Bakan Elvan, Makedonya Ulaştırma Bakanı Janakieski ile görüştü

Bakan Elvan, Makedonya Ulaştırma Bakanı Janakieski ile görüştü

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Makedonya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mile Janakieski ile görüştü.Elvan, bakanlıktaki görüşmede, Türkiye ile...

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Makedonya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Mile Janakieski ile görüştü.

Elvan, bakanlıktaki görüşmede, Türkiye ile Makedonya arasında çok güçlü ilişki ve işbirliği olduğunu söyledi. İki ülke arasında geçen yıl sonu itibarıyla 380 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu belirten Elvan, bu yılın 9 ayında ise rakamın 312 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Ticaret hacminin her geçen gün geliştiğini anlatan Elvan, bunun yeterli olmadığını, daha da geliştirmek istediklerini vurguladı.

Makedonya'da iş yapan 100 civarında Türk şirketi bulunduğunu belirten Elvan, bu şirketlerin yatırım tutarlarının 1,2 milyar doları bulduğuna dikkati çekti. Elvan, son olarak Makedonya'daki 10. koridor üzerinde bulunan gişelerin yenilenme işini ASELSAN'ın üstlendiğini hatırlatarak, ASELSAN'ın başarılı şekilde bu yatırımı gerçekleştireceğini ifade etti.

Üsküp ve Ohrid havalimanlarının modernizasyonu ve işletilmesi işi için TAV'ın 100 milyon avro yatırım yaptığını kaydeden Elvan, Üsküp'teki 4 bloktan oluşan 42 katlı gökdelen projesini de 300 milyon avro ile bir Türk şirketinin gerçekleştireceğini anımsattı. Elvan, Avrupa'nın en büyük tekstil ve hazır giyim sanayi bölgesinin de yine bir Türk iş adamı tarafından inşa edileceğini söyledi. 

Karayolu ulaştırması alanında Makedonya tarafından, boş girip dönüşte yük almayı öngören geçiş belgesi sayısının arttırılmasının istendiğini ifade eden Elvan, iyi niyet çerçevesinde 150 adet girişte boş, dönüşü yüklü olacak şekilde ve 150 adet de 3. ülkelere yönelik izin belgesi verildiğini bildirdi. Temel politikalarının karayolu taşımacılığının liberalleştirilmesi olduğunu belirten Elvan, "Boş giriş ve dönüş yüklü liberasyonda biz henüz hazır konumda değiliz. Esasen ülkelerin kendi ihracat yüklerini kendi taşıtlarıyla taşımasının daha doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bakan Elvan, Tekirdağ Çerkezköy'den Kapıkule Sınır Kapısı'na kadar hızlı tren projesi gerçekleştireceklerini anımsatarak, bununla ilgili çalışmaların tamamlandığını, muhtemelen AB fonları ile gerçekleştireceklerini kaydetti.

Makedonya'nın Bulgaristan'la demiryolu bağlantısı sağlamasının Türkiye ile olan ilişkilere katkı sağlayacağını dile getiren Elvan, ayrıca demiryolu araçları yapımı üzerine de işbirliği geliştirilebileceğini vurguladı. Elvan, 8. Pan Avrupa koridorunun daha etkin kullanılmasının intermodal taşımacılığı daha da geliştireceğini ifade eden Elvan, bu konuda iki ülke arasında anlaşma yapılabileceğine işaret etti.  Elvan, böyle bir anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret hacmine pozitif katkı sağlayacağını söyledi.

Konuk bakan Janakieski de Makedonya'da iş yapan Türk şirketi sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekti. İki ülke arasında herhangi bir sorun bulunmadığının altını çizen Janakieski, sadece karayolu geçiş belgeleri konusunda daha çok izne ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Janakieski, bu konuyu görüşmede çözüme kavuşturmayı umut ettiklerini belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki iyi ilişkilerin bu sorunun aşılmasında temel oluşturacağını umuyorum" diye konuştu. 

Janakieski, 4 Aralık'ta Arnavutluk, Kosova'nın yanı sıra Bulgaristan ve AB Komisyonu'ndan temsilcilerin bulunacağı bir toplantı gerçekleştireceklerini belirterek, Bakan Elvan'ı da toplantıya davet etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı