Bakan Eker, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

Bakan Eker, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

"Enflasyonu değerlendirirken, tek başına bunu gıda fiyatları üzerinden açıklamak doğru değil, yetersizdir"

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde etkilerine ilişkin, "Enflasyonu değerlendirirken, tek başına bunu gıda fiyatları üzerinden açıklamak doğru değil, yetersizdir" dedi.

Eker, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. 

Türkiye'nin, Rusya'ya gıda ve tarım ürünleri ihracatına ilişkin beklentilerin sorulması üzerine Eker, Rusya'ya özellikle yaş meyve sebze, narenciye gibi kalemler başta olmak üzere birçok gıda maddesi ve tarım ürünleri ihraç edildiğini ve söz konusu ihracatın yaklaşık 1,2 milyar doları bulduğunu söyledi.

Eker, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını artırmasını 3 boyutta ele aldıklarını ifade ederek, "Biz mevcut ürünlerimizin miktarını nasıl artırırız, yeni ürünlere ne ilave edebiliriz ve bunları yaparken bunun muhtemel olumsuz yan etkilerinden Türk ekonomisini, tüketicisini ve üreticisini nasıl koruruz... Mevcut pazarlarımız, uluslararası bir müşteri ağımız var, bunlara da zarar gelmemesi lazım. Yani bir yeni dost ve alan bulduk diye eski dostlarımızı, eski müşterimizi de ihmal edemeyiz" diye konuştu.

Hayvansal ürünlerle ilgili sertifikasyon sistemi üzerinde birtakım ihtilaflar olduğunu, Türkiye'nin düzenlediği sertifikaların Rusya tarafından daha kolay kabul edilmesi konusunu gündeme getirdiklerini ve bu konuda mesafe kat ettiklerini vurgulayan Eker, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Bu konuda Rusya'yla yapılan görüşmelere ilişkin bilgi veren Eker, şunları kaydetti:

"Rusya'ya 'bizim üretim sistemimizi gelin görün, gıda sanayi sistemimizi, çiftlikten çatala kadar ki süreçteki her aşamayı görün, buna ait zihninizde herhangi bir soru varsa, bunların cevabını verelim' dedik. Bununla biz onlardan bazı onaylar aldık. Mesela, 8 adet süt ürünleri, 19 adet su ürünleri, 16 adet kanatlı eti ve ürünleri, 3 adet kuluçkalık yumurta ve günlük civciv işletmesi... Bunlar Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisinin resmi internet sitesinde yayınladı. Sistemini gelip gördüklerini hemen onayladılar. Bu önemli bir gelişme."

Eker, bu yılın ocak-eylül döneminde Rusya'ya yapılan beyaz et ihracatının yüzde 447 arttığına dikkati çekti. Rusya'nın toplam gıda ve tarım ürünleri ithalatında Türkiye'nin payının arttığını ifade eden Eker, Rusya'ya ihracatın 2015'te daha da artmasını öngördüklerini belirtti. 

Rusya'nın AB ile olan sorunun siyasi bir mesele olduğunu belirten Eker, "Biz yeni bir pazar ve müşteri bulmaktan memnunuz ama takdir edersiniz ki bütün tarımsal üretim sistemi bir zamana ihtiyaç hisseder. Yani böyle bugün akşam karar verdim, yarın sabah üreteceğim diye bir şey yok, üretim sistemi kurmanız lazım" dedi.

- Gıda fiyatlarının enflasyona etkisi

Mehdi Eker, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine ilişkin soru üzerine, "Enflasyonu değerlendirirken, tek başına bunu gıda fiyatları üzerinden açıklamak doğru değil, yetersizdir" diye konuştu. 

Enflasyon sepetinde gıdanın yüzde 24-25 gibi bir payı olduğunu, sorunun, üretici ile tüketici fiyatı arasındaki makastan kaynaklandığını anlatan Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye'deki ticaret sistemleri ve lojistiğin birlikte çalışması gerektirdiğini söyledi. Gıda fiyatlarında, sebze ve meyveyi taşıyan lojistik sektörünün, günlük-haftalık hava değişimlerinin, hal sisteminin, komisyoncuların, marketlerin üreticilerle yaptığı anlaşmaların da etkisinin olduğunu ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Zincirin bu halkalarını dikkate almadan, 'tek başına üretici fiyatları veya gıda fiyatları şöyle böyle' demek, meseleyi çözmek için yeterli değil. Bunu net bir şekilde ifade edebilirim. Merkez Bankasına açıklama yaptık. Ekonomi Koordinasyon Kuruluna, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, bu analizimizi söyledik, 'bir komite oluşturalım' dedik. Komite oluşturuldu ve çalışmaya başladı. Biz, çerçeve çiziyoruz, bunun içinin doldurulması gerekiyor. Ona göre de bir sonuç elde edilecek. Somut olarak bir noktaya henüz gelmedi. Gelir gelmez de biz bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda bunun izleme ve analitik çalışması yapılıyor."

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı