında Rio Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'nin elde ettiği dereceler, beklentilerimi karşılaşamadı" - "Hem federasyonlar anlamında, hem de bizim kendi içerimizd


ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Kapasitesine, potansiyeline ve nüfus yapısına bakıldığında Rio Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'nin elde ettiği dereceler, beklentilerimi karşılaşamadı." dedi.

AA Editör Masası'nın konuğu olan Kılıç, olimpiyatta kıl payı kaçırdıkları madalyalar bulunduğunu belirterek, "Örneğin basketbolda gerçekten son saniye, son atış. Hakikaten bu kadar olur. O çeyrek finali geçselerdi finaldi, ben ona final diyorum çünkü performansları başarılıydı. Nasip değilmiş olmadı. Aynı zamanda judoda beklediğimizi alamadığımız madalyalar var. Yüzmede açık söyleyeyim sonuçlar beni üzdü, daha farklı bir sonuç bekliyordum. Atletizmde Escobar ile aldığımız madalya, açıkçası potansiyeli vardı, iyi bir yarış çıkardı." diye konuştu.

Bakan Kılıç, Escobar'ın yarıştan sonra ortaya koyduğu tablonun kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, "Bu madalya Türkiye'nin madalyası. Çünkü şunu bilmek gerekiyor, o arkadaşımız Küba asıllı fakat Küba'da spor yapması noktasında destek olunmamış. İspanya'ya gitmiş, teklif almış ama olmamış. Bizden destek istendiğinden her yere baktık. Bu arkadaşın potansiyeli var dedik. Gerçekten o da kendisine sunulan imkanı ve desteği en iyi şekilde değerlendirip, çok büyük bir performans ortaya koydu. Kendisine teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Taha Akgül, Rıza Kayaalp, Selçuk Çebi, Cenk İldem ve Soner Demirtaş'ın performanslarını da değerlendiren Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Tabii Taha'nın burada altın madalyayla ilgili ortaya koyduğu fedakarlık söz konusu. Kimsenin bilmediği bir şey var, bunu da ilk kez burada dile getireyim. Taha, o müsabakaya biraz da sıkıntılı çıktı. Çünkü bir sakatlığı söz konusuydu fakat bunu büyük fedakarlıkla hiç bir şekilde etki ettirmeden performansını ortaya koydu. Son gece bir destek gerekti, parmağı ile ilgili bir sıkıntı yaşadık. Türkiye'den götürdüğümüz uzman doktorlarımız, orada o müdahaleyi yaptılar, iyi de oldu. Kendisinin de bu noktada stres yaşadığıyla ilgili açıklamaları var. Soner'in de çok büyük bir performansı vardı. Büyük mücadele verdi. Hakikaten ciğerindeki son nefese kadar, vücudundaki son enerjiye kadar mücadele ortaya koydu. Cenk keza öyle. Fakat tekvandoda Servet ile üzüldük. Biz Servet'ten farklı bir performans bekliyorduk. Nasip değilmiş ama inşallah bu onu yeniden şevklendirir. Bir ara (tekvandoyu tamamlasak mı) diye düşündüğü geldi benim kulağıma. Maçtan sonra görüştüğümüzde 'ben bunun intikamını 2020'de alacağım' diyordu. Nur'un kişisel beklentisi de farklı bir noktadaydı. Gerçekten o da elinden gelen çabayı ortaya koydu ama bazen olmuyor."

- "Paralimpikte kardeşlerimiz özveriliydi"

Bakan Akif Çağatay Kılıç, Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden sporcuların büyük bir özveri gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin paralimpik geçmişinin çok eskilere dayanmadığının altını çizen Kılıç, "Paralimpikte 10 yıllık bir geçmişe sahibiz ama katılım üst seviyedeydi. Hem orada ortaya konan performanslar, alınan madalyalar ki bir tanesi Golbol Kadın Milli Takımı'nın aldığı altın madalya... Bu anlamda ilklerin yaşandığı branş ama bunlar yetmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılması gerekenlerin ortada olduğunu ve Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek bulunmadığını belirten Kılıç, şunları söyledi:

"Bunların çalışmasını başlatmış bulunuyoruz, gerçekten değişiklikler olacak. Bu hem federasyonlar anlamında, hem de bizim kendi içerimizde bürokraside, spor yönetiminde bazı değişiklikler olacak. Bunlar kısa süre içinde gerçekleşecek ama bizim önemli açığımız antrenör açığımız. Bizim uluslararası anlamda kendini ispatlamış, uluslararası anlamda ortaya tavır koyabilecek sporcu yetiştiren antrenöre ihtiyacımız var. Olimpik hazırlama merkezlerimizin de yapısını yeniden düzenleyeceğiz. Olimpiyat köyü diyebileceğimiz 2 tane merkez inşaatımız var. ABD'de, Rusya'da, Japonya'da örnekleri var. Olimpik sporcularımızın beraber antrenman yapmaları ve birbirlerini desteklemeleri gereken noktalar var. Bunun sağlanması amacıyla yapılacak bir çalışma olacak. Bazı askeri alanların da bu noktada değerlendirilmesi anlamında yaptığımız bir çalışma var. Hem yeşil alan hem de sportif alan olarak değerlendirebileceğimiz alanlar. Tamamen sporumuzu ve sporcumuzu geliştirebilecek çalışmaları kapsayacak."


