Bakan Eker'e, "AA Oradaydı" özel koleksiyon baskısı takdim edildi

Bakan Eker'e, "AA Oradaydı" özel koleksiyon baskısı takdim edildi

Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan arşiv niteliğindeki "Yarım Kalan Devrim: Mısır", "Abluka, Savaş, Direniş: Gazze" ve "Yetim Kalan Ülke: Suriye" kitaplarından oluşan "AA Oradaydı" serisinin özel koleksiyon baskısının örnekleri, Gıda, Tarım ve Hayvancıl

ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) tarafından yayınlanan arşiv niteliğindeki "Yarım Kalan Devrim: Mısır", "Abluka, Savaş, Direniş: Gazze" ve "Yetim Kalan Ülke: Suriye" kitaplarından oluşan "AA Oradaydı" serisinin özel koleksiyon baskısının örnekleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e takdim edildi.

AA Editör Masası'na konuk olan Eker, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eker'e, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk tarafından "AA Oradaydı" serisinin özel koleksiyon baskısının örnekleri verildi.

Öztürk, Eker'e hediye edecekleri kitapların özel olduğunu ve limitli sayıda basılmış koleksiyon baskılarından oluştuğunu belirterek, "Coğrafyamızın 3 sorunlu bölgesidir Suriye, Mısır ve Gazze. Bu kitapların normal kitapçılar için Türkçe baskısını yaptık. Bu da büyütülmüş boy ve limitli baskı koleksiyon olarak. Bunlar piyasada satılmayacak sadece koleksiyonerlere verilecek. İnşallah 30-40 yıl saklanacak bir kitap olur. Gelecek kuşaklar da buralarda neler yaşandığını görmüş olurlar" diye konuştu.

Özel koleksiyon baskısı kitaplara ilişkin "Bu bir tarihi belge aslında" değerlendirmesinde bulunan Eker, şunları kaydetti:

"Bu coğrafya Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren Osmanlı'nın yıkılmasını müteakip hep sorunlu oldu ve günümüze kadar geliyor. Atilla İlhan'ın 1982 yılında basılan Elde Var Hüzün diye bir şiir kitabı var. Onun son 3 şiiri tarihle ilgili. Raviyan-ı ahbar (haberlerin rivayet ettikleri), iki nakilan-ı asar (eserlerin naklettikleri), bir de üçüncüsü 'şöyle rivayet ederler ki'... İttihatçıların mütareke yıllarını ve ittihatçıların ilişkilerini anlatıyor. En son şöyle söylüyor: 'Hey gidi hey diyor mülk diyor sözde Osmanlı'nın ama Alaman'ın elinden İngiliz alıyor. Ne zaman Irak'ı, Suriye'yi, Filistin'i, Gazze'yi, Mısır'ı, o coğrafyayla ilgili bir şey gelse aklıma o geliyor."

Eker, daha sonra kendisine Öztürk tarafından takdim edilen kitapların özel koleksiyon baskısının sertifikalarını imzaladı ve hatıra fotoğrafı da çektirdi.

- Sadece 500 adet basıldı

Kitabevlerinde satışa çıkarılmayacak "AA Oradaydı" özel koleksiyon serisi, 500 adet basıldı. İthal keten kağıttan kapak kullanılan seride, tam mat kağıda 8 renk özel basım yapıldı. Numaralı hazırlanan kitapların içinde bulunan sertifikayla kime verildiğinin kaydı tutuluyor.

Anadolu Ajansı, son yıllarda ön plana çıkardığı uluslararası haberciliğini kitap dünyasına taşıyarak, en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye dair arşiv değeri taşıyan "AA Oradaydı" kitap serisini yayımlamıştı.

Daha sonra İngilizce ve Arapça baskıları da yapılan serinin özel koleksiyon baskısı ise ilk kez Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a takdim edilmişti.

- AA habercilerinin gözlemlerini "Oradaydı" başlığıyla sunuyor

Serinin ilk kitabı "Yarım Kalan Devrim: Mısır", AA habercilerinin Mısır'da olayların sembolü olan Tahrir ve Rabia meydanlarındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile sunuyor.

Mısır kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Özellikle Rabia Meydanı'na yapılan kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği ilk kez bu kitapta anlatıldı. Birçok habercinin kanlı olayları izlerken gözyaşlarını tutamadığı ve uzun süre etkisinden kurtulamadığı, tanıklıklar bölümünde anlatılıyor.

Kitapta, tüm dünyada yaygınlaşan Rabia işaretinin nasıl ortaya çıktığı da ilk kez detaylıca anlatılıyor. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün kendi tanıklığını anlattığı bölümde, Mısır'da Rabia işaretini ilk keşfeden ve gösteren kişilerin fotoğrafı yer alıyor.

"Abluka, Savaş, Direniş: Gazze", serinin ikinci kitabı. Olayları yakından takip eden AA habercileri, Gazze'de bombardıman esnasındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile okuyucuya birinci elden sunuyor. Kitapta AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün "Bombaların Altında Diplomasi ve Habercilik" başlıklı şahitliği de yer alıyor.

Filistin kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Şucaiyye ve Gazze'deki kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği, bu kitapta anlatılıyor.

Serinin üçüncü kitabı "Yetim Kalan Ülke: Suriye" ise 30 kişilik haberci ve editör ekibi tarafından altı ayrı bölüm olarak hazırladı. Kitapta, Suriye siyasi tarihinden başlayarak, günümüzde ülkenin içinde olduğu acı, tahribat ve insanlık dramı anlatılıyor. Suriye'nin tarihi, silahlı muhalefet süreci, savaşın getirdiği açlık, ölüm ve hüznü anlatan "Yetim Kalan Ülke Suriye" kitabı ile savaşın acı bilançosu gözler önüne seriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı