Bakan Davutoğlu,  Ekmeleddin İhsanoğlu'na sert çıktı

Bakan Davutoğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu'na sert çıktı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu A Haber Ankara Temsilisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze’ye insani yardımlar için Türkiye’nin Mısır ve İsrail ile temasta olduğunu ve İsrail’den mazot temin ederek Gazze’ye ulaştırmaya çalıştığını açıkladı. Davutoğlu, Türkiye’nin Filistin politikasını eleştiren muhalefetin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na da sert çıktı, “İhsanoğlu, karnından konuşmasın” dedi.

Sayın Abbas’ın İstanbul ziyareti sonrasında çok ciddi ve kapsamlı bir süreç başlattık. Türkiye hem Filistin fetih kanadıyla yani Sayın Abbas ile, hem de Hamas kanadıyla, Halid Meşal ile daimi ve sürekli bir temas trafiği yürütüyor.Burada konuyla ilgili bütün tarafların sürecin içinde olmasına önem veriyoruz. İsrail, karşısında da Filistin tarafının iki kanadı. Ulusal Birlik Hükümeti, Sayın Abbas ve Sayın Halid Meşal, Başbakanımızla olan görüşmede ve daha sonraki görüşmelerimizde de bu ulusal büyük hükümetin bozulmayacağı konusunda bize garanti verdi ve şu ana kadar da bozmadılar. Hatta bizim de girişimimizle tekrar tekrar bir araya gelindi. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Katar ve Mısırın’da sürekli devrede olduğu, birlikte çalıştıkları bir ateşkes için yaklaşık bir haftadır yoğun bir çaba var. Kısa vadede bir ateşkes için düne göre bugün biraz daha ümidim var. Arada bir anlayış farkı var. İsrail’in daha önceki ateşkes çabası içinde Mısır hemen ateşkes olup, Gazze’de insan hakları ihlaline yol açan temel sorunların ilerde önü açık tartışılması gibi bir durum var. Hamas tarafı ise ateşkes için, Gazze’de insan hakları ihlallerini ve başta ambargo olmak üzere,  kısıtlamalara yol açan şartların da kaldırılmasını, ateşkesin bununla birlikte yapılmasını istiyor. Biz bu iki yaklaşımı uzlaştıracak bir çaba içerisindeyiz. Hem Gazze’deki açık hapishane şartlarında yaşayan kardeşlerimizin şartlarını iyileştirecek ve belli teminatlar verecek olan bir sürecin başlatılması ama daha fazla gecikmeye mahal bırakmaksızın da maksadıyla bir an önce ateşkesin temin edilmesini sağlayan bir çaba içerisindeyiz.

İSRAİL VE MISIR’LA TEMAS KURDUK

Mısır’la bu süreç içinde bazı temas noktalarımız var. İstişare ediyoruz çünkü burada önemli olan Gazze’deki şartların iyileştirilmesi. Dün hepimizi çok ciddi telaşa, kaygıya sevk eden hususlardan bir tanesi dün öğle itibari ile Gaze’deki bütün dizelin bitmiş olması. Dolayısıyla hastanelerdeki yaralılara bakacak şekilde hastanelerin çalışamaz hale gelmiş olması. Bunların temin edilip Gazze’ye intikal ettirilmesi için İsrail’le de, Mısır’la da temas halinde olmaktan başka Gazze’ye ulaşmak mümkün değil. İnsani yardımların Gazze’ye ulaşması bakımından iki tarafla da iletişim kuruyoruz. Başbakanımızın talimatıyla TİKA akaryakıtı temin etti ve onun Gazze’ye intikali için de çalışmalar sürüyor. Bu konuda da Türkiye dışında,  bu kapasitede başka ülke yok.

Kürecik kurulurken, bu iddiaların tümü gündeme getirildi. O zaman bu iddiaların hepsini çürüttük. O zaman Kürecik’te bu kararı aldığımızda CHP Genel Başkan Yardımcısı, Eski Dış İşleri Müsteşarı Loğoğlu’nun açıklaması var. En iyi kendisi bilir ama hala istismar etmeye devam ediyorlar. Diyor ki: ‘Bu doğru bir karar’ gazetelerde arşivlerde buna bakan bilir.

Peki o gün için doğru olan karar daha sonra niye değişti? Çünkü birileri Loğoğlu’nun kulağına fısıldadı dedi ki, ‘Müsteşar olmak farklı bir şey, muhalefet olmak farklı bir şey. Muhalefet olmak, aka kara demek. Bu mantıkla yaklaşılıyor. NATO Genel Sekreteri Sayın Rasmussen ‘Bu hizmetlerin tümü sadece NATO’ya hizmet eder’ diye açıkladı. Bu anlamda Türkiye NATO’nun en aktif üyesi olarak, orada neyin olup bittiğini en yakından bilen, kendi topraklarında da bunu denetleme gücüne sahip bir ülke.Eğer bu argümanları göze alıp Kürecik’e bunu kabul etmeseydik bu defa da diyeceklerdi ki ‘Kendi ulusal güvenliğimizi, sırf Arapları memnun etmek için riske ediyor bu hükümet’ diyeceklerdi. Bu kadar basit mantıkla çalışan muhalefet anlayışı

İSRAİL’İN KÜRECİK’E İHTİYACI YOK

Bu açıdan ve NATO anlaşmaları açısından böyle bir şey söz konusu değil. Velev ki bir de İsrail’in buna ihtiyacı var mı? Böyle bir bilgi aktarımına. Kürecikteki sistemin daha gelişmişi İsrail’in kuzeyinde var. Çok daha önceden var. Ve o sistem Gazze’den fırlatılan bir füzeyi Kürecikten çok daha önce tespit edip, haber etme gücüne de sahip.

İHSANOĞLU KARNINDAN KONUŞMASIN

İhsanoğlu’nun en büyük merakı her türlü arayıcıyı da koyarak herkesten bir tür nişan almak. Bu nişan daha önce Türk büyük elçilerine verildi. En son olarak da Şakir Torunlar’a verildi. Bizim Filistin davamızda herhangi bir şekilde utanılacak hiçbir şeyimiz olmaz. Eğer varsa söylesin. Açıkça söylesin, karnından konuşmasın, ne ise söylesin.

İSRAİL’İN OEDC ÜYELİĞİ

İhsanoğlu’na bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum, öncelikle bulunduğu makam ciddiyet, dürüstlük ve sadakat gerektirir. Ya OEDC sürecinin ne olduğunu bilmiyor, bilmemesi normaldir çünkü alanı değil. Konuyu bilmiyorsa haddini bilecek ve susacak. Mavi Marmara’dan sonra Türkiye’nin herhangi bir İsrail üyeliğine ya da girişimine destek vermesi, onay vermesi yada  susması söz konusu olmamıştır.

İHSANOĞLU YALAN SÖYLEYİP ÇARPITMA YAPIYOR

Zor şartlarda o salonlarda bulunmak lazım. Filistin’le yatıp Filistin’le kalkmak lazım. Birleşmiş Millletler Genel Kurulu’nu kastediyorum, diplomatik resepsiyon salonlarını değil.  Bu aradaki farkı gösteriyor. Ben başta Sayın İhsanoğlu’nu CHP’ye yakıştıramamıştım, ama görüyorum ki gerçekten yakışıyormuş. Mantık aynı mantık, yalan söyleyeceksiniz, olayları çarpıtacaksınız, OEDC konusunda olduğu gibi Mavi Marmara’dan sonra diyeceksiniz bunlar tipik CHP taktikleri. İhsanoğlu’nun da bugün temsil ettiği CHP mantığı temelde bazı parametrelere dayanır. Bu parametrelerden bir tanesi olmayanı söyleyeceksiniz. İhsanoğlu’nun söylediklerini  arkaya arkaya koyduğunuzda zihninizde bir politika canlanıyor mu, hayır. Aynı CHP. 

DAVUTOĞLU'NUN O SÖZLERİ  (TIKLA & İZLE)