- 2020 çalışmaları başladı

Bakan Kılıç, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları hazırlıklarına da ara vermeden başladıklarını, olimpiyat çalışmalarını farklı bir noktaya taşımaları gerektiğini kaydetti.

Uluslararası spor camiasındaki lobicilikte gücü artırmak gerektiğini ifade eden Kılıç, "2020'ye adaylık sürecimizle yaşadıklarımız bize bir tecrübeydi. Yakın zamanda inşallah sportif kurullarda Türkiye ile ilgili bir gelişme olabilir. Bunun haberini bekliyoruz, olacak öyle görünüyor." dedi.

Doping konusuyla ilgili de konuşan Bakan Kılıç, şunları aktardı:

"2012 olimpiyatlarından sonra doping ile ilgili çok ciddi mücadele içerisine girdik. Orada bir olumsuzluk yaşadık. WADA'nın tespitleri doğrultusunda da IOC Rusya ile ilgili yaptırımlar uyguladı. Bizim göreve gelmemizden sonra hiçbir şekilde müsamaha göstermediğimiz bir şey var, doping ile ilgili sıfır tolerans. Bunu asla değiştirmeyeceğiz. Sporcularımızın bunu görmeleri gerekiyor. Ortaya konan çalışmalar çerçevesinde, tıbbın da ilerlemesiyle geriye dönük 2008 ve 2012 oyunlarında çıktı. Orada tekrar gözden geçirmeler yapıldı. Biz de bazı konularla muhatap olmak zorunda kaldık. Bu mücadeleyi sonuna kadar yapacağız. Aynı zaman uluslararası anlamda da bu mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olmak zorundayız."


- Eğitim ve sporun birlikte yapılabilmesi

Bakan Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapacakları çalışmaların erken yaşta sporcuların potansiyellerini ortaya koyacağını vurgulayarak, spor mu eğitim mi ayrımını ortadan kaldırmaları gerektiğini belirtti.

Tercih edenin her ikisini de yapabilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Kılıç, "Biz sadece sportif veya sporla ilgili dallarda devletin içerisinde imkan veriyoruz. Örneğin farklı ülkelerde emniyet teşkilatının, silahlı kuvvetlerin veya farklı yerlerde memuriyet imkanları, sözleşmeli personel olarak çalışma imkanları veriliyor. Özel sektör de bunu yapıyor, bunları geliştirdiğimiz takdirde bunun önü açılacaktır." şeklinde konuştu.


- THY Avrupa Ligi 2017 Dörtlü Finali

Bakan Akif Çağatay Kılıç, THY Avrupa Ligi 2017 Dörtlü Finali'nin İstanbul'da organize edileceğini hatırlatarak. "2017 Avrupa Şampiyonası'nın finalini de İstanbul'da yapacağız. Erzurum'da EYOF'u, Samsun'da 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatı'nı gerçekleştireceğiz. Bizim uluslararası anlamda bir eksiğimiz yok. Artık organizasyonları seçerek alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, vergiyle ilgili çalışmayı Maliye Bakanlığının belli bir noktaya getirdiğinin altını çizerek, bu konuda çok hızlı ilerlediklerini yeni yasama yılının başında yasayı çıkaracaklarını kaydetti.

Bu yasayla kulüplerin amatör branşlara yapacağı yatırımları daha rahat harcamalarına olanak sağlayacaklarını vurgulayan Kılıç, "Kulüpler üzerinden sporcularımızı hızlı bir şekilde hazırlayacağız. Bizim havuz olarak nitelediğimiz merkezlerimizde 22 tane sporcumuz var. Aksaray'daki merkezimizi paralimpiklere tahsis ettik. Buralardan çıkacak sporcularımız kano, kürek, yelken, atletizm ve yüzme gibi yüksek madalya veren branşlarda yer alacak. Örneğin atıcılıkta şöyle bir düşüncemiz var. Atıcılığı dünyada ve Türkiye'de potansiyel olarak kim yapıyor? Emniyet Teşkilatı ile Silahlı Kuvvetlerimiz... Bunlarla görüşme halindeyiz. Bize potansiyel olacak sporcuları havuzumuza alalım, onları hazırlayalım ve oradan bir madalya alalım. Bu tip stratejik çalışmalarımıza başladık." şeklinde görüşlerini aktardı.

Kılıç, olimpiyatların yayını konusunda yöneltilen bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Olimpiyatın her açısıyla ilgili yeniden bakmamız gereken şeyler bulunuyor. Olimpiyatların kendi içinde çok ciddi bir yapısı var, bunu da görmek gerekiyor. Adeta kendi bürokrasisi var, bunu iyi takip etmek lazım. Çok sert ticari kuralları var. Ülkenin yayıncı kuruluşu ve resmi kuruluşu belli. Ticari bir olay olduğu için son ana kadar sıkıntı olabiliyor. Şimdiden bazı önlemleri alabiliriz. Hakları elinde bulunduran kurum, anlaşmaları olan hukuki yorumlara açık olan şeyler, çözmeye çalışıyoruz. Herkesin fedakarlık yapması gerekiyor."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